понеделник, 8 декември 2014 г.

Торта "Алказар" за моя рожден ден

Рожденият ми ден отмина преди десетина дни. Но чак сега ми остана време да Ви покажа рецептата на тортата за празника ми.
Това е фамилната торта на семейството на моята приятелка Нинчето. Научила съм я от нейната майка, лека й пръст.
Живеехме с Нинчето заедно в една квартира. Беше времето на „развития социализъм”. Нямахме никакви уреди за облекчаване на домакинския труд. Разполагахме с тел за разбиване, прословутото дъно от електрическа тенджера, фурна със съмнителни достойнства и много желание. В онези години хартията за печене беше мит. Добре че имах паус, та с него се спасяваше положението. Намазан с мазнина върши работа.
„Опасното” дело по производство на тортата, наричана от нас „алказарчето”, ни отне първия път 5 часа. Да, но после се специализирахме и сведохме времето до 3 часа. Все пак действахме и двете. 
От времето на онези мои „мътни” момински години не съм правила тази торта. И сега за моя рожден ден реших, че отново е дошъл нейният час.
Нинчето каза, че съм се справила блестящо. Горда съм от нейната похвала. Благодаря ти, приятелко!


         Продукти:
Блат:
12 белтъка
450 гр. ситно смлени орехи
130 гр. захар
2 супени лъжици нишесте или галета
3 супени лъжици коняк или тъмен ром

Яйчен крем:
12 жълтъка + 2 цели яйца
150 гр. захар
100 гр. горчив шоколад или 2 препълнени 
супени лъжици какао
1 малка опаковка заквасена сметана
2 супени лъжици коняк
2 пакетчета ванилия

Крем от масло:
300 гр. масло  + 1 супена лъжица пудра захар

Портокалови корички от сладко
Форма за торта с диаметър 26 см.

Приготвяне:
Блат:
Белтъците се разбиват много добре на пяна.
Постепенно се добавя захарта, като разбиването продължава, докато се получат лъскави и твърди връхчета.
Орехите и нишестето(галета) се добавят постепенно към белтъчната смес, като се ръзбърква леко с  шпатула.
Сместа за блатовете се ароматизира с коняка.
Върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 26 см.
Белтъчната смес се разделя на четири равни части и се разстила върху хартията за печене. Най-лесно това става с пош с голям кръгъл накрайник.


Фурната се загрява на 100 градуса Целзий, като блатовете трябва не да се пекат, а да се изсушат.
Могат да се пекат два по два във фурна с включен вентилатор.
Времето за печене на два блата едновременно, в зависимост от фурната, е приблизително 40-50 минути.
Получават се 4 бр. белтъчно-орехови кори, които трябва да са на цвят бели.

Крем от жълтъци:
12 жълтъка + 2 цели яйца и захарта се бият с тел на водна баня, докато се сгъстят. Гъстотата  трябва да е като на кисело мляко и лъжица, прекарана по дъното на съда, да прави пътека. 


Изчаква се кремът да се охлади и се добавя заквасената сметана. Може и без сметаната, но според мен тя олекотява целия крем.  

Крем от масло:
Маслото, което е със стайна температура, се разбива на пяна с 1 лъжица пудра захар. Захарта се слага, за да се разбие маслото по-лесно. 

Двата крема се смесват, като температурата им трябва да е еднаква
Сместа се ароматизира с ванилия и коняк.

Горчивият шоколад се разбива на водна баня. Охлажда се и се добавя към маслено-яйчния крем. Готовият крем се разбива с миксер.

Ако нямате горчив шоколад и използвате какао, то го разбърквате с малко вода на гладка каша. Сварявате го. Внимавате да не загори. Не се слага захар.
Какаовата смес се охлажда и се добавя се към маслено-яйчния крем. Всичко отново се разбива с миксер. 

Сглобяване на тортата.
Отделя се една трета от крема за намазване на тортата отвън.
Върху поднос се слага първата белтъчно-орехова кора. Намазва се с крем. Поръсва се с портокалови корички от сладко. Коричките са отцедени от сиропа.
Поставя се втората кора, намазва се с крем, поръсва се с портокалови корички и така, докато подредите всички кори.


