сряда, 7 март 2012 г.

Месо и картофи в тенджера под налягане

Това е безкрайно лесна и любима манджица.  Приготвя се с малко видове продукти, няма нищо засукано, има изчистен вкус и е с отличен краен резултат. Никакви намеци за аспержи, гъби  трюфели, японско нори и т.н.
Веднага я включвам в проекта "10 рецепти, без които Кирил не може да оцелее".



Продукти:
500гр свинско или телешко месо
1 кг картофи
2 големи глави стар лук
2-3 супени лъжици сухи зеленчуци
1 кубче зеленчуков бульон (не е задължително при наличие на сухи зеленчуци)
4-5 супени лъжици растителна мазнина
200мл топла вода
100мл бяло вино
чубрица и черен пипер
сол на вкус

Приготвяне:
Месото се нарязва на едри парчета.
Картофите се обелват и нарязват на тънки филийки.
Лукът се обелва и се нарязва също на филийки.
В тенджера под налягане на дъното се сипва малко от мазнината.
Слага се пласт от половината картофи. Поръсват се със сол, черен пипер и чубрица.
Слага се пласт от половината стар лук.
Върху лука се разпределя месото. Посипва се със сол, черен пипер, чубрица и сухите зеленчуци.
Върху месото се нарежда другата половина от стария лук.
Завършва се с пласт от останалите картофи. 
Отново се поръсва с черен пипер, чубрица и натрошеното кубче зеленчуков бульон  (ако се използва).
Слага се останалата мазнина.
Налива се топлата вода и виното.
Затваря се тенджерата под налягане и когато се завърти вентила, се намалява силата на котлона. Ястието се готви 45 минути от този момент нататък.
Сине, използва се таймер, за да се изключи котлона когато трябва. Внимава се, а не се седи неуморно пред монитора.
Идеята е да се получи много крехко месо и мекички картофи. Ястието се сипва внимателно, за да останат картофите на филийки.

Ако се използва обикновена тенджера трябва да се увеличи двойно количеството на течностите и времето за готвене (е тогава пък таймерът е жизнено необходим).
След като заври, котлонът се намалява на слаба степен и ястието не се разбърква, докато не стане готово.
Ако се използва кубче зеленчуков бульон да се внимава със солта.

3 коментара:

  1. Предлагам да потърсиш на младежа (а уредиш 1 и за мен) часовник кукувичка с бухалка, който да навива. Иначе таймера... от собствен опит мога да ти кажа как спира да си звъни и ти все още не се сещаш "тоя пък що звъня сега".
    Чудна манджа, Ели!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, не само бухалка, а и водна струя е добре да има.
    Иначе положението е безнадеждно.
    Радвам се, че ти харесва манджата. Направо е за крок пота.

    ОтговорИзтриване
  3. Много сочна и вкусна ми изглежда манджичката - аз по такива си падам!
    С пожелание за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване