сряда, 25 април 2012 г.

Задушена домашна патица


В днешно време много рядко човек може да си достави истинска, т.е. домашна птица. За мой късмет успях преди време да се добера до домашна патица. Мислех че е женска птица, но като отчетох времето за което увря, реших, че ще е животно от мъжки пол. Де да знам дали не е бил първи братовчед на някой птеродактил. 
Въпреки чакането крайният резултат беше чудесен. Хубаво, тъмно месо, което на вкус няма нищо общо с разните бройлери и синтетични пуйки.
Приготвих пернатото по рецепта, която е много лесна. Този вариант за задушено ми е любим и затова искам да го публикувам в блога си. Не съм го научила от никой, аз съм си комбинирала продуктите и го готвя от много, много години. 
Никак не мисля, че съм открила топлата вода, ама кой знае. Нали съм специалист ВиК. 


Продукти:
За половин патица, нарязана на порции
около 80 гр. масло
250 гр. гъби
2 големи моркова
2 големи глави стар лук
4-5 скилидки чесън
зърна черен пипер
сол на вкус
200 мл. бяло вино
200 мл. топла вода
1 чаена лъжичка брашно

Приготвяне:
Парчетата месо се запържват в маслото.
Гъбите, морковите и скилидките чесън се нарязват на филийки.
Лукът се нарязва на полумесеци.
Парчетата патица се подреждат в глинен съд с капак.
Между тях се поставят зеленчуците.
Поръсва се със сол. Слагат се зърната черен пипер.
Ястието се залива с виното и топлата вода.
Захлупва се глиненият съд и се поставя в студена фурна.
Тогава се включва фурната да се загрява до 200 градуса Целзий при работещ вентилатор.
Когато се усети, че ястието е завряло, температурата се намалява на 150 градуса Целзий.
Тъй като домашната патица има по-жилаво месо, за да стане ястието готово са необходими поне 4 часа.
Периодично се проверява количеството течност в съда и готовността на месото. При нужда  се добавя по малко топла вода.
Когато патицата е омекнала напълно, ако има повече сос, той се уплътнява с 1 чаена лъжичка брашно.
Сервира се с гарнитура по желание – варени картофи, картофено пюре или ориз пилаф.

Прилагайки същата рецепта може да се сготви всякакъв вид птица или заек. За пиле времето за задушаване е около час. Всъщност времето за готвене зависи от  птицата - нейната възраст, големина и вид.
Харесвам задушени меса, при приготвянето на които не се използват домати и дафинов лист. Сосът се оцветява от морковите. Ястието има изчистен вкус. Усеща се ароматът на гъбите и вкусът на птицата. Още по-хубаво е (ако не Ви е страх като мен)  да се използват диви гъби.

Ако не ви се чака толкова дълго да се приготвя месото , вариант е да се използва тенджера под налягане. Тогава се взема пред вид, че течността почти не намалява.                        

5 коментара:

  1. Ти защо си мълчиш за тази патица,а? Че бива ли така! Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, пръстите да си оближеш! Домашна патица нямам налична, но се надявам да намеря патешко месо в магазините...

    ОтговорИзтриване
  3. Месото на големите птици определено е много вкусно и нямащо нищо общо с бройлери и суховати пуйки...
    Рецептата е страхотна и ще я имам предвид следващия път, когато ми попадне голяма птица :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата. За първи път готвих домашна патка. Не разполагах с много време, затова леко я промених като сварих месото за малко в тенджера под налягане. Добавих и пресни картофи на едри кубчета. "Облизахме" си пръстите,!

    ОтговорИзтриване