петък, 23 декември 2011 г.

Щолен с рикота

Настъпи времето на голямото готвене преди Коледа. И тъй като аз съм склонна да оставям важните неща за последния момент, сега се опитвам да свърша всичко за ден-два. И приготовлението на коледните сладки, баклава, както и домашен щолен.
Преди няколко години Йоли беше така добра да ми даде тази рецепта. И от тогава в нашето емейство е задължително присъствието му. Чудесното е, че не трябва да зрее дни наред. Може да се яде веднага, или да се изчака да изстине. Накратко - работа за мен. Приготвя се в последния момент и хоп - директно на масата. 

Продукти:
500гр брашно
200гр меко масло 
250гр рикота
130гр захар 
2 яйца
1 бакпулвер
настъргана кора от 2 лимона
120гр бадеми, обелени и нарязани на пръчици
120гр стафиди
сухи плодове по избор (на снимката са показани бадеми, стафиди, кандирани портокалови корички, сухи кайсии, сухи череши и сух ананас)


Приготовление:
От  всички продукти, включително стафиди, бадеми и сухи плодове, се замесва тесто. Става малко лепкаво,но не се слага допълнително брашно, за да не стане корав щоленът. 


Тестото се изсипва върху хартията за печене и с набрашнени ръце се оформят 2 броя щолена, на които се придава характерната форма.
Пекат се при 1800C. Ако започнат да се зачервяват повече, се покриват с фолио. Проверява се готовността с дървено шишче.
След като се изпекат щолените, докато са горещи, много обилно се намазват с масло и се овалват добре в пудра захар. Завиват се във фолио.
Преди поднасяне отново се поръсват с пудра захар. 

Щоленът има голяма трайност.  

6 коментара:

  1. Ели, чудесна рецепта :)
    И аз вчера правих нещо подобно с извара и вече е преполвено!
    Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Какъв хубав, маслен сладкиш!
    Дали няма да стане с парченца шоколад вътре :))

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо... от кога се каня да го направя!
    Срам ме е да си призная, но пак ще го купя готов от магазина.

    Чуден е Ели!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е! И аз отдавна му се каня, но може би за другата коледа :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Щолена изглежда много добре и мисля да пробвам да го направя. Имам въпрос - в рецептата пише, че се слагат 120 гр стафиди и сушени плодове. Тези сушени плодове са отделно от тези 120 гр, нали? А долу-горе като грамаж колко е добре да се сложат?

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Ивелина. Първо да поднеса моите извинения за това, че едва снощи видях Вашия коментар и запитване за щолена.
    Сутринта премерих сухите плодове и стафидите. Имах общо от двата продукта около 160 гр. На око ми се видяха достатъчни. Но може да се сложат и повече. Преценете по време на месенето.
    Пожелавам Ви хубави Коледни празници.

    ОтговорИзтриване