Рожденият ми ден отмина преди десетина дни. Но чак сега ми остана време да Ви покажа рецептата на тортата за празника ми.
Това е фамилната торта на семейството
на моята приятелка Нинчето. Научила съм я от нейната майка, лека й пръст.
Живеехме с Нинчето заедно в една
квартира. Беше времето на „развития социализъм”. Нямахме никакви уреди за
облекчаване на домакинския труд. Разполагахме с тел за разбиване, прословутото
дъно от електрическа тенджера, фурна със съмнителни достойнства и много
желание. В онези години хартията за печене беше мит. Добре че имах паус, та с него се
спасяваше положението. Намазан с мазнина върши работа.
„Опасното” дело по производство на
тортата, наричана от нас „алказарчето”, ни отне първия път 5 часа. Да, но после
се специализирахме и сведохме времето до 3 часа. Все пак действахме и двете.
От времето на онези мои „мътни” момински
години не съм правила тази торта. И сега за моя рожден ден реших, че отново е
дошъл нейният час.
Нинчето каза, че съм се справила блестящо. Горда съм от
нейната похвала. Благодаря ти, приятелко!
Продукти:
Блат:
12 белтъка
450 гр. ситно смлени орехи
130 гр. захар
2 супени лъжици нишесте или галета
3 супени лъжици коняк или тъмен ром
Яйчен крем:
12 жълтъка + 2 цели яйца
150 гр. захар
100 гр. горчив шоколад или 2 препълнени
супени лъжици какао
1 малка опаковка заквасена сметана
2 супени лъжици коняк
2 пакетчета ванилия
Крем от масло:
300 гр. масло + 1 супена лъжица пудра захар
Портокалови корички от сладко
Форма за торта с диаметър 26 см.
Приготвяне:
Блат:
Белтъците се разбиват много добре
на пяна.
Постепенно се добавя захарта, като
разбиването продължава, докато се получат лъскави и твърди връхчета.
Орехите и нишестето(галета) се
добавят постепенно към белтъчната смес, като се ръзбърква леко с шпатула.
Сместа за блатовете се ароматизира
с коняка.
Върху хартия за печене се очертават
4 кръга с диаметър 26 см.
Белтъчната смес се разделя на
четири равни части и се разстила върху хартията за печене. Най-лесно това става
с пош с голям кръгъл накрайник.
Фурната се загрява на 100 градуса
Целзий, като блатовете трябва не да се пекат, а да се изсушат.
Могат да се пекат два по два във
фурна с включен вентилатор.
Времето за печене на два блата
едновременно, в зависимост от фурната, е приблизително 40-50 минути.
Получават се 4 бр.
белтъчно-орехови кори, които трябва да са на цвят бели.
Крем от жълтъци:
12 жълтъка + 2 цели яйца и захарта се бият с тел на водна баня, докато се сгъстят. Гъстотата трябва да е като на кисело мляко и лъжица, прекарана по дъното на съда, да прави пътека.
Изчаква се кремът да се охлади и се добавя заквасената сметана. Може и без сметаната, но според мен тя олекотява целия крем.
Крем от масло:
Маслото, което е със стайна
температура, се разбива на пяна с 1 лъжица пудра захар. Захарта се слага, за да
се разбие маслото по-лесно.
Двата крема се смесват, като
температурата им трябва да е еднаква.
Сместа се ароматизира с ванилия и
коняк.
Горчивият шоколад се разбива на
водна баня. Охлажда се и се добавя към маслено-яйчния крем. Готовият крем се разбива с
миксер.
Ако нямате горчив шоколад и използвате
какао, то го разбърквате с малко вода на гладка каша. Сварявате го. Внимавате
да не загори. Не се слага захар.
Какаовата смес се охлажда и се добавя
се към маслено-яйчния крем. Всичко отново се разбива с миксер.
Сглобяване на тортата.
Отделя се една трета от крема за
намазване на тортата отвън.
Върху поднос се слага първата белтъчно-орехова
кора. Намазва се с крем. Поръсва се с
портокалови корички от сладко. Коричките са отцедени от сиропа.
Поставя се втората кора, намазва
се с крем, поръсва се с портокалови корички и така, докато подредите всички кори.
Тортата се намазва отвън с отделения крем. Заглажда
добре.
Оставя се на стайна
температура за няколко часа, за да се разпределят ароматите.
След това може да се прибира в
хладилник или в хладно помещение.
Украсете я според вдъхновението
Ви.
Може да нашарите крема вълнообразно
с вилица. Така постъпваше майка ми, защото имаха приятел, който не ядеше торта,
която е с украси.
Аз я украсих с борд от бял и черен
шоколад и портокалови корички от сладко.
Нормално тази торта се разрязва на
16 парчета.
Колко, колко яйца сложи? Че не разбрах нещо ....
ОтговорИзтриванеКакво ти стана напоследък на теб с тези яйца? Лошо влияние, а? Ха ха... ама чудна ти е тортата. Както казва едната Кокошка - "Истинска работа".
Йолинка, правилно си преброила яйцата. Съвсем съм му отпуснала края. Ето го вашето "вредно" влияние. Ама пък беше вкусно.
ИзтриванеОоо... я виж ти каква красавица, а аз да я пропусна!
ОтговорИзтриванеБраво Ели!
Догодина едно парченце и за мен! :)
Драго, ти ела в България, пък пак ще направя такава торта.
ИзтриванеПоздрави и хубави празници.
Ели, чудесно връщане в детството с Нинчето...И тортата е чудесна!
ОтговорИзтриванеСамо не мога да повярвам, че вложи в нея цели...14 яйца...сега поне година няма да посегнеш за яйце, а:)) И стратегически я показваш чак след 10 дни тортичката, иначе рискуваше да прескоча пътьом през офиса:))
Весе, благодаря ти за хубавите думи.
ИзтриванеИстината е, че и да беше дошла на другия ден, торта вече нямаше.
Хапнаха я и никак не им се опря.
Поздрави на всички в твоята къща.
Жива и здрава да си, Ели, още много такива торти да направиш и да радваш любимите хора!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е тази торта, много креместа!
Благодаря, Пепи, за чудесното пожелание. Ще се постарая да го изпълня.
ИзтриванеАми браво на теб и Нинчето, Ели! Тортата е прекрасна. Бъди жива и здрава и още такива торти очакваме тук :) Поздрави и весели празници!
ОтговорИзтриванеНели, благодаря.
ИзтриванеРадвам се, че си харесала моето изделие.
Пожелавам ти хубави празници.
Жива и здрава да си! Честит рожден ден, с пожелания за всичко най-добро! Страхотна торта, много изкушаваща! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за пожеланията.
ИзтриванеПожелавам ти хубави празници.
Прекрасна торта,Ели,предполагам колко приятно се усещат орехите в нежния крем,поздравления и за украсата,много ми хареса!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти.
ИзтриванеТози път украсата и на мен ми хареса горе-долу. Не мога да те стигна по красота на това, което представяш, но се старая.
Поздрави и хубави празници.
Ели, чудна торта!!!
ОтговорИзтриванеОрехи, шоколад..аромат на коняче..ммммм...
Поздрави и прегръдки!
Аля, целувки и поздрави от България.
ИзтриванеБлагодаря за хубавите думи.
Разкошна е тортата ти, Ели и напълно подходяща за твоя празник...Комплименти!
ОтговорИзтриванеЧудесна комбинация от вкусове и аромати,
а етапното ти представяне я прави достъпна за изпълнение /е може би за повече 5 часа/.
Голяма прегръдка за теб, с пожелания за здраве, успехи и много сбъднати мечти...
Благодаря ти, Диди, за прекрасните пожелания.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че харесваш тортата. Знаеш колко ценя твоето мнение.
Поздрави на всички и весели празници.
Добре, че е сутрин! Иначе щях да я сънувам тази торта. Дано ми сложат повечко яйчица, като си тръгваме от село! Поздрави Ели и всичко най -хубаво ти желая!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Ети, че такъв майстор като теб хареса тортата ми.
ОтговорИзтриванеПоздрави на фамилията и ти пожелавам хубави празнични дни.
Не разбрах сметаната за какво се използва?
ОтговорИзтриванеА със сметаната какво правим?
ОтговорИзтриванеСметаната се добавя към яйчения крем, когато се охлади. Между другото, добавянето на сметана не е задължително. Аз я слагам, защото така става според мен кремът по-лек.
Изтриване