Продукти:
1/2 малка глава карфиол, накъсана на цветчета
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици масло
Бялата част на 1 по-голям стрък праз, тънко нарязан
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
250 г гъби (ако са диворастящи, още по-добре. )
Няколко стръка пресна мащерка, ситно нарязана или 1 чаена лъжичка суха
100 мл сухо бяло вино
1 1/2 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
1 чаша сметана (или мляко)
Приготвяне:
Розичките карфиол се поръсват с олио, сол и черен пипер. Подреждат се в тавичка на един пласт и се запичат при 2000С, докато станат леко златисто кафяви за около 15-20 минути.
2 супени лъжици масло се загряват в тенджера. Празът се сотира за около 5 минуте докато омекне. Прибавят се нарязаните скилидки чесън и се разбъркват.
Прибавят се гъбите, нарязани на филийки и мащерката. Отново се разбърква и се оставят всички зеленчуци да омекнат. Когато са готови, мазнината се деглазира с бялото вино.
Сипва се бульонът при омекналите зеленчуци и се добавя запеченият карфиол.
Щом супата заври се намалява топлината на котлона и се оставя да къкри около 30 минути.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
По желание може да се пюрират зеленчуците, докато достигне нужната гъстота.
Добавя се сметаната или прясното мляко и се връща супата да заври съвсем за кратко.
Сготвих с прясно мляко. Това имах в хладилника.
Запеченият карфиол придава много приятен вкус.
При мен няма да се срещнат диви гъби. Използвах култивирани печурки. За мен са достатъчно добри. За гъбарите са нищо и половина, но това е положението.
По мое скромно мнение супата трябва да се сервира с кубчета синьо сирене или пармезанови крутони.
Няма коментари:
Публикуване на коментар