понеделник, 7 ноември 2011 г.

Стар боб плакия


 

Продукти:

300 г стар фасул

Олио около 1 кафена чашка или най-добре на око

4-5 глави стар лук

4-5 пресни домата или от домати от консерва

1 супена лъжица доматено пюре

1 супена лъжица суха подправка, съдържаща целина, морков, лук, червени чушки или домашна универсална зеленчукова подправка, каквато Пеп-чо прави (в никакъв случай готови универсални подправки като „Маги вълшебен вкус” и други подобни) 

Сол на вкус

1 супена лъжица червен пипер

Джоджен


Приготвяне:

Бобът се накисва от вечерта. Кипва се на три пъти, като водата се изхвърля.

Слага се да ври с 1/2 глава стар лук, зеленчуковата поправка, 1 супена лъжица олио и вода около 1 1/2 л.

Свареният боб се отцежда и се прехвърля в тавичка, като се сипват 2-3 черпака от водата, в която е врял.

В отделна тенджера се слага ситно нарязана  другата половина стар лук и се задушава в останалото олио. Когато омекне се добавят 2 настъргани домата или 1 супена лъжица доматено пюре. Разбърква се и се оставя около 1 минута на котлона. Отдръпва се тенджерата, слага се червеният пипер и отново се разбърква. Така приготвената запръжка се изсипва при боба. Ястието се посолява и се подправя с джоджен. Количеството подправки е на вкуса.

Отгоре се нареждат филийки червени домати, като може да са пресни, може и от консерва.

Плакията се запича. Когато доматите станат леко кафеникави по краищата, върху ястието се нареждат плътно филийки стар лук. Връща се тавичката във фурната и се пече, докато лукът стане златист.

Фурната се нагрява до температура 200 градуса Целзий.

Ястието трябва да  е запечено, но да остане сочно. Ако прецените че е сухо, преди да наредите лука може да сипете още малко от водата, в която е врял боба.

Тъй като въпросната вода е с олио, лук и е останал малко боб, от нея с добавки на зеленчуци сътворявате боб чорба.

 

 

Плакията от стар боб се консумира с туршия, а защо не и с хубаво червено вино за тонус.

6 коментара:

  1. Шеметно направо!!! Чудесна манджичка!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Федора,за чудесните думи. И на нас ни харесва много.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно предложение! Аз много обичам боб, но хич не ме бива в пригптвянето му...
    Ели имам изненада за теб в моя блог.

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден бобец!Моите си облизаха пръстите,а за мен да не говорим.Нали ме знаеш каква съм лакомия ....Хора,направете го,нямате си представа какъв разкош е това!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели.чуден боб се получи ...облизахме си пръстите и ние ...Благодаря ти ...Прегръщам те http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/2012/03/05/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B1-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F/

    ОтговорИзтриване
  6. Колко трябва да е загрята фурната при първото запичане?

    ОтговорИзтриване