Човек посреща скъпите си гости с хляб и сол.
Искам да започна Новата година, като представя този домашен хляб.
Продукти:
Около 700 гр бяло брашно
1/2 кубче жива мая
300мл прясно мляко
1 цяло яйце и 1 белтък
1 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици зехтин
малко брашно за доомесване при нужда
За намазване и посипване:
1 жълтък, разбит с 4-5 капки олио
сол
ким
Приготвяне:
В част от леко загрятото мляко се размива маята.
Добавят се малко захар и брашно, колкото да се получи рядка кашица. Оставя се на топло да втаса.
В контейнера на хлебопекарната (с обем за 1 кг готов продукт) се изсипва останалото хладко мляко, разбитото яйце и белтъка, зехтина, солта и захарта.
Изсипва се брашното. Прави се в него кладенче и се добавя втасалата закваска.
Машината се пуска на режим "Месене и втасване".
Готовото тесто се оформя на 3 хлебчета. По преценка, ако е прекалено меко, може да се доомеси с малко брашно.
Хлебчетата се поставят в тава върху хартия за печене.
С остър нож се правят по няколко дълбоки нареза на всяко.
Оставят се отново да втасат.
Намазват се с разбития жълтък, в който има няколко капки олио, за да лъсне изпечената коричка.
Посипват се със сол (може по-ситна морска сол) и ким.
Хлебчетата се пекат в предварително нагрята до 175 градуса Целзий фурна около 10 минути с включен вентилатор.
След това печенето продължава, като температурата на фурната се намалява до 150 градуса Целзий.
Готовността се проверява с дървено шишче.
Ако има нужда, хлебчетата се покриват с алуминиево фолио, за да не прегори коричката.
Сервират се със сирене, чубрица, салатка, ракия, вино и изобщо както ви харесва.
Да ви е сладко.
Чудесен, хрупкав и пухкав!
ОтговорИзтриванеМного хубав хляб и каква коричка само... препечена... супер. Поздравления!
ОтговорИзтриванеКакво стана с шкембето питам аз!И да кажа - и то върви с пухкав бял хляб! С ким даже!
ОтговорИзтриванеТраяна, Дианче, благодаря за хубавите отзиви.
ОтговорИзтриванеДелибозова! Човек ви посреща за Новата година с хляб и сол, а ти шкембе, та шкембе!
Спокойно, и шкембе ще ви направя. Току виж и хляб съм ви изпекла. Нали специално записах пропорциите, защото ми харесаха.
Великолепно изглежда, Ели,
ОтговорИзтриванес въздушност, обем и златиста коричка!
Обичам хляб с прясно мляко, аромата на ким - също.
Благодаря за тази рецепта,
поздравления и хубава нова седмица, Диана