За розичките:
4 по-дебели кори за баница с размери 60/30 см
2 банана
3-4 ябълки
2 круши (по желание)
1/2 чаша накълцани орехи
3-4 супени лъжици стафиди
50 гр. черен шоколад, начупен на парчета
2 супени лъжици коняк
2 супени лъжици сок смес от лимон и портокал
2-3 супени лъжици галета
мазнина за намазване на корите – смес масло и олио или само течно масло
отделно още 50 гр. масло
2-3 супени лъжици захар за поръсване
За заливката:
3 яйца
200 мл. прясно мляко
2 супени лъжици натурално нишесте
3-4 супени лъжици захар
1 ванилия
Приготвяне:
Плодовете се почистват и нарязват на парченца.
Към тях се добавят стафидите, орехите, начупеният шоколад, галетата и конякът.
Половината от кората за баница се намазва с мазнината. Прегъва се на две и горната половина също се намазва. Слага се от плодовата плънка и се навива на руло по дългата част. Нарязва се на 5 парчета. Нареждат се изправени в намазана с мазнина тавичка с диаметър 26-28 см.
Ако остане от плънката, то тя се разпределя между розичките.
Във всяка розичка се сипва малко захар и се поставя парченце масло.
Запичат се до розово във фурна, нагрята до 175 градуса Целзий.
Нишестето се размива с малко студено мляко на гладка каша.
Яйцата се разбиват леко със захарта. Добавя се млякото и нишестето.
Подправя се с ванилията.
Във всяка розичка се сипва по 1 супена лъжица от заливката, а останалата част се изсипва в тавичката между тях.
Десертът се връща във фурната и се пече още около 20 мин. при температура 150 градуса Целзий.
ММм, направо вкусотия!А е и красиво!поздравления!
ОтговорИзтриванеФантастично предложение!Страхотно апетитни розички!
ОтговорИзтриванеС такъв ароматен пълнеж, пък и с шоколад, пък и със заливка - няма как да не съм впечатлена от този сладкиш!
ОтговорИзтриванеЧудесен е, Ели!
Благодаря ви. Много се радвам, че сте харесали този десерт.
ИзтриванеО, Ели, не се обозначаваш, но виж как те открих съвсем случайно! Успех в блого-творенето! И си грабвам една розичка да си подсладя кафето.
ОтговорИзтриванеПоздрави и спорен ден!
Мария
Я, Марийче. Как ме изнамери.
ИзтриванеВеднага те черпя с една розичка или там каквото има налично