вторник, 7 май 2013 г.

Пиле с тиквички в китайски стил

Харесвам това ястие, защото е пролетно, леко и става много бързо.
Вероятно съществува такава рецепта, но това ястие съм си го "сглобила" сама. 
Ха пък да видите, като го патентовам. Шегувам се, разбира се. 
Интересното е, че съпругът ми, който не обича много пилешко месо, го одобри. Предполагам, че поради наличието на чесън.
В рецептата има месо, което е нарязано на "ивички", а не на "жулиени". Представа нямам защо трябва да се използват такива термини. Вероятно, за да се шашардисват горките консуматори на разни ястия със засукани имена. И доста често тези манджите се оказват най-обикновени български яхнии, в които е добавен някой екзотичен продукт.
Стига размишления на тема "Чистотата на българския език". Това упражнение го оставям на учителя Попов, който освен че е литератор е и мой брат и главен консултант по езиковите въпроси. Братко, благодаря ти за търпението. Надявам се, че и в бъдеще ще разсейваш граматическите ми съмнения. И че ще си готов да дегустираш храната, която съм приготвила. Тя не винаги е съмнителна и обикновено не е и отровна. Въпреки наличието на 4 чекмеджета с подправки. Между нас казано, не винаги знам какво има в тях.



Продукти за 2-3 порции:
300 гр. пилешко месо от гърдите
2 супени лъжици зехтин (мазнина по избор)
3 бр. средни тиквички – около 400гр.
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 голяма китка магданоз
5-6 стръка левурда
сол и черен пипер на вкус
соев сос


Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на ивички и се поръсва със соев сос.
Оставя се на хладно да се маринова поне 30 минути.
В тенджера с дебело дъно или с незалепващо покритие се сипва 1 супена лъжица зехтин.
Месото се позапържва леко и се задушава под капак за 5-6 минути. Изважда се в отделен съд и се държи на топло.


В същия съд се сипва втората супена лъжица зехтин. Слагат се тиквичките, нарязани на ивици. Запържват се леко.


Към тиквичките се добавят стръковете лук и чесън, нарязани на парчета с дължина около 2см.
Когато всичко е поомекнало, в зеленчуковата смес се добавя пилешкото месо.
Подправя се със сол, черен пипер и още соев сос на вкус.
Ястието се оставя да клокне.
Поръсва се с нарязани магданоз и левурда.
Тенджерата се покрива с капак, отстранява се от котлона.
Изчаква се около 10 минути, за да пуснат подправките своите аромати.

Количеството мазнина може да се увеличи според вкуса.
По преценка може да се увеличи количеството чесън. И тъй като вече познавам доста хора, които не ядат магданоз, същият може да се замени с копър.


А така изглежда цветът на левурдата. Много е фин и красив.


15 коментара:

  1. О, и левурдата е чудесна тук като допълнение!
    Благодаря ти, Ели за чудесната идея!
    Умисхната