сряда, 9 януари 2013 г.

Kikkoman - Супа Харчо със сос YAKITORI

Винаги ми е интересно, когато опитвам ястия на други народи.
Грузинската кухня е доста близка до българската. Пикантна е, лютите чушки са на почит. Продуктите са както тези, които ние традиционно използваме.
Експериментирах и успешно успях да сготвя грузинска супа с японски соев сос YAKITORI. Той перфектно замести използвания от грузинците сос Ткемали, който е направен от сливи и е доста сладък. Опитвала съм го и прецених, че сосът на Kikoman e много, много по-подходящ за нашия вкус.
Супата е вкусна, гъста и засищаща. Точно за студените зимни дни.


Продукти: 
500 гр говеждо месо
3 литра вода
2-3 супени лъжици зехтин или олио
2 глави стар лук
1 кафена чашка ориз
100 гр. орехи
3 супени лъжици Kikoman сос YAKITORI

1 голям домат или 1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка грузинска подправка хмели - сунели (продава се в руските магазини за хранителни продукти)
3 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
Пресен магданоз или пресни листа от кориандър

Черен пипер
Сол на вкус

Приготовяне:
Месото се нарязва на дребни парченца. Залива се с водата и се оставя да ври около 1час и 30 минути, като се отстранява пяната.
Когато месото е сварено в бульона се добавя ориза.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината. Добавя се червеният пипер при лука, разбърква се и се изсипва в супата.
Слагат се орехите, смлени по-едро. Може и да се нарежат с нож.
Слагат се настъргани доматите или пюрето, размито във вода. Добавя се и  Kikoman сос YAKITORI. 

Супата ври около 10 мин.
Добавя се подправката хмели-сунели, сол на вкус и черен пипер. Ври още 5-7 минути.
Тенджерата се отстранява от котлона. Добавя се счукания чесън. Похлупва се с капак и се оставя около 20 минути, за да си пуснат подправките ароматите си.
При поднасяне се наръсва с нарязан ситно магданоз или пресни листа от кориандър.

При консумация може да се подкисели с оризов оцет или обикновен такъв.



Подправката „хмели-сунели” е комбинация от сухи растителни подправки, ситно смляни.
В съкратения вариант съдържа сух босилек, лют червен пипер, сух копър, кориандър, майорана, шафран.
Подправките са по равни части, като лютия червен пипер е 1-2% от сместа,  а шафрана – 0.1%.
В днешно време хмели-сунели се намира във всеки руски  магазин за хранителни продукти. Това улеснява много приготвянето на супа Харчо.






8 коментара:

  1. Я, каква уважителна супа, с половин кило телешко месо. Ели, да пропуснем магданоза, а :))
    Хмели-сунели-то много ми харесва като подправка. Те и другите у нас го харесват, но не знаят, че го ползвам :)) е, не често, само 3 пакетчета са изяли до тук.
    Предлагам ти останалата част от Якитори соса да го ползваш за риба. Какво ще кажеш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, наистина супата е "яка". Аз също много харесвам "хмели-сунели". Като за теб мога да се смиля и в твоята порция да пропусна магданоза.

      Изтриване
  2. Ели, за много години!
    С пожелания за една много здрава и усмихната година!
    Супата ти е много интересна като съставки,
    а този сос придава още по-пикантен вкус!
    Благодаря за инфо-то за подправката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми е приятно, Дани, че съм те заинтригувала с тази супа.
      Супата освен че е хранителна, е и приятно пикантна.

      Изтриване
  3. Много яко предложение, ще го потърся този сос:)
    С поздрав : Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сосът наистина е хубав. Жалко, че моят свърши.

      Изтриване
  4. Урааааа!!! Най-после любимата ми супа! Ами така е,добре,че те заплаших,че аз ще я публикувам.Стресна се най-после и я написа.Знаеш ли колко години те чакам вече?

    А на читателите ти да кажа - непременно я опитайте.Невероятно вкусна супа е това.Благодарско,Ели.Ако не беше ти,нямаше и да подозирам,че има такава вкусотия на света.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре че ме сръчка, че да напиша тази рецепта.
      Явно ми трябва остен или ситуация при която съм притисната до стената, за да свърша нещо в блога.
      Другият вариант е да ме удари вдъхновението по главата. Ама това става много рядко.
      Зная, че харесваш тази супа и това много ме радва.

      Изтриване