събота, 21 април 2012 г.

Козунаци

Великден отмина. Но аз да си публикувам моята рецепта за козунаци. Че ако съм жива и здрава, догодина пак да направя. Рецептата е проверена и най-важното - количествата на продуктите са изчислени за моята хлебопекарна машина, която прави готов продукт с тегло 1 кг. 
Мога да правя и козунаци, като ги меся на ръка, но не искам. Друго си е човек да използва техника.
Никой да не си мисли, когато гледа снимките, че не са на конци. Козунаците бяха абсолютно на конци, просто не ги разчупих, а ги разрязах охладени.

И така да започвам епичното описание. То се получи нещо като новела. Все си въобразявам, че някога снаха, племенница, внучка или изобщо познат ще използва рецептата. Друго си е да ти замирише вкъщи на домашен козунак.

Продукти за едно зареждане на контейнера на хлебопекарната машина:
3 цели яйца и 2 жълтъка
250 гр. захар
200 мл. прясно мляко
230 мл. течна мазнина – смес от мас и масло
50 мл. ром
1/2 чаена лъжичка сол
3/4 кубче свежа мая
настъргана кората на 1 лимон 
брашно около 800 гр. и още малко при нужда за доомесване

1 жълтък за намазване, разбит с 1 супена лъжица прясно мляко и 2-3 капки олио
Захар за посипване
Бадеми, лешници или орехи за украса

Видове пълнеж:
а) стафиди, накиснати в ром
б) смлени орехи, топло прясно мляко, какао, ром, 2 белтъка, 2-3 супени лъжици захар
в) мармалад по избор
г) сухи плодове – например стафиди, накиснати в ром, сухи череши, ананас, кайсия, сладко от зелени смокини, портокалови корички

Приготвяне:
Маята се размива с малко хладко мляко. Добавя се супена лъжица захар и малко брашно, за да е получи редичка каша. Оставя се на топло да втаса.
Яйцата се разбиват със захарта, прясно топличко мляко, ром и лимоновата кора. Всичко се изсипва  в контейнера на хлебопекарната машина. Добавя се 2/3 от разтопената, но хладка мазнина. Слага се щипка сол.
Върху течните продукти се насипва брашното.
Най-отгоре в средата се изсипва втасалата мая.
Машината се включва на режим „Месене и втасване”. По време на работния цикъл се отваря капака на машината и на два-три пъти се добавя останалата мазнина. Ако се прецени, че тестото е прекалено меко, то се посипва малко брашно при добавяне на мазнината. 
Готовото тесто се оформя на козунаци с форма по желание. Ако има нужда се добавя малко брашно и тестото се премесва.

По желание се слагат плънки:
1. Част от тестото се разделя на три части. Всяка се разточва на правоъгълник и се поръсва със стафиди. Оформят се три фитила. Всеки се завива като въже. Сплита се плитка и се поставя в правоъгълна форма.


2. Смлените орехи се разбъркват със захарта и какаото. Попарват се с толкова топло мляко, колкото да се получи много гъста каша. Сместа се охлажда. Добавят се ром и белтък от 2 яйца.
Част от общото количество тесто се разточва на правоъгълник.
Намазва се с плънката. Козунакът се завива на руло и се слага в правоъгълна форма.


3. Част от тестото се разделя на три части. Всяка се разточва на правоъгълник и се намазва с мармалад и поръсва с орехи. Оформят се три фитила. Всеки се завива като въже. Сплита се плитка и се поставя в правоъгълна форма. След изпичане се получава мраморен ефект.



Или се оформя от тестото правоъгълник, намазва се с мармалад и се посипва с орехи. Завива се на руло.



4. Плодов – част от тестото се разделя на три части. Всяка се разточва на правоъгълник поръсва със сухи плодове, които са нарязани наситно. Оформят се три фитила. Всеки се завива като въже. Сплита се плитка и се поставя в правоъгълна форма.


Оформените козунаци се оставят във формите отново да втасат.
Когато са втасали се намазват с жълтък, който е разбит с 1 супена лъжица прясно мляко и 2-3 капки олио.
Украсяват се с ядки. Поръсват се с кристална захар.
Пекат се в предварително нагрята до 175 градуса Целзий фурна с работещ вентилатор. След като се навдигнат, температурата се намалява до 150 градуса Целзий. По преценка, за да не прегорят, се покриват с алуминиево фолио.
Проверяват се с дървено шишче.
Изпечените козунаци се охлаждат върху решетка и след това се завиват в платнена кърпа.

От посочените продукти се получават два големи или три по-малки козунака.
За да се направят всички варианти е необходимо да се направи двойна доза от посочената.
От същото тесто могат да се оформят козуначни кифлички с някой от посочените пълнежи. 

6 коментара:

  1. Ели, много са апетитни!!!!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. страхотни! И нали знаеш, че никога няма да ги направя :)))
    Ще се полюбувам на твоите, Ели, пък знае ли се, може и да почерпиш :)))С локум и стафиди, ако може.

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, много ми е приятно, че ти харесват козунаците.
    Пепи, не си ми снаха, нито внучка (хи-хи), така че не се чувствай ангажирана да правиш козунаци. Но ако искаш да те черпя, трябва да е по Великден. Нали не мислиш, че скоро пак ще правя това. Жива и здрава да съм, ще е догодина.

    ОтговорИзтриване
  4. Е този козунак мога да го ям цяла година... Изглежда невероятен!

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7 май 2013 г., 23:19

    станаха меки, ароматни, правих ги поне четири пъти, разкош, много благодаря за сполучливата рецепта

    ОтговорИзтриване