Продукти:
3 жълтъка + 1 жълтък за намазване на сладките
200 гр. масло
200 гр. захар
4 супени лъжици прясно мляко
Около 1/2 кг брашно
1 бакпулвер
3 пакетчета ванилия
200 гр. масло
200 гр. захар
4 супени лъжици прясно мляко
Около 1/2 кг брашно
1 бакпулвер
3 пакетчета ванилия
Приготовление:
В брашното, смесено с бакпулвера, се прави кладенче. Добавят се жълтъците, захарта, ванилията и млякото. Събира се всичко и се получава ронливо пясъчно тесто. Маслото, което е меко, а не разтопено, се нарязва на парченца върху тестото. Всичко се омесва добре. Поставя се във свежо фолио и се оставя в хладилника да почине поне 12 часа. Тестото има трайност 2 - 3 дни.
Разточва се много тънка кора (да прозира плота). Точилката и плотът се намазват с брашно.
Режат се на фигурки по желание.
Сладките се намазват с жълтък, смесен с малко прясно мляко. Поставя се бадем, лешник или друга ядка и се поръсват със захар.
Пекат се във силна фурна (при мен температурата 175 градуса Целзий от 5 до 8 мин. Сладките трябва да са розови, почти бели. Пекат се върху хартия или намазана тава.
Топли се изваждат от тавата.
Когато изстинат, стават хрупкави.
В същото тесто може да се сложат смлени бадеми.
В брашното, смесено с бакпулвера, се прави кладенче. Добавят се жълтъците, захарта, ванилията и млякото. Събира се всичко и се получава ронливо пясъчно тесто. Маслото, което е меко, а не разтопено, се нарязва на парченца върху тестото. Всичко се омесва добре. Поставя се във свежо фолио и се оставя в хладилника да почине поне 12 часа. Тестото има трайност 2 - 3 дни.
Разточва се много тънка кора (да прозира плота). Точилката и плотът се намазват с брашно.
Режат се на фигурки по желание.
Сладките се намазват с жълтък, смесен с малко прясно мляко. Поставя се бадем, лешник или друга ядка и се поръсват със захар.
Пекат се във силна фурна (при мен температурата 175 градуса Целзий от 5 до 8 мин. Сладките трябва да са розови, почти бели. Пекат се върху хартия или намазана тава.
Топли се изваждат от тавата.
Когато изстинат, стават хрупкави.
В същото тесто може да се сложат смлени бадеми.
Чудесни са коледните ти идеи и приготовления, Ели!
ОтговорИзтриванеХаресах бързия варинат за щолен, но тези сладки ме очароваха - страхотна рецепта!
Сърдечни пожелания за вълшебна Коледна нощ,
хубави и щастливи празнични дни, Диана
Fantastisch!!!
ОтговорИзтриванеВсички палци нагоре!
Щастливи празници Ели!
Честита Коледа мила Ели.Обичам те много!
ОтговорИзтриване