За задушеното:
400гр. култивирана печурки
3 супени лъжици мазнина по избор
2-3 пасирани домата (пресни или от консерва)
1 чаена лъжичка брашно за уплътняване на соса
100 мл бяло вино
приблизително 200 мл бульон от гъби
1/2 чаена лъжичка захар
сол и черен пипер на вкус
магданоз
Почистените гъби се измиват и се нарязват на ивици. Запържват се в мазнината. Налива се около 200 мл. топъл бульон от гъби и бялото вино. Посолява се. Гъбите се задушават под капак до омекването им. След като са готови се добавят домати, които са пасирани. Добавя се захарта и брашното, размито с малко студена вода. Връща се тенджерата на котлона и ври още около 5-6 мин. Готовото ястие се наръсва по желание с пресен магданоз.
Гъби с ориз за гарнитура:
Гъбите се сваряват в подсолена вода.
1 малка главичка стар лук се задушава в мазнина по избор.
Добавя се ориза и се запържва, докато стане прозрачен. Добавя се бульонът от гъбите в съотношение 1:2 1/2. Посолява се, ако има нужда и се добавя черен пипер. След завирането на течността котлонът се намалява на съвсем ниска степен и се оставя, докато оризът поеме течността .
При сервиране се сипва от задушените гъби и от гъбите с ориз.
Концентрирано ястие с гъби значи се получава тук.
ОтговорИзтриванеИнтересно....
Ели,такива ястие бих си хапвала с удоволствие-много обичам.И в тази красива чиния дори и постно, ястието изглежда чудесно.
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Обичам такива ароматни постни ястия;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за порцийката;-)
Хубава вечер!
За Кирчо не зная, но определено попада в моите любими ястия...
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта и комбинация, Ели, изглежда страхотно!
Благодаря,
сърдечни поздрави и хубав ден, Диана
Благодаря ви за хубавите думи и проявения интерес към тази рецепта.
ИзтриванеГоркото дете Киро!Майка му ще го умори с тия постни неща. Я го прати до СЗ,че леля му Пепи да се погрижи за горкото момче!
ОтговорИзтриванеМда,този път мила Йоли съм напълно съгласна с теб! А майка му какво филе прави печено ако знаеш.... ама го пази в тайна. Дълбока семейна тайна. Да се мъчи детето с тия гъби. А дали въобще ги обича?
ИзтриванеДрага Делибозова, скъпа ми Йоли! Скъпа ми Пепи!
ОтговорИзтриванеЗа ваше сведение Кирчо не яде гъби. Така че тази манджа изобщо не беше за него, нито е в серията "10 рецепти за Кирил".
Чудно, защо не коментирахте, че ще умре от глад, когато показах пилешките филенца!!!
Ха-ама-ха!
Не само ще го зачисля при вас на котлова храна, ами ще го изпратя комплект и с гаджето му.
Треперете дами!
ППГ.
ИзтриванеУспешно отглеждам няколко младежа, ще ме плашиш ти с още двама.
Филенцата ще коментираме след като ги опитаме :))
Навита ли си ?
Навита съм я. Колко му е да врътна едни филенца и да ги гарнирам с шкембе чорба.
ОтговорИзтриванеТи готвиш гъби??????????????А нещо за "тигрова акула" да кажеш?
ОтговорИзтриванеГотвя гъби с пълна сила. Но култивирани, разбира се.
ОтговорИзтриванеА тигровата акула, хм.... Младежът започна да яде някои видове хубава риба.
Ще стане човек.