понеделник, 23 януари 2012 г.

Задушени гъби с гарнитура гъби с ориз


За задушеното:
400гр. култивирана печурки
3 супени лъжици мазнина по избор
2-3 пасирани домата (пресни или от консерва)
1 чаена лъжичка брашно за уплътняване на соса
100 мл бяло вино
приблизително 200 мл бульон от гъби
1/2 чаена лъжичка захар
сол и черен пипер на вкус
магданоз

Почистените гъби се измиват и се нарязват на ивици. Запържват се в мазнината. Налива се около 200 мл. топъл бульон от гъби  и бялото вино. Посолява се. Гъбите се задушават под капак до омекването им. След като са готови се добавят домати, които са пасирани. Добавя се захарта и брашното, размито с малко студена вода. Връща се тенджерата на котлона и ври още около 5-6 мин. Готовото ястие се наръсва по желание с пресен магданоз.

Гъби с ориз за гарнитура:
Гъбите се сваряват в подсолена вода.
1 малка главичка стар лук се задушава в мазнина по избор.
Добавя се ориза и се запържва, докато стане прозрачен. Добавя се бульонът от гъбите в съотношение 1:2 1/2. Посолява се, ако има нужда и се добавя черен пипер. След завирането на течността котлонът се намалява на съвсем ниска степен и се оставя, докато оризът поеме течността .

При сервиране се сипва от задушените гъби и от гъбите с ориз.
 

12 коментара:

  1. Концентрирано ястие с гъби значи се получава тук.
    Интересно....

    ОтговорИзтриване
  2. Ели,такива ястие бих си хапвала с удоволствие-много обичам.И в тази красива чиния дори и постно, ястието изглежда чудесно.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам такива ароматни постни ястия;-)
    Благодаря за порцийката;-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. За Кирчо не зная, но определено попада в моите любими ястия...
    Чудесна рецепта и комбинация, Ели, изглежда страхотно!
    Благодаря,
    сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за хубавите думи и проявения интерес към тази рецепта.

      Изтриване
  5. Горкото дете Киро!Майка му ще го умори с тия постни неща. Я го прати до СЗ,че леля му Пепи да се погрижи за горкото момче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда,този път мила Йоли съм напълно съгласна с теб! А майка му какво филе прави печено ако знаеш.... ама го пази в тайна. Дълбока семейна тайна. Да се мъчи детето с тия гъби. А дали въобще ги обича?

      Изтриване
  6. Драга Делибозова, скъпа ми Йоли! Скъпа ми Пепи!
    За ваше сведение Кирчо не яде гъби. Така че тази манджа изобщо не беше за него, нито е в серията "10 рецепти за Кирил".
    Чудно, защо не коментирахте, че ще умре от глад, когато показах пилешките филенца!!!
    Ха-ама-ха!
    Не само ще го зачисля при вас на котлова храна, ами ще го изпратя комплект и с гаджето му.
    Треперете дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ППГ.
      Успешно отглеждам няколко младежа, ще ме плашиш ти с още двама.
      Филенцата ще коментираме след като ги опитаме :))
      Навита ли си ?

      Изтриване
  7. Навита съм я. Колко му е да врътна едни филенца и да ги гарнирам с шкембе чорба.

    ОтговорИзтриване
  8. Ти готвиш гъби??????????????А нещо за "тигрова акула" да кажеш?

    ОтговорИзтриване
  9. Готвя гъби с пълна сила. Но култивирани, разбира се.
    А тигровата акула, хм.... Младежът започна да яде някои видове хубава риба.
    Ще стане човек.

    ОтговорИзтриване