петък, 27 април 2012 г.

Шарлота от козунак, ягоди и бял шоколад




Стар козунак около 400 гр.
60 гр. масло
3-4 супени лъжици захар
4 яйца
500 гр. маскрапоне
100 мл прясно мляко
1 ванилия
250 гр. ягоди

Огнеупорен съд с диаметър около 24 см. се намазва обилно с масло.
Козунакът се нарязва на по-едри парчета.
Стените и дъното на съда се облепят с козуначните резени.
Слагат се малки бучици масло.
Подреждат се половината ягоди, нарязани на половинки.
Покриват се с парчета от останалия козунак.
Разпределя се останалото масло върху тях.
Яйцата, маскрапонето, прясното мляко и захарта се разбиват добре.
Сместа се ароматизира с ванилията и се изсипва в съда върху подредените парчета козунак.
Оставя се около 10 мин. течността да попие добре.
Съдът се покрива с алуминиево фолио и се поставя в студена фурна.
От начало се загрява на 175 градуса Целзий с вентилатор. В процеса на печене температурата се намалява на 150 градуса Целзий.
Готовността се проверява с дървено шишче – трябва да е сухо.
Изпечената шарлота се оставя за около десетина минути  да се охлади леко.
Обръща се в подходяща чиния.

Украсява се с разтопен бял шоколад и останалите пресни ягоди.
Преди сервиране се изстудява.




6 коментара:

  1. Ели, много е апетитно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Какво вълшебство само!
    Козунак,шоколад и ягоди!
    Прекрасно е!

    ОтговорИзтриване
  3. Застанах на челна стойка за да я видя тази шарлотка. Ще се изсипе от чинията бре жена!Право в устата на някой лакомник като мен. Страхотен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за хубавите думи.
    Мила Йоли, специално за теб публикувам дуга снимка. Не мога да позволя да си изкривиш врата. Ама нали знаеш моята нездрава страст към кривите снимки.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудничка е шарлотката!!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване