За мое най-голямо съжаление в нашето семейство не се готви риба. Но нали на Никулден без шаран не може.
Това е пирог във форма на риба без риба.
Всъщност е вкусна питка с плънка от задушени зеленчуци.
За тестото:
300 мл хладко прясно мляко
1 яйце и 1 белтък
3 супени лъжици зехтин (олио)
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
700 гр брашно
1 пакетче суха или 1/2 пакетче жива мая
За зеленчуковата плънка:
2 големи глави лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 голям морков
1 резен целина
100 мл бяло вино
1 супена лъжица балсамов оцет
100 мл вода
3 супени лъжици галета
1 чаена чаша смлени орехи
1/2 китка магданоз
1 чаена лъжичка риган
Черен пипер и сол на вкус
1 жълтък за намазване
Приготвяне на тестото:
Брашното се пресява. Прясното мляко се затопля леко.
Яйцето и белтъка се разбиват леко.
Всички продукти, в реда както са изброени, се слагат в контейнера на хлебопекарна машина. Същата се пуска на режим „Месене и втасване без печене”.
Ако се замесва тестото на ръка, първо се подбърква маята с малко хладко мляко, брашно и лъжичка захар до гъстота на боза. Оставя се да шупне и се изсипва в кладенче в брашното заедно с останалите продукти. След като се омеси тестото, то се покрива и се оставя на топло да втаса.
Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в зехтина заедно с водата, виното и балсамовия оцет. След като поомекнат се добавят галетата и орехите. Зеленчуковата смес се подправя със зелените подправки, сол и черен пипер. Оставя се да изстине.
Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 40/30 см. По преценка ако тестото е много меко се доомесва с малко брашно. То трябва да е еластично, да не лепне, но да не е твърдо.
В единия край на правоъгълника се поставя плънката. Навива се на руло и се поставя в тава върху хартия за печене, намазана с мазнина.
По желание се оформя като риба. Окото и устата се оформят от малко тесто, заделено предварително. В окото се слага и зрънце черен пипер. С кръгъл предмет се правят вдлъбнатини, които представляват люспите на рибата.
Оставя се за около 30 минути да втаса втори път.
Намазва с жълтък, разбит със съвсем малко вода.
Пирогът „риба” се пече във фурна, нагрята предварително до 200 градуса Целзий. След първите 15 минути температурата се намалява до 150 градуса Целзий. По преценка, за да не прегори, се покрива с фолио.
Изпеченият пирог се напръсква леко с вода и се завива с кърпа да престои поне 20 минути, преди да се разреже.
Сервира се със салата по избор и червено вино.
В плънката може да се сложат и гъби, сухи домати, маслини, изобщо всичко, което харесвате.
Рецептата за пълнежа е само идея, но аз се стремях да е като за истински пълнен шаран.
И си успяла!
ОтговорИзтриванеМного хубав си го нафърфорила, Ели, само опашката ми идва възголемшка, ама то пък аз обичам рибешка опашка, така че съм на сметка :)
Ами това е шаран мутант, та може да има всякаква опашка.
ОтговорИзтриванеТъкмо си помислих,че Васко те е изгонил вече от вас ... щях да те приютявам.Ама страшен шаран наистина!Майсторица си и туй то!
ОтговорИзтриванеАма много ми харесва мутаната ти Елиана(е, много ти е хубаво името:)
ОтговорИзтриванеИ в къщи хич на обичаме риба и много се радвам на рецептата ти.Ще се възползвам от нея!