сряда, 11 април 2012 г.

Шницели от лапад

Това е стара фамилна рецепта. Свързана е със запознанството на баща ми със семейството на майка ми.
Винаги сме обичали много това ястие, но и винаги е било повод за шеги и смях. Приятните спомени ме карат да го приготвям с удоволствие.
И понеже мисля, че е много вкусно, споделям рецептата с вас. 



Продукти:
Лапад
250 гр. сирене или извара (може смес от двата продукта)
1 яйце
Магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Панировка:
3 яйца
Брашно
Прясно мляко
1 супена лъжица олио
Щипка сол
Черен пипер по желание

Приготвяне:
Сиренето (изварата) се разбиват с яйцето и подправките.
За всеки шницел се вземат по 3 бр. листа. Отстранява се частично средната
дебела жилка. Внимава се да не се разкъса лапада.
На листата се придава форма на шницел.
Между всяко листо се поставя от плънката.
От продуктите за панировка се приготвя се гъсто палачинково тесто.
Олиото в панировката не позволява при пържене да се поема много от мазнината.
Всеки шницел се потапя в палачинковото тесто и се пържи в маслена баня.
Количеството панировка стига приблизително за 12 бр. шницели с размери 10/15 см.

Може да се сервира с кисело мляко с чесън.



20 коментара:

  1. Чудни са, чудни са тия шницели, Ели!
    Много ти благодаря, че ги сподели и им се радваме две години вече!

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Възкресение Христово!

    Здраве,благоденствие и хубави дни пожелавам на теб и семейството ти,Ели!
    Обич,разбирателство и светли мисли да има в душите и сърцата ви!
    Много вкусно изглежда предложението ти,жалко че накълцах всичкия лапад,но ще набера пак.
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  3. Много искам да ти благодаря за тази рецепта! Прекрасен лапад си набрахме от вилата и се разтърсих из нета за рецепта та попаднах тук :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни шницели!Браво! Ще се пробват!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ви благодаря, момичета. Радвам се, че сте харесали рецептата.

    ОтговорИзтриване
  6. Шницели от лапад..........мммм само как вкусно звучииии. Много добра рецепта, браво. Ще ги опитам.

    ОтговорИзтриване
  7. хм...шницели от лапад, звучи ми доста добре и лека храна за привечер. Не е традиционни шницел от месо, не се бях сетила, че мога да си направя и с лапад, който има много хубав вкус!Благодаря за предложението и за добре описаните стъпки за направата.На снимката изглеждат божествени и с това кисело мляко и чесън ....идеална комбинация.Хубаво е че има и магданоз, доста здравословно ястие, благодаря!Колко ли време отнема за направата му?!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна рецепта.Преди малко направих десерта и сега ми трябва нещо за основно.Само трябва да отида и да си намеря от някъде лапад.Хм..като че ли вече мина сезона за пресен,но предполагам, че има консервиран?Това е за 12 порции, значи аз трябва да направя двойна доза, че тези до никъде няма да ни стигнат.Много благодаря за предложението, ще пиша дали са се получили вкусно и при мен.

    ОтговорИзтриване
  9. Ще чакам с нетърпение да пишеш отзиви.

    ОтговорИзтриване
  10. Добър ден.Преди известно време бях попаднала на тази рецепта и страшно много ми хареса.Преди няколко дни я пробвах, понеже на снимките бяха ужасно вкусни.Станах супер.Наистина една по лека вечеря, не са чак толкова и сложни за направа, но вкусът е страхотен.Единствено с премахването на средната жилка, на някои леко ги скъсах, но нали са по три листа нищо не излезе от плънката.Много благодаря за рецептата.Вече често ще посещавам сайта с очакване на нови и нови кулинарни предложения.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам, че шницелите са се получили. И аз ги харесвам много.
      Поздрави и хубава седмица.

      Изтриване
  11. Изглеждат ужасно вкусни тези шницели. Не съм се сещала, че мога да направя нещо подобно и съм много доволна, че попаднах на твоят сайт, който ми бе препоръчан от моя приятелка. Оказа се права, че тук има големи кулинарни вкусотии, които са и реални да си ги направиш. Радвам се че към рецептите слагаш и снимки, поздравления. Със сигурност ще се опитам да ги направя, макар и пърженето в тиган да не е голямата ми сила. Добре е , че олиото не поема много в самите шницели при панировката, че иначе стават малко тежки. Благодаря и много успехи желая.

    ОтговорИзтриване
  12. Carolina herrera, много ти благодаря за милите думи.
    Радвам се, че си харесала рецептите. Това е храната, която готвя за моето семейство. И всичко е изпитано през годините.
    Още веднъж ти благодаря и ти пожелавам приятни почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  13. Направо ми се дояде този разкошен шницел и мисля да го сготвя днес.

    ОтговорИзтриване
  14. Да , аз лично трябва доста да внимавам при ..." Внимава се да не се разкъса лапада.
    На листата се придава форма на шницел.
    Между всяко листо се поставя от плънката.
    От продуктите за панировка се приготвя се гъсто палачинково тесто. Олиото в панировката не позволява при пържене да се поема много от мазнината." така лесно си го описала, но да видим как ще се справя, че честно с лапад до сега нищо не съм правила, но изглеждат страхотни шницелите.

    ОтговорИзтриване
  15. Круизи, много се радвам, че ти допада рецептата.
    Разбира се, че ще се справиш с направата на шницелите.
    А и да се разкъса малко листото, няма страшно.
    Важното е, да ти е вкусно.
    Приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
  16. Ели, благодаря ти за чудесната рецепта! Направих ги в два варианта - пържени и печени. Имат невероятен вкус. - http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/04/blog-post_5.html
    Не ми допадна съчетанието на сиренето в плънката с млечно-чеснов сос, но поднесени с домати и репички са по вкуса ни! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте харесали шницелите от лапад.
      Честно казано, ние също ги консумираме без млечно-чесов сос.
      Просто го предложих като опция.
      Пожелавам ти хубави почивни дни.

      Изтриване
  17. Ели, снощи приготвих твоите шницели и много ни се усладиха! Благодаря ти за страхотната рецепта и, както правилно отбеляза Пепи, ако беше патентовала тази рецепта, под пари щеше да останеш!:)) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Гуинет, направи ме много щастлива с това, че сте харесали рецептата.
    Е, не съм патентовала рецептата. Затова ще я ползваме всички безплатно и надявам се, с удоволствие.
    Пожелавам ти хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване