Продукти:
За тестото:
2 кафени чашки олио
1 кафена чашка топла вода
2 кафени чашки захар
1 амонячна сода
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
На върха на ножа сода
бикарбонат
1-2 пакетчета ванилия
Брашно за меко тесто
За слепване на сладките: конфитюр от малини
За поръсване на сладките: пудра захар+2 ванилии
Приготвяне:
Брашното се смесва със
содата бикарбонат и бакпулвера.
Размесва се със захарта. В
кладенче се изсипва олиото.
Амонячната сода се разтваря
в топлата вода и се добавя към другите продукти.
Добавят се 1-2 ванилии.
Омесва се меко тесто и се
оставя да почине минимум 30 минути.
Разточва се кора тънка кора
и се изрязват фигурки с формички за сладки.
Половината сладки се правят с
отвор.
Пекат се върху хартия, в
предварително нагрята фурна до 175 градуса Целзий, фурна.
Изпечените сладки трябва да
са бледорозови, почти бели.
Слепват се с конфитюр от
малини.
Поръсват се с пудра захар,
смесена с ванилия.
Оставят се да престоят поне
2-3 дни преди консумация.
Имат много дълъг период на
трайност.
Чашата, с която ги приготвям, е
с вместимост 200 мл.
При тази доза се изразходва около 1 кг брашно.
Ако се отдели олио от
тестото, значи е много меко и се омесва допълнително с още малко брашно.
Превъзходни са!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Милена.
ИзтриванеПожелавам ти хубав уикенд.
Чудни са и красиви, много Коледни:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти. Радвам се, че харесваш бисквитките. Наистина са сполучливи, постни и като връх трайни. Ако не изчезнат де.
ИзтриванеХубав неделен ден.
Знам ги, обичам ги и отдавна чакам да заемат достойното си място в блога -
ОтговорИзтриванеПревъзходни !!! Опитайте ги...
И супата ти е страхотна. Благодаря ти Ели, поздрави за теб и хубаво утре!
Благодаря ти, Диди.
ИзтриванеЗная, че харесваш тези сладки, но се радвам, че одобряваш и супата.
Хубава вечер.
И тук коледно настроение с тези прекрасни бисквитки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, благодаря.
ИзтриванеАз също с огромно удоволствие посещавам твоя блог.
Любимите ми постни сладки. Няколко пъти съм ги правила, но ако може следващият път да премериш брашното, ше съм ти много благодарна. Преди време ме помолиха да направя сладки подобни на украсените меденки, но да са постни и направих по тази рецепта, точно тогава не станаха гладки и слагах фондан на долната страна.
ОтговорИзтриванеЕти, извини ме за неточността относно количеството брашно.
ОтговорИзтриванеАз нали все на око карам, та не съм се сетила да премеря.
Обещавам ти да направя отново сладките и този път ще премеря брашното.
Поздрави и хубави празници.
Весели празници и на теб, Ели! Благодаря!
Изтриване