За кюфтетата:
500 гр. телешка (агнешка, смес) кайма
1 /2 кафена чашка ориз
1 глава стар лук
1 белтък
малко сол, черен пипер, щипка сух босилек
брашно за овалване на кюфтетата
За соса:
Около 750мл вода гореща вода
1 връзка пресен лук
1 средна глава стар лук
1 морков
3-4 големи връзки магданоз
3-4 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко
2 супени лъжици брашно
3-4 лъжици олио
20-30 грама масло
1 супена лъжица лимонов сок
2-3 резенчета лимон
Сол и черен пипер на вкус
Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук, белтъка от яйцето, ориза и подправките.
Каймата се оставя да отлежи около половин час.
Оформят се кюфтета с диаметър около 4.00 см и се овалват в брашното.
В тенджера с по-голям диаметър в олиото и малко водичка се задушават морковът и нарязаните стар и пресен лук. Сипва се горещата вода. Посолява се.
Внимателно, за да не се разкъсат, се слагат кюфтетата в течността.
Когато са почти сварени се добавя нарязаният магданоз. Внимава се да не изври течността.
В отделен съд се запържва брашното в маслото. Разрежда се със сметаната или киселото мляко. Добавя се от соса на кюфтетата и запръжката се изсипва в соса при кюфтетата. Поставят се два-три резена лимон.
Ястието се оставя да покъкри на слаб огън.
Подправя се с лимонов сок и черен пипер.
По желание може да се добави още лимонов сок, сол или черен пипер.
500 гр. телешка (агнешка, смес) кайма
1 /2 кафена чашка ориз
1 глава стар лук
1 белтък
малко сол, черен пипер, щипка сух босилек
брашно за овалване на кюфтетата
За соса:
Около 750мл вода гореща вода
1 връзка пресен лук
1 средна глава стар лук
1 морков
3-4 големи връзки магданоз
3-4 супени лъжици заквасена сметана или кисело мляко
2 супени лъжици брашно
3-4 лъжици олио
20-30 грама масло
1 супена лъжица лимонов сок
2-3 резенчета лимон
Сол и черен пипер на вкус
Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук, белтъка от яйцето, ориза и подправките.
Каймата се оставя да отлежи около половин час.
Оформят се кюфтета с диаметър около 4.00 см и се овалват в брашното.
В тенджера с по-голям диаметър в олиото и малко водичка се задушават морковът и нарязаните стар и пресен лук. Сипва се горещата вода. Посолява се.
Внимателно, за да не се разкъсат, се слагат кюфтетата в течността.
Когато са почти сварени се добавя нарязаният магданоз. Внимава се да не изври течността.
В отделен съд се запържва брашното в маслото. Разрежда се със сметаната или киселото мляко. Добавя се от соса на кюфтетата и запръжката се изсипва в соса при кюфтетата. Поставят се два-три резена лимон.
Ястието се оставя да покъкри на слаб огън.
Подправя се с лимонов сок и черен пипер.
По желание може да се добави още лимонов сок, сол или черен пипер.
Последния път, когато готвих тези кюфтета, още в началото, заедно с лука и моркова сложих шепа печурки, нарязани ситно. И никак не сбърках.
Количеството ориз е ориентировъчно. Всъщност се взема с шепата ориз, стиска се дланта и каквото остане вътре, толкова се слага в каймата. Това е мярка, която съм научила от моя близка от Преслав.
Аааа, страхотни са!
ОтговорИзтриванеЕ, магданоза можеше да спестиш малко, нали :)))
А мярката "шепа" че и стисната е универсална!
Много апетитни кюфтенца!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Прекрасно изглеждат! Много, много вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеПоздрав!
Ей,както не обичам риба и съм си извадила кайма,чудна идейка ми даваш:)
ОтговорИзтриванеПоздрави:)