Пак е януари, пак дойде зимната сесия.
Това е времето, когато младежът ме рекетира да готвя разни вкусни неща, които обикновено се дърпам да приготвям. Защото ме мързи, естествено.
Обикновено става дума за кифлички със сирене, но този път човекът измисли, че няма да изкара изпитите, ако не види лимонов чийзкейк на бюрото си. Е, щом е за науката...
Направих компилация от няколко рецепти и се получи наистина вкусно.
Йоли, позна ли си основата и заливката?
Продукти:
Това е времето, когато младежът ме рекетира да готвя разни вкусни неща, които обикновено се дърпам да приготвям. Защото ме мързи, естествено.
Обикновено става дума за кифлички със сирене, но този път човекът измисли, че няма да изкара изпитите, ако не види лимонов чийзкейк на бюрото си. Е, щом е за науката...
Направих компилация от няколко рецепти и се получи наистина вкусно.
Йоли, позна ли си основата и заливката?
Продукти:
За блата:
300гр чаени бисквити с масло
125гр меко масло
2 шепи сурови лешници
За чийзкрема:
Около 300гр рикота (сирене „Филаделфия”, крема сирене или безсолна извара)
5 супени лъжици захар
3 яйца
80гр меко масло
сок и настъргана кора от 1 голям лимон
2 ванилии
Лимонова заливка:
300мл вода
4 супени лъжици захар
сок от 1 голям лимон
2-3 супени лъжици лимончело
1 1/2 пакетчета безцветен желатин
Приготвяне:
В блендер се смилат бисквитите, маслото и лешниците.
Маслената смес се разпределя в откопчаваща се форма за торта с диаметър 26см,
като се оформя борд.
Рикотата или наличният вид сирене се разбива със захарта и маслото.
Постепенно се добавят яйцата, сокът и настърганата кора от лимон, ванилията.
Кремът се изсипва върху основата от бисквити.
Чийзкейкът се пече в предварително загрята на 175 градуса Целзий фурна за около 30-35 минути. След изпичане в средата на формата сместа трябва да е леко пластична.
Чийзкейкът се охлажда добре.
След това се прави заливка, като тя може да е лимоново или портокалово сладко.
В случая е желиран захарен сироп с лимончело и лимонов сок.
Желатинът се накисва с малко от определената за сиропа вода.
Останалата вода и захарта се сваряват.
Желатинът се разтопява на водна баня. Към него се прибавят захарният сироп, лимоновият сок и лимончелото.
Заливката се оставя да се охлади.
Преди да желира се нанася върху студения чийзкейк.
Сладкишът се оставя в хладилник, за да стегне.
Чийзкейкът се охлажда добре преди консумация.
Може да се сервира с разбита сметана, топка сладолед, резен пресен портокал или друг цитрусов плод по избор.
Ели, и аз бих хапнала нищо, че отдавна не влизам в сесия!
ОтговорИзтриванеИ заливката е чудесно допълнение!
Благодаря на вкусното Йоли!
Хубава вечер!
хахаха!
ОтговорИзтриванеХубав подход на младежа!
А чийзкейка е страхотен-обичам го във всички разновидности;)
Хубава вечер!
Ели, отново хубави рецепти предлагаш и пак по мой вкус:)
ОтговорИзтриванеОбичам картофи с ориз, но този чийзкейк е просто великолепен.
Чудесно съчетание на съставки и аромати си подбрала, а лимоновата завивка е страхотна идея.
Поздрави, успех в изпитите и усмихнат ден, Диана
Благодаря ви за милото отношение.
ОтговорИзтриванеДиди, ще предам твоите хубави пожелания на младежа.
Че как!Нали знаеш колко си те обичам? И като знам,че няма да те кандардисам да излезеш на кафе в това люто време, май аз ще се замъкна у вас на чийз кейк.Самопоканих ли се? Тъкмо и Пепините гарги да прибера ...
ОтговорИзтриванеХубава идея за моя следващ опит с чийзкейковете!добре се е получил при теб!Поздрави!
ОтговорИзтриванеSonya, много се радвам, че си харесала чийзкейка. Благодаря ти.
Изтриване