За Димитровден искам да ви почерпя със парче от любимия на фамилията сладкиш.
Рецептата я знам от поне 35 години. Никога не ме е подвеждала и е една от малкото, които зная наизуст. Правила съм го с какви не плодове. Пресни, замразени, даже и половината с какао в тестото, а другата половина с плод. По системата 2 в 1.
За мен най-вкусен е с вишни, но ще почакам до началото на лятото.
Днес е със сини сливи. Защото им е сезон. И защото и така много ми харесва.
4 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша олио (масло или смес от олио и маасло)
1 чаена чаша прясно мляко
2 1/2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
Лимонова кора или ванилия
Отделят се жълтъците и се разбиват със захарта, докато побелеят. Добавя се
мазнината и част от прясното мляко. Разбиването продължава. Постепенно се добавя
пресятото брашно с бакпулвера, част от разбитите на пяна белтъци и ванилията
или лимоновата кора. На края се слагат останалите разбити на сняг белтъци.
Сместа се разбърква внимателно. Изсипва се в намазана с мазнина и посипана с
брашно тава. Отгоре се подреждат плодовете.
Пече се при температура около 175 градуса в началото. После се допича на
температура около 150 градуса.
Това е основна рецепта за кекс. Тук брашното е малко в повече от обичайното, за
да не потънат плодовете.
Вариантите са с пресни или замразени плодове, като може да се използват вишни,
череши, кайсии, ябълки с добавка малко канела към тях и орехи, праскови,
сини сливи, узрели джанки или комбинация от плодове по избор.
Тавата е с размери около 35 см в диаметър.
Рецептата я знам от поне 35 години. Никога не ме е подвеждала и е една от малкото, които зная наизуст. Правила съм го с какви не плодове. Пресни, замразени, даже и половината с какао в тестото, а другата половина с плод. По системата 2 в 1.
За мен най-вкусен е с вишни, но ще почакам до началото на лятото.
Днес е със сини сливи. Защото им е сезон. И защото и така много ми харесва.
4 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
3/4 чаена чаша олио (масло или смес от олио и маасло)
1 чаена чаша прясно мляко
2 1/2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
Лимонова кора или ванилия
Отделят се жълтъците и се разбиват със захарта, докато побелеят. Добавя се
мазнината и част от прясното мляко. Разбиването продължава. Постепенно се добавя
пресятото брашно с бакпулвера, част от разбитите на пяна белтъци и ванилията
или лимоновата кора. На края се слагат останалите разбити на сняг белтъци.
Сместа се разбърква внимателно. Изсипва се в намазана с мазнина и посипана с
брашно тава. Отгоре се подреждат плодовете.
Пече се при температура около 175 градуса в началото. После се допича на
температура около 150 градуса.
Това е основна рецепта за кекс. Тук брашното е малко в повече от обичайното, за
да не потънат плодовете.
Вариантите са с пресни или замразени плодове, като може да се използват вишни,
череши, кайсии, ябълки с добавка малко канела към тях и орехи, праскови,
сини сливи, узрели джанки или комбинация от плодове по избор.
Тавата е с размери около 35 см в диаметър.
Ели влизам тук с благодарности за този сладкиш. Много вкусен и бърз десерт. Правих го с череши и ягоди, намалих брашното с половин чаша и го заместих със същото количество /че и повече/ ситно смлени орехи. Наистина вкусно:). Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Дианка, благодаря ти за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеАз също правя този сладкиш с какви ли не плодове. Според сезона.
Идеята ти за смлени орехи в тестото много ми хареса и веднага я приложих.
Пожелавам ти приятни почивни дни.