В днешно време много рядко човек може да си достави истинска, т.е. домашна птица. За мой късмет успях преди време да се добера до домашна патица. Мислех че е женска птица, но като отчетох времето за което увря, реших, че ще е животно от мъжки пол. Де да знам дали не е бил първи братовчед на някой птеродактил.
Въпреки чакането крайният резултат беше чудесен. Хубаво, тъмно месо, което на вкус няма нищо общо с разните бройлери и синтетични пуйки.
Приготвих пернатото по рецепта, която е много лесна. Този вариант за задушено ми е любим и затова искам да го публикувам в блога си. Не съм го научила от никой, аз съм си комбинирала продуктите и го готвя от много, много години.
Никак не мисля, че съм открила топлата вода, ама кой знае. Нали съм специалист ВиК.
Никак не мисля, че съм открила топлата вода, ама кой знае. Нали съм специалист ВиК.
Продукти:
За половин патица, нарязана на порции
около 80 гр. масло
250 гр. гъби
2 големи моркова
2 големи глави стар лук
4-5 скилидки чесън
зърна черен пипер
сол на вкус
200 мл. бяло вино
200 мл. топла вода
1 чаена лъжичка брашно
Приготвяне:
Парчетата месо се запържват в маслото.
Гъбите, морковите и скилидките чесън се нарязват на филийки.
Лукът се нарязва на полумесеци.
Парчетата патица се подреждат в глинен съд с капак.
Между тях се поставят зеленчуците.
Поръсва се със сол. Слагат се зърната черен пипер.
Ястието се залива с виното и топлата вода.
Захлупва се глиненият съд и се поставя в студена фурна.
Тогава се включва фурната да се загрява до 200 градуса Целзий при работещ вентилатор.
Когато се усети, че ястието е завряло, температурата се
намалява на 150 градуса Целзий.
Тъй като домашната патица има по-жилаво месо, за да стане
ястието готово са необходими поне 4 часа.
Периодично се проверява количеството течност в съда и
готовността на месото. При нужда се
добавя по малко топла вода.
Когато патицата е омекнала напълно, ако има повече сос, той
се уплътнява с 1 чаена лъжичка брашно.
Сервира се с гарнитура по желание – варени картофи,
картофено пюре или ориз пилаф.
Прилагайки същата рецепта може да се сготви всякакъв вид
птица или заек. За пиле времето за задушаване е около час. Всъщност времето за готвене зависи
от птицата - нейната възраст, големина и вид.
Харесвам задушени меса, при приготвянето на които не се
използват домати и дафинов лист. Сосът се оцветява от морковите. Ястието има
изчистен вкус. Усеща се ароматът на гъбите и вкусът на птицата. Още по-хубаво е
(ако не Ви е страх като мен) да се
използват диви гъби.
Ако не ви се чака толкова дълго да се приготвя месото ,
вариант е да се използва тенджера под налягане. Тогава се взема пред вид, че
течността почти не намалява.
Ти защо си мълчиш за тази патица,а? Че бива ли така! Страхотна е!
ОтговорИзтриванеМммм, пръстите да си оближеш! Домашна патица нямам налична, но се надявам да намеря патешко месо в магазините...
ОтговорИзтриванеМесото на големите птици определено е много вкусно и нямащо нищо общо с бройлери и суховати пуйки...
ОтговорИзтриванеРецептата е страхотна и ще я имам предвид следващия път, когато ми попадне голяма птица :)
Поздрави и хубава вечер!
Еос, благодаря ти за хубавите думи.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата. За първи път готвих домашна патка. Не разполагах с много време, затова леко я промених като сварих месото за малко в тенджера под налягане. Добавих и пресни картофи на едри кубчета. "Облизахме" си пръстите,!
ОтговорИзтриване