събота, 28 януари 2012 г.

Кашкавалки

Продукти:
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша настърган кашкавал (може да се сложи 50% кашкавал и 50% настърган пармезан) 
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
4-5 супени лъжици зехтин или олио
брашно около 450 гр.
допълнително още около 50 гр. брашно за доомесване

Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко и се изчаква малко, за да се угаси.
В пресятото брашното се слага бакпулвера и се размесват. 
В брашното се прави се кладенче и се слагат солта, кашкавала, яйцето, киселото мляко със содата и мазнината.
Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне.
Ако се налага, се добавя още малко брашно.
Тестото се оставя да почине 15 минути.
Разделя  се на 4 части.
Всяка четвъртинка от тестото се разделя на по още 5 парчета.
Оформят се 20 броя малки топчета.
Слагат се на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се, докато порозовеят за около 15 минути.
В началото фурната се загрява до 175 градуса Целзий с включен вентилатор. По средата на печенето фурната се намалява на 150 градуса Целзий.
Готовността на кашкавалките се проверява с дървено шишче.
Консумират се леко охладени.

Чашата е с вместимост  250 мл.



15 коментара:

  1. Ели, толкова са апетитни!
    Чудесни са!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Дани.
    Много съм щастлива, че такава голяма кулинарка като теб ги е харесала!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат толкова апетитно, а и лесно за приготвяне :). Поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, кашкавалките веднага ми грабнаха вниманието! Мъжът ми обожава всичко с кашкавал и ти от пръв поглед хареса рецептата ти :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Хе,че са симпатични,като малки кашкавалени курабийки са!
    Много ми харесаха,Ели!

    Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. За закуска са се утепАли...
    Само да има кой да стане преди всички и да ги приготви...
    Хубава неделя,Ели!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря, момичета.
    И аз ви пожелавам хубав неделен ден.

    ОтговорИзтриване
  8. Знаеш, че съм им голям фен, Ели!
    Това е една прекрасна и изпитана рецепта - горещо ги препоръчвам!
    Много харесах и рибния пастет, и пилето със сметана, чудесни рецепти!
    Сърдечни поздрави,
    хубав и усмихнат зимен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди, за похвалите и милите пожелания.

      Изтриване
  9. Ne sam sigorna 4e horata komentirali tazi recepta sa probvali da q prilojat?!
    Pri mene ima 100% proval...po skoro zaprili4aha na parlenki ot kolkoto na ka6kavalki...suhi mnogo suhi....
    Taka napisana receptata i taka izpalnena nqma6e dori i do tozi efekt da stigna,dobre 4e setih da dobavq voda!!! Ina4e 6tqh da si pravq figurki ot mokar pqsak...Sajalqvam no ne mislq 4e gre6kata e samo v men :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимна, отговарям на коментара ти. Проверих рецептата, всичко си е на място. Правила съм тези кашкавалки много пъти. И изглеждат както на снимката. Бухват и лекичко се напукват.
      Това, че са станали плоски, ме навежда на мисълта, че си забравила содата. А да не би да си забравила мазнината, за да стане тестото твърдо. Премисли как си ги направила. Защото това е изпитана рецепта и гафове не би трябвало да стават.
      Пак ще ги направя и ще видя отново количеството брашно. Но се знае, че значение има качеството на брашното, големината на яйцето, големината на лъжицата. Затова "пише меко тесто, но да не лепне".

      Изтриване
  10. преди малко ги направих и мога да кажа, че са страхотниииии. Поздравления за вкусната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен, благодаря ти за хубавата оценка.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей! В момента ги правя, но и на мен ми се струва, че е объркано количеството брашно. Добавих вода, за да мога все пак да замеся някакво тесто, иначе си беше направо невъзможно! Ще видим дали ще стане, когато ги опека, но започвам да се съмнявам.
    Мими

    ОтговорИзтриване
  13. Този път сложих кантара и премерих брашното. Прави сте, много е.
    Коригирах рецептата с 450 гр брашно. Така се получава лепкаво тесто. Допълнително сложих още малко брашно и омесих отново. Получи се сумарно 500 гр брашно.
    Топчетата оформих с мокри ръце.
    При 600 гр. се получават също добре, но задължително трябва да се консумират топлички.
    При намаленото брашно на другия ден бяха отново меки и приятни.
    Извинете ме за неточността в рецептата.

    ОтговорИзтриване