Дозата е за тавичка с размери 40/28 см
За основата:
400 гр бутер тесто
За крема:
500 мл прясно мляко
3 цели яйца или 4 жълтъка
4 супени лъжици нишесте
4 супени лъжици захар
20 гр масло
1 ванилия
За заливката:
1/2 кг сини сливи
300 мл вода
2 супени лъжици захар
1-2 супени лъжици нишесте
1 супена лъжица лимонов сок (по желание)
По желание канела
Филирани бадеми за поръсване
Бутертестото се разстила в тавичка върху хартия за печене.
Надупчва се с вилица и се изпича до златисто при температура
на фурната 200 градуса Целзий.
Яйцата, захарта и нишестето се разбъркват с малко студено мляко до гладка каша. Сипва се останалото мляко, слага се тенджерката на котлона и се бърка непрекъснато, докато кремът се сгъсти и стане готов.
Добавят се ванилията и маслото.
Кремът продължава да се разбърква, докато маслото се поеме, а той стане гладък и лъскав.
Изсипва се върху изпечената основа, заглажда се и се оставя сладкишът да изстине.
В друг съд почистените и нарязани сини сливи се заливат с вода. Добавя се захарта.
Слага се на котлон и след като водата заври се намалява степента на нагряване и се оставят да покъкрят около 5 минути.
Нишестето се размива със студена вода и се добавя към сливите. Бърка се непрекъснато. След като заливката се сгъсти се оставя да се охлади. Добавя се канелата.
Разпределят се сливите върху десерта, изсипва се между тях от заливката.
Поръсва се със запечени филирани бадеми.
Останалите сливи и заливката се пасират на гладък сос.
Крем питата се сервира със соса, който по желание е студен или топъл.
E, това ме довърши!!! Великолепна е! Първо, че обичам и то много обичам сливи, второ, че си падам по кремести десерти, и трето - бързо и лесно ми изглежда, четвърто - със сигурност моите ще му видят сметката на това десертче за нула време :)
ОтговорИзтриванеМного сочно изглежда, Ели! Точно по мой вкус, а :))
ОтговорИзтриванеЕли, разкошно предложение!
ОтговорИзтриванеОбичам сини сливи на сладкиш, а кремчето се е получило чудесно!
Поздрави и хубава вечер!
Ама какви са тези плетки отстрани?Ей,Гергино моме,днес нищо не спомена ... Страшна крем-пита!Може да ни я направиш за десерт след шкембето!
ОтговорИзтриванеХайде един ГООООООЛЯМ ПОЗДРАВ за рожденничката и тук! :))
ОтговорИзтриванеЧестито Ели!!!
И пак да почерпиш! :))
много хубавичък десерт,как хубаво изглежда .
ОтговорИзтриванеаз съм Сезам
Много красива, вкусна и ароматна рецепта! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце.
ОтговорИзтриванеДраго, с удоволствие ще почерпя.
Това десертче се превърна в любимо у дома и честичко го правя. Пончкога не слагам плодове, а посипвам крема само с настърган шоколад :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата!
Дианче, много ми е приятно, че сте харесали този десерт. Даваш ми страхотна идея за посипването с шоколад. Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам да попитам нещо за крем питата със сини сливи.Утре свекър ми има рожден ден и съм решила да го изненадам с тази рецепта.Питането ми е мога ли да я направо от днес и да си отлежава в хладилника до утре или е по- добре да се направи на деня.Притеснява ме да не стане на каша до утре, или като отлежи става по - сочна? Досега не съм правила такъв десерт, а искам всичко да е ок. Благодаря за вниманието и успешен ден :)
ОтговорИзтриванеХристина, надявам се, че съм ти била полезна. Ако имаш време, пиши как се е получила при теб крем-питата.
ОтговорИзтриванеХубава седмица.