Истината е, че по стар навик отворих хладилника и долапа с тайните ми припаси и магии. И с наличните продукти приготвих Портокалов чийз с шоколад. Той е много лек, икономичен и вкусен.
Използвах извара от мандра "Равногор". Къде е производителят да види каква безплатна реклама ме дръпнах.
Равногор е село в Родопите, разположено на височина 1340 м. Освен това по административно деление се намира в област Пазарджик. А Пазарджик е моят роден град. Така че няма начин тази извара да не е много хубава.
Ударих го на местен патриотизъм, но пък няма лошо. Добре е да се знае, че в с. Равногор виреят и страхотни картофи. Хубави като тези от Смолян и Самоков. Така де. Стига са се фукали другите два града с този важен зеленчук.
Но да си дойдем на думата за десерта.
Продукти:
3 пакетчета от по 100 гр. бишкоти „Савоярд”
или други подобни
500 гр. безсолна извара
1 пакет суха сметана фикс
200 мл студено прясно мляко
запечени ядки по избор, счукани едро
настъргана кора от 1 портокал
пудра захар на вкус
1 ванилия
сок от 4-5 портокала
2 портокала, почистени от кората и ципите,
нарязани на парченца
За заливката:
150 гр горчив шоколад
200 мл течна сладкарска сметана
70гр масло
2 супени лъжици пудра захар, ако течната
сметана не е подсладена
Продуктите са за форма за торта с диаметър 26 см.
Приготвяне:
Изварата се пасира с 2 супени лъжици портокалов сок, докато стане гладка.
Сухата сметана се разбива със студеното мляко. Тъй като е фабрично подсладена, не се слага захар.
Постепенно се прибавя пасираната извара, като се разбива непрекъснато с миксер.
Ароматизира се с настъргана кора от портокал и ванилията.
При нужда се подслажда допълнително с пудра захар.
Сглобяване на десерта:
В по-широк съд се сипва портокалов сок.
Всяка бишкота се разрязва по диагонал и се натопява в сока.
Подреждат се в кръг във формата за торта. В средата се попълва с дребни парчета.
(Снимката е от друг десерт, но се вижда точно как са нарязани и подре
Бишкотите се покриват с половината крем.
Поръсват се със запечените и счукани ядки.
Върху ядките се подрежда пласт от портокаловите парченца.
Подрежда се втори ред бишкоти, също потопени в портокалов сок.
Десертът се покрива с останалия крем. Заглажда се.
Оставя се на студено поне 3-4 часа, за да стегне.
Приготвяне на заливката:
Сметаната се кипва, добавя се маслото.
Тенджерата се отстранява от котлона. Прибавя се горчивият шоколад.
Разбърква се с тел, докато се разтопи и се получи гладка, хомогенна смес.
Капват се 2 капки олио за гланц и отново се разбърква с тел.
Сместа се оставя да се охлади и се нанася върху горния пласт бишкоти.
Преди консумация десертът се охлажда в хладилник.
Ако течната сметана не е подсладена се прибавя пудра захар на вкус.
По желание десертът се украсява с портокалови корички от сладко.
Ели, чудесна комбинация :)
ОтговорИзтриванеИ благодаря за инфото за изварата!
Поздрави и хубаво настроение!
Уаааау!Дори само заглавието е достатъчно да наостря уши,Ели!
ОтговорИзтриванеСтрахотен десерт си приготвила,а и глазурата ти е супер,не като мен дето бях оляла чак пода у дома....
А за този трик с бишкотите трябва най-сърдечно да ти благодаря!Ако знаеш колко съм се чудила как се нареждат в кръгла форма плътно и чак сега ми стана ясно!
Прегръдка и хубави почивни дни,мила!
Много симпатичен чийзкейк, вероятно наистина изварата е много добра. А между другото в Самоков тази година нямаше картофи, само носят етикет с подобен произход, та може и равногорските да са накипрени с това име. Хубава събота!
ОтговорИзтриванеМили дами, благодаря за хубавите отзиви.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте харесали този десерт.
Роси, ама не си мисли, че аз не омазвам наоколо с шоколадовата глазура.
Хем си слагам силните очила. Ама вкусните неща искат жертви.
Приятни почивни дни.
Брей... и сладко от портокалови корички си имаш!
ОтговорИзтриванеБраво, добре скътано е било, Ели!
А в Пазарджик и района явно много хубави живеят. Започвам да се убеждавам лично.
Портокал и шоколад са си другарчета несъмнено Ели:)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно парченцето!
Ели, прекрасна рецепта с много любими продукти! Изглежда вълшебно! Благодаря за споделеното мнение за изварата и този интересен начин на подреждане на бишкотите. Поздрави, с пожелание за хубав ден!
ОтговорИзтриванеЧудна работа!Чудна!Дори и изварата ще опитам да преглътна...
ОтговорИзтриванеСтрахотен е! Аромат, вкус, визия, всичко ми харесва! Освен това научих и полезно инфо за картофки и извара. Супер си, Ели! Прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеЧудесно съчетание от вкусове, които харесвам!
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова апетитно, че ми ще иска да започна да го правя веднага! :)
Поздрави и приятна неделя!
Прекрасен сладкиш, Ели,
ОтговорИзтриванемного аромат, вкус и чудесно оформление!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Ели, чудесен ти е сладкиша(хайде сега да не се скубеме за картофите :))
ОтговорИзтриванеА украсата така се е "вързала" с подноса, че просто красота се е получила!
Направихте ме много щастлива с вашите коментари. Благодаря ви от сърце.
ОтговорИзтриванеКате, Елти, радвам се, че съм била полезна относно подреждането на бишкотите.
Весе, няма да се караме за картофите, а ще направим бартер. Хи, надявам се, че приемаш.
Пожелавам ви хубава седмица.