Тортата се намазва отвън с отделения крем. Заглажда добре.
Оставя се на стайна температура за няколко часа, за да се разпределят ароматите.
След това може да се прибира в хладилник или в хладно помещение.

Украсете я според вдъхновението Ви.
Може да нашарите крема вълнообразно с вилица. Така постъпваше майка ми, защото имаха приятел, който не ядеше торта, която е с украси.
Аз я украсих с борд от бял и черен шоколад и портокалови корички от сладко.


Нормално тази торта се разрязва на 16 парчета. 

23 коментара:

  1. Колко, колко яйца сложи? Че не разбрах нещо ....

    Какво ти стана напоследък на теб с тези яйца? Лошо влияние, а? Ха ха... ама чудна ти е тортата. Както казва едната Кокошка - "Истинска работа".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинка, правилно си преброила яйцата. Съвсем съм му отпуснала края. Ето го вашето "вредно" влияние. Ама пък беше вкусно.

      Изтриване
  2. Ооо... я виж ти каква красавица, а аз да я пропусна!
    Браво Ели!
    Догодина едно парченце и за мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драго, ти ела в България, пък пак ще направя такава торта.
      Поздрави и хубави празници.

      Изтриване
  3. Ели, чудесно връщане в детството с Нинчето...И тортата е чудесна!
    Само не мога да повярвам, че вложи в нея цели...14 яйца...сега поне година няма да посегнеш за яйце, а:)) И стратегически я показваш чак след 10 дни тортичката, иначе рискуваше да прескоча пътьом през офиса:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, благодаря ти за хубавите думи.
      Истината е, че и да беше дошла на другия ден, торта вече нямаше.
      Хапнаха я и никак не им се опря.
      Поздрави на всички в твоята къща.

      Изтриване
  4. Жива и здрава да си, Ели, още много такива торти да направиш и да радваш любимите хора!
    Страхотна е тази торта, много креместа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи, за чудесното пожелание. Ще се постарая да го изпълня.

      Изтриване
  5. Ами браво на теб и Нинчето, Ели! Тортата е прекрасна. Бъди жива и здрава и още такива торти очакваме тук :) Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, благодаря.
      Радвам се, че си харесала моето изделие.
      Пожелавам ти хубави празници.

      Изтриване
  6. Жива и здрава да си! Честит рожден ден, с пожелания за всичко най-добро! Страхотна торта, много изкушаваща! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за пожеланията.
      Пожелавам ти хубави празници.

      Изтриване
  7. Прекрасна торта,Ели,предполагам колко приятно се усещат орехите в нежния крем,поздравления и за украсата,много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти.
      Този път украсата и на мен ми хареса горе-долу. Не мога да те стигна по красота на това, което представяш, но се старая.
      Поздрави и хубави празници.

      Изтриване
  8. Ели, чудна торта!!!
    Орехи, шоколад..аромат на коняче..ммммм...
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, целувки и поздрави от България.
      Благодаря за хубавите думи.

      Изтриване
  9. Разкошна е тортата ти, Ели и напълно подходяща за твоя празник...Комплименти!
    Чудесна комбинация от вкусове и аромати,
    а етапното ти представяне я прави достъпна за изпълнение /е може би за повече 5 часа/.
    Голяма прегръдка за теб, с пожелания за здраве, успехи и много сбъднати мечти...

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, Диди, за прекрасните пожелания.
    Много се радвам, че харесваш тортата. Знаеш колко ценя твоето мнение.
    Поздрави на всички и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  11. Добре, че е сутрин! Иначе щях да я сънувам тази торта. Дано ми сложат повечко яйчица, като си тръгваме от село! Поздрави Ели и всичко най -хубаво ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Радвам се, Ети, че такъв майстор като теб хареса тортата ми.
    Поздрави на фамилията и ти пожелавам хубави празнични дни.

    ОтговорИзтриване
  13. Не разбрах сметаната за какво се използва?

    ОтговорИзтриване
  14. А със сметаната какво правим?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната се добавя към яйчения крем, когато се охлади. Между другото, добавянето на сметана не е задължително. Аз я слагам, защото така става според мен кремът по-лек.

      Изтриване