1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша настърган кашкавал (може да се сложи 50% кашкавал и 50% настърган пармезан)
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
4-5 супени лъжици зехтин или олио
брашно около 450 гр.
допълнително още около 50 гр. брашно за доомесване
допълнително още около 50 гр. брашно за доомесване
Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко и се изчаква малко, за да се угаси.
В пресятото брашното се слага бакпулвера и се размесват.
В брашното се прави се кладенче и се слагат солта, кашкавала, яйцето, киселото мляко със содата и мазнината.
Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне.
Ако се налага, се добавя още малко брашно.
Тестото се оставя да почине 15 минути.
Разделя се на 4 части.
Всяка четвъртинка от тестото се разделя на по още 5 парчета.
Оформят се 20 броя малки топчета.
Слагат се на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се, докато порозовеят за около 15 минути.
В началото фурната се загрява до 175 градуса Целзий с включен вентилатор. По средата на печенето фурната се намалява на 150 градуса Целзий.
Готовността на кашкавалките се проверява с дървено шишче.
В началото фурната се загрява до 175 градуса Целзий с включен вентилатор. По средата на печенето фурната се намалява на 150 градуса Целзий.
Готовността на кашкавалките се проверява с дървено шишче.
Ели, толкова са апетитни!
ОтговорИзтриванеЧудесни са!
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Благодаря ти, Дани.
ОтговорИзтриванеМного съм щастлива, че такава голяма кулинарка като теб ги е харесала!
Изглеждат толкова апетитно, а и лесно за приготвяне :). Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ели, кашкавалките веднага ми грабнаха вниманието! Мъжът ми обожава всичко с кашкавал и ти от пръв поглед хареса рецептата ти :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеХе,че са симпатични,като малки кашкавалени курабийки са!
ОтговорИзтриванеМного ми харесаха,Ели!
Приятна неделя!
За закуска са се утепАли...
ОтговорИзтриванеСамо да има кой да стане преди всички и да ги приготви...
Хубава неделя,Ели!
Много ви благодаря, момичета.
ОтговорИзтриванеИ аз ви пожелавам хубав неделен ден.
Знаеш, че съм им голям фен, Ели!
ОтговорИзтриванеТова е една прекрасна и изпитана рецепта - горещо ги препоръчвам!
Много харесах и рибния пастет, и пилето със сметана, чудесни рецепти!
Сърдечни поздрави,
хубав и усмихнат зимен ден, Диана
Благодаря ти, Диди, за похвалите и милите пожелания.
ИзтриванеNe sam sigorna 4e horata komentirali tazi recepta sa probvali da q prilojat?!
ОтговорИзтриванеPri mene ima 100% proval...po skoro zaprili4aha na parlenki ot kolkoto na ka6kavalki...suhi mnogo suhi....
Taka napisana receptata i taka izpalnena nqma6e dori i do tozi efekt da stigna,dobre 4e setih da dobavq voda!!! Ina4e 6tqh da si pravq figurki ot mokar pqsak...Sajalqvam no ne mislq 4e gre6kata e samo v men :(
Анонимна, отговарям на коментара ти. Проверих рецептата, всичко си е на място. Правила съм тези кашкавалки много пъти. И изглеждат както на снимката. Бухват и лекичко се напукват.
ИзтриванеТова, че са станали плоски, ме навежда на мисълта, че си забравила содата. А да не би да си забравила мазнината, за да стане тестото твърдо. Премисли как си ги направила. Защото това е изпитана рецепта и гафове не би трябвало да стават.
Пак ще ги направя и ще видя отново количеството брашно. Но се знае, че значение има качеството на брашното, големината на яйцето, големината на лъжицата. Затова "пише меко тесто, но да не лепне".
преди малко ги направих и мога да кажа, че са страхотниииии. Поздравления за вкусната рецепта :)
ОтговорИзтриванеАнонимен, благодаря ти за хубавата оценка.
ОтговорИзтриванеЗдравей! В момента ги правя, но и на мен ми се струва, че е объркано количеството брашно. Добавих вода, за да мога все пак да замеся някакво тесто, иначе си беше направо невъзможно! Ще видим дали ще стане, когато ги опека, но започвам да се съмнявам.
ОтговорИзтриванеМими
Този път сложих кантара и премерих брашното. Прави сте, много е.
ОтговорИзтриванеКоригирах рецептата с 450 гр брашно. Така се получава лепкаво тесто. Допълнително сложих още малко брашно и омесих отново. Получи се сумарно 500 гр брашно.
Топчетата оформих с мокри ръце.
При 600 гр. се получават също добре, но задължително трябва да се консумират топлички.
При намаленото брашно на другия ден бяха отново меки и приятни.
Извинете ме за неточността в рецептата.