Винаги ми е интересно, когато опитвам ястия на други народи.
Грузинската кухня е доста близка до българската. Пикантна е, лютите чушки са на почит. Продуктите са както тези, които ние традиционно използваме.
Експериментирах и успешно успях да сготвя грузинска супа с японски соев сос YAKITORI. Той перфектно замести използвания от грузинците сос Ткемали, който е направен от сливи и е доста сладък. Опитвала съм го и прецених, че сосът на Kikoman e много, много по-подходящ за нашия вкус.
Супата е вкусна, гъста и засищаща. Точно за студените зимни дни.
Продукти:
500 гр говеждо месо
3 литра вода
2-3 супени лъжици зехтин или олио
2 глави стар лук
1 кафена чашка ориз
100 гр. орехи
3 супени лъжици Kikoman сос YAKITORI
1 голям домат или 1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка грузинска подправка хмели - сунели (продава се в руските магазини за хранителни продукти)
3 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
Пресен магданоз или пресни листа от кориандър
Черен пипер
Сол на вкус
Приготовяне:
Месото се нарязва на дребни парченца. Залива се с водата и се оставя да ври около 1час и 30 минути, като се отстранява пяната.
Когато месото е сварено в бульона се добавя ориза.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината. Добавя се червеният пипер при лука, разбърква се и се изсипва в супата.
Слагат се орехите, смлени по-едро. Може и да се нарежат с нож.
Слагат се настъргани доматите или пюрето, размито във вода. Добавя се и Kikoman сос YAKITORI.
Супата ври около 10 мин.
Добавя се подправката хмели-сунели, сол на вкус и черен пипер. Ври още 5-7 минути.
Тенджерата се отстранява от котлона. Добавя се счукания чесън. Похлупва се с капак и се оставя около 20 минути, за да си пуснат подправките ароматите си.
При поднасяне се наръсва с нарязан ситно магданоз или пресни листа от кориандър.
При консумация може да се подкисели с оризов оцет или обикновен такъв.
Грузинската кухня е доста близка до българската. Пикантна е, лютите чушки са на почит. Продуктите са както тези, които ние традиционно използваме.
Експериментирах и успешно успях да сготвя грузинска супа с японски соев сос YAKITORI. Той перфектно замести използвания от грузинците сос Ткемали, който е направен от сливи и е доста сладък. Опитвала съм го и прецених, че сосът на Kikoman e много, много по-подходящ за нашия вкус.
Супата е вкусна, гъста и засищаща. Точно за студените зимни дни.
Продукти:
500 гр говеждо месо
3 литра вода
2-3 супени лъжици зехтин или олио
2 глави стар лук
1 кафена чашка ориз
100 гр. орехи
3 супени лъжици Kikoman сос YAKITORI
1 голям домат или 1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка грузинска подправка хмели - сунели (продава се в руските магазини за хранителни продукти)
3 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
Пресен магданоз или пресни листа от кориандър
Черен пипер
Сол на вкус
Приготовяне:
Месото се нарязва на дребни парченца. Залива се с водата и се оставя да ври около 1час и 30 минути, като се отстранява пяната.
Когато месото е сварено в бульона се добавя ориза.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината. Добавя се червеният пипер при лука, разбърква се и се изсипва в супата.
Слагат се орехите, смлени по-едро. Може и да се нарежат с нож.
Слагат се настъргани доматите или пюрето, размито във вода. Добавя се и Kikoman сос YAKITORI.
Супата ври около 10 мин.
Добавя се подправката хмели-сунели, сол на вкус и черен пипер. Ври още 5-7 минути.
Тенджерата се отстранява от котлона. Добавя се счукания чесън. Похлупва се с капак и се оставя около 20 минути, за да си пуснат подправките ароматите си.
При поднасяне се наръсва с нарязан ситно магданоз или пресни листа от кориандър.
При консумация може да се подкисели с оризов оцет или обикновен такъв.
Подправката „хмели-сунели” е
комбинация от сухи растителни подправки, ситно смляни.
В съкратения вариант съдържа сух босилек, лют червен пипер, сух копър, кориандър, майорана, шафран.
Подправките са по равни части, като лютия червен пипер е 1-2% от сместа, а шафрана – 0.1%.
В съкратения вариант съдържа сух босилек, лют червен пипер, сух копър, кориандър, майорана, шафран.
Подправките са по равни части, като лютия червен пипер е 1-2% от сместа, а шафрана – 0.1%.
В днешно време хмели-сунели се намира във всеки руски магазин за хранителни продукти. Това улеснява много приготвянето на супа Харчо.
Я, каква уважителна супа, с половин кило телешко месо. Ели, да пропуснем магданоза, а :))
ОтговорИзтриванеХмели-сунели-то много ми харесва като подправка. Те и другите у нас го харесват, но не знаят, че го ползвам :)) е, не често, само 3 пакетчета са изяли до тук.
Предлагам ти останалата част от Якитори соса да го ползваш за риба. Какво ще кажеш?
Пепи, наистина супата е "яка". Аз също много харесвам "хмели-сунели". Като за теб мога да се смиля и в твоята порция да пропусна магданоза.
ИзтриванеЕли, за много години!
ОтговорИзтриванеС пожелания за една много здрава и усмихната година!
Супата ти е много интересна като съставки,
а този сос придава още по-пикантен вкус!
Благодаря за инфо-то за подправката!
Много ми е приятно, Дани, че съм те заинтригувала с тази супа.
ИзтриванеСупата освен че е хранителна, е и приятно пикантна.
Много яко предложение, ще го потърся този сос:)
ОтговорИзтриванеС поздрав : Дани
Сосът наистина е хубав. Жалко, че моят свърши.
ИзтриванеУрааааа!!! Най-после любимата ми супа! Ами така е,добре,че те заплаших,че аз ще я публикувам.Стресна се най-после и я написа.Знаеш ли колко години те чакам вече?
ОтговорИзтриванеА на читателите ти да кажа - непременно я опитайте.Невероятно вкусна супа е това.Благодарско,Ели.Ако не беше ти,нямаше и да подозирам,че има такава вкусотия на света.
Добре че ме сръчка, че да напиша тази рецепта.
ИзтриванеЯвно ми трябва остен или ситуация при която съм притисната до стената, за да свърша нещо в блога.
Другият вариант е да ме удари вдъхновението по главата. Ама това става много рядко.
Зная, че харесваш тази супа и това много ме радва.