Това е реплика на така обичания от нас Солен кекс със сирене и праз.
Този вид е също много вкусен и е идеално мезе за бира или вино.
Продукти:
4 яйца
1 чаена лъжичка сол
3/4 чаша олио
1 чаша кисело мляко + 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаши брашно
200гр. сирене
4 яйца
1 чаена лъжичка сол
3/4 чаша олио
1 чаша кисело мляко + 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаши брашно
200гр. сирене
100гр. пушен кашкавал или пушено сирене
почистен спанак 200гр.
1 голяма връзка магданоз
3 стръка пресен лук
Приготовление:
Спанакът се задушава и се нарязва.
Стръковете пресен лук и магданозът също се нарязват.
Сиренето се натрошава, кашкавалът се нарязва на малки кубчета.
Сиренето се натрошава, кашкавалът се нарязва на малки кубчета.
Яйцата се разбиват заедно със солта.
Прибавя се олиото и продължава разбиването.
Постепенно се добавят киселото мляко със содата и брашното.
Прибавя се олиото и продължава разбиването.
Постепенно се добавят киселото мляко със содата и брашното.
На финала се прибавят сиренето, кашкавала, спанака и магданозът.
Подбира се тава така, че изпеченият кекс да бъде с дебелина приблизително 4-5см.
Подбира се тава така, че изпеченият кекс да бъде с дебелина приблизително 4-5см.
Или се използва форма за кекс.
Съдовете, в които ще се пече се намазват с олио и поръсват с брашно.
Соленият кекс се пече първоначално при температура 175 градуса Целзий , а после се намалява температурата на 150 градуса Целзий.
Соленият кекс се пече първоначално при температура 175 градуса Целзий , а после се намалява температурата на 150 градуса Целзий.
Чашата е с вместимост 250мл.
Бих го хапнала за закуска с чаша айран. Пък.
ОтговорИзтриванеМного ми харесва със спанак, признавам.
Обичам спанак и тази идея много ми допада, Ели -
ОтговорИзтриванеизкушаващо свежо, ароматно и много пролетно.
Благодаря за идеята и честита пролет,
с много усмивки, слънчево настроение и творческо вдъхновение, Диана