сряда, 2 ноември 2011 г.

Супа от запечен карфиол, праз и гъби

Отличната кулинарка Пепи, известна в пространството на Интернет като Пеп-чо, откри блог на момък от  Торонто, на име Кевин. Забелязахме, че готви от определен зеленчук цели серии ястия. По едно време се беше захванал с аспержи или на латински asparagus. Разбира се, че веднага му лепнах името Кевин Аспарагуса. А и блогът му  http://www.closetcooking.com ако го четеш буква по буква е с едно име.... Както и да е. Момчето готви хубаво и снима още по-хубаво. Харесах си една супа и веднага я приготвих. Тя е със зеленчуци, които в момента се намират навсякъде. Оказа се много вкусна.



Продукти:
1/2 малка глава карфиол, накъсана на цветчета
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици масло
Бялата част на 1  по-голям стрък праз, тънко нарязан
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
250 г гъби (ако са диворастящи, още по-добре. )
Няколко стръка пресна мащерка, ситно нарязана или 1 чаена лъжичка суха
100 мл сухо бяло вино
1 1/2 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
1 чаша сметана (или мляко)

Приготвяне:
Розичките карфиол се поръсват с олио, сол и черен пипер. Подреждат се в тавичка на един пласт и се запичат при 2000С, докато станат леко златисто кафяви за около 15-20 минути. 
2 супени лъжици масло се загряват в тенджера. Празът се сотира за около 5 минуте докато омекне. Прибавят се нарязаните скилидки чесън и се разбъркват. 
Прибавят се гъбите, нарязани на филийки и  мащерката. Отново се разбърква и се оставят всички зеленчуци да омекнат. Когато са готови, мазнината се деглазира с бялото вино.
Сипва се бульонът при омекналите  зеленчуци и се добавя запеченият карфиол.
Щом супата заври се намалява топлината на котлона и се оставя да къкри около 30 минути.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
По желание може да се пюрират зеленчуците, докато достигне нужната гъстота.
Добавя се сметаната или прясното мляко и се връща супата да заври съвсем за кратко. 

Сготвих с прясно мляко. Това имах в хладилника. 
Запеченият карфиол придава много приятен вкус.
При мен няма да се срещнат диви гъби. Използвах култивирани печурки. За мен са достатъчно добри. За гъбарите са нищо и половина, но това е положението.
По мое скромно мнение супата трябва да се сервира с кубчета синьо сирене или пармезанови крутони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар