събота, 26 ноември 2011 г.

Салата с паста кус-кус (орзо) и риба тон


Продукти:
1 чаена чаша от 250 мл паста кус-кус или орзо
1 голяма кутия риба тон в зехтин
5-6 кисели краставички
250 г майонеза
1 супена лъжица горчица
черен пипер и лимонов сок на вкус


Приготвяне:
Пастата се сварява според указанията на производителя. Много добре се охлажда.
Краставичките се нарязват много на ситно.
Рибата се отцежда от мазнината и се надробява на ситни парченца.
Майонезата се разбърква с горчицата.
Към нея се прибавят горните продукти. 
Подправя се с черен пипер и лимонов сок.
Всичко се разбърква добре.
Преди сервиране салатата се охлажда.

сряда, 23 ноември 2011 г.

Крем пита със сини сливи


Дозата е за тавичка с размери 40/28 см

За основата:
400 гр бутер тесто

За крема:
500 мл прясно мляко
3 цели яйца или 4 жълтъка
4 супени лъжици нишесте
4 супени лъжици захар
20 гр масло
1 ванилия

За заливката:
1/2 кг сини сливи
300 мл вода
2 супени лъжици захар
1-2 супени лъжици нишесте
1 супена лъжица лимонов сок (по желание)
По желание канела

Филирани бадеми за поръсване


Бутертестото се разстила в тавичка върху хартия за печене.
Надупчва се с вилица и се изпича до златисто при температура
на фурната 200 градуса Целзий.


Яйцата, захарта и нишестето се разбъркват с малко студено мляко до гладка каша. Сипва се останалото мляко, слага се тенджерката на котлона и се бърка  непрекъснато, докато кремът се сгъсти и стане готов.
Добавят се ванилията и маслото.
Кремът продължава да се разбърква, докато маслото се поеме, а той стане гладък и лъскав.
Изсипва се върху изпечената основа, заглажда се и се оставя сладкишът да изстине.




В друг съд почистените и нарязани сини сливи се заливат с вода. Добавя се захарта.
Слага се на котлон и след като водата заври се намалява степента на нагряване и се оставят да покъкрят около 5 минути.
Нишестето се размива със студена вода и се добавя към сливите. Бърка се непрекъснато. След като заливката се сгъсти се оставя да се охлади. Добавя се канелата.
Разпределят се сливите върху десерта, изсипва се между тях от заливката.
Поръсва се със запечени филирани бадеми.


Останалите сливи и заливката се пасират на гладък сос.
Крем питата се сервира със соса, който по желание е студен или топъл.

сряда, 16 ноември 2011 г.

Бисквитки с орехи и овесени трици


150 г масло
100 г захар
3 жълтъка
4 супени лъжици прясно мляко
300 г смес от овесени трици и брашно – по 50% от всеки вид
1 чаша от 200 мл смлени орехи
На върха на ножа сол
1/2 малка чаена лъжичка бакпулвер
1 ванилия
Сухи ягоди или друг сух плод (череши, портокалови корички, боровинки и т.н.)
По желание черен шоколад за украса

Маслото се разбива добре със захарта.
Добавят се жълтъците. Отново се разбива.
Слага се млякото, брашното с щипката сол, бакпулвера и ванилията.
След това при непрекъснато бъркане се добавят орехите и сухия плод (нарязан на дребни парченца).
Върху тава, застлана с хартия за печене, се оформят бисквитки с чаена лъжичка.
Бисквитките сурови са с диаметър около 3 см. Слагат се на разстояние, защото при печене кръгчето се разливат.
Пекат се около 12 мин в предварително нагрята на 1600 С фурна до златисто.
Оставят се да изстинат в тавата .
Напълно охладени се украсяват с разтопен черен шоколад.

събота, 12 ноември 2011 г.

Тикви, дюля, нар и есенни лиса

Есен е. Това е много добър повод да покажа колекцията си от тикви.
Подариха ми зелена цигулка. Когато я разрежа, обезателно ще снимам.
Винаги ми е било интересно как изглеждат неузрялите тикви.


понеделник, 7 ноември 2011 г.

Стар боб плакия


 

Продукти:

300 г стар фасул

Олио около 1 кафена чашка или най-добре на око

4-5 глави стар лук

4-5 пресни домата или от домати от консерва

1 супена лъжица доматено пюре

1 супена лъжица суха подправка, съдържаща целина, морков, лук, червени чушки или домашна универсална зеленчукова подправка, каквато Пеп-чо прави (в никакъв случай готови универсални подправки като „Маги вълшебен вкус” и други подобни) 

Сол на вкус

1 супена лъжица червен пипер

Джоджен


Приготвяне:

Бобът се накисва от вечерта. Кипва се на три пъти, като водата се изхвърля.

Слага се да ври с 1/2 глава стар лук, зеленчуковата поправка, 1 супена лъжица олио и вода около 1 1/2 л.

Свареният боб се отцежда и се прехвърля в тавичка, като се сипват 2-3 черпака от водата, в която е врял.

В отделна тенджера се слага ситно нарязана  другата половина стар лук и се задушава в останалото олио. Когато омекне се добавят 2 настъргани домата или 1 супена лъжица доматено пюре. Разбърква се и се оставя около 1 минута на котлона. Отдръпва се тенджерата, слага се червеният пипер и отново се разбърква. Така приготвената запръжка се изсипва при боба. Ястието се посолява и се подправя с джоджен. Количеството подправки е на вкуса.

Отгоре се нареждат филийки червени домати, като може да са пресни, може и от консерва.

Плакията се запича. Когато доматите станат леко кафеникави по краищата, върху ястието се нареждат плътно филийки стар лук. Връща се тавичката във фурната и се пече, докато лукът стане златист.

Фурната се нагрява до температура 200 градуса Целзий.

Ястието трябва да  е запечено, но да остане сочно. Ако прецените че е сухо, преди да наредите лука може да сипете още малко от водата, в която е врял боба.

Тъй като въпросната вода е с олио, лук и е останал малко боб, от нея с добавки на зеленчуци сътворявате боб чорба.

 

 

Плакията от стар боб се консумира с туршия, а защо не и с хубаво червено вино за тонус.

сряда, 2 ноември 2011 г.

Супа от запечен карфиол, праз и гъби

Отличната кулинарка Пепи, известна в пространството на Интернет като Пеп-чо, откри блог на момък от  Торонто, на име Кевин. Забелязахме, че готви от определен зеленчук цели серии ястия. По едно време се беше захванал с аспержи или на латински asparagus. Разбира се, че веднага му лепнах името Кевин Аспарагуса. А и блогът му  http://www.closetcooking.com ако го четеш буква по буква е с едно име.... Както и да е. Момчето готви хубаво и снима още по-хубаво. Харесах си една супа и веднага я приготвих. Тя е със зеленчуци, които в момента се намират навсякъде. Оказа се много вкусна.



Продукти:
1/2 малка глава карфиол, накъсана на цветчета
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици масло
Бялата част на 1  по-голям стрък праз, тънко нарязан
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
250 г гъби (ако са диворастящи, още по-добре. )
Няколко стръка пресна мащерка, ситно нарязана или 1 чаена лъжичка суха
100 мл сухо бяло вино
1 1/2 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
1 чаша сметана (или мляко)

Приготвяне:
Розичките карфиол се поръсват с олио, сол и черен пипер. Подреждат се в тавичка на един пласт и се запичат при 2000С, докато станат леко златисто кафяви за около 15-20 минути. 
2 супени лъжици масло се загряват в тенджера. Празът се сотира за около 5 минуте докато омекне. Прибавят се нарязаните скилидки чесън и се разбъркват. 
Прибавят се гъбите, нарязани на филийки и  мащерката. Отново се разбърква и се оставят всички зеленчуци да омекнат. Когато са готови, мазнината се деглазира с бялото вино.
Сипва се бульонът при омекналите  зеленчуци и се добавя запеченият карфиол.
Щом супата заври се намалява топлината на котлона и се оставя да къкри около 30 минути.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
По желание може да се пюрират зеленчуците, докато достигне нужната гъстота.
Добавя се сметаната или прясното мляко и се връща супата да заври съвсем за кратко. 

Сготвих с прясно мляко. Това имах в хладилника. 
Запеченият карфиол придава много приятен вкус.
При мен няма да се срещнат диви гъби. Използвах култивирани печурки. За мен са достатъчно добри. За гъбарите са нищо и половина, но това е положението.
По мое скромно мнение супата трябва да се сервира с кубчета синьо сирене или пармезанови крутони.