Това ястие видях в едно предаване на Иван Звездев. Хареса ми комбинацията от картофено пюре, сирена, гъби и аромат на босилек. Наистина се оказа вкусно и консервативното домочадие прие новата рецепта. Записвам я в блога, че да ми е под ръка.
За картофеното пюре
1 кг картофи
100-150 г краве сирене
20 г краве масло
100-150 г краве сирене
20 г краве масло
50 мл прясно мляко
2 яйца
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
2 яйца
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
За пласта с гъби:
500 г гъби кладница
100-150 г топено (пушено) сирене
1/2 глава стар или 1 връзка пресен лук
40 г краве масло
100-150 г топено (пушено) сирене
1/2 глава стар или 1 връзка пресен лук
40 г краве масло
1 супена лъжица олио
50-70 мл бяло вино
1/2 ч.л. босилек
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка магданоз и копър
50-70 мл бяло вино
1/2 ч.л. босилек
Сол и черен пипер на вкус
Няколко стръка магданоз и копър
10 г краве масло
Галета за поръсване
Краве масло за намазване
Галета за поръсване
Краве масло за намазване
Сваряваме картофите в малко подсолена вода. Пасираме ги на пюре заедно с водата и топлото мляко. Посоляваме, добавяме натрошеното сирене и черен пипер на вкус. След като се поохлади слагаме яйцата, чесъна и нарязаното на парченца масло. Разбъркваме добре.
Нарязваме лука на ситно, задушаваме го в кравето масло и олиото.
Нарязваме гъбите на ивици, изсипваме ги при лука, задушаваме още 5-8 мин. Поръсваме със сол и босилек. Наливаме бялото вино, разбъркваме, поръсваме с черен пипер.
Съдът, в който ще се пече се намазва обилно с масло и поръсва с галета.
Слага се в съда половината картофено пюре, разстилат се гъбите върху него и се покриват с нарязаното на филийки топено (пушено) сирене. Поръсва се със ситно нарязаните магданоз и копър. Върху сиренето се слага останалото пюре.
Най-отгоре се слагат малки парченца масло. Поръсва се с галета.
Ястието се пече около 45 мин. при температура от 180 градуса С.
Няма коментари:
Публикуване на коментар