четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Супа от тиквички, морков и картоф с извара

Това е вид зеленчукова крем-супа. Тя е вкусна и диетична. Лесна е за приготвяне и е подходяща за всеки сезон от годината.


Продукти:
2 средно големи тиквички
1 морков
1 голям картоф
2 стръка пресен лук
250 гр. безсолна извара
2-3 супени лъжици растителна мазнина
универсална зеленчукова подправка Maggi
сол и черен пипер на вкус
копър и магданоз

Приготвяне:
В тенджера се наливат 2 литра вода.
След като заври се слагат растителната мазнина, нарязаният пресен лук, тиквичките на кубчета, картофът и морковът на по-едри парчета и универсалната подправка Maggi.
Когато зеленчуците омекнат се изваждат картофът и морковът. Пасират се и се връщат обратно в супата.
Изварата с 2-3 супени лъжици вода се разбива с пасатор на гладко пюре.
Прибавя се към супата.
Подправя се с черен пипер и сол.
Готовата супата се наръсва със ситно нарязаните копър и магданоз.
Сервира се с кротони, които в случая са домашно приготвени.
Изварата сгъстява супата и замества застройката с яйце.  

Много често вместо извара използвам прясно мляко. Но тогава слагам повече картофи и точно те, пасирани, правят супата гъста. 

5 коментара:

  1. Ели, харесват ми новите ти рецепти -
    обичам крем супи, солени кексове, а бисквитената торта с домашен крем ми е любима от дете.
    Разбирам и защо са сред храните фаворити на Кирчо:) Страхотни!
    Прегръдка и сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,супата е върхът-предпочитам я...с кротони.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Живе, благодаря ти.
    И... поправих грешката.

    ОтговорИзтриване
  4. Тази супичка няма да я пропусна в никакъв случай- изглежда много добре и си я вземам:)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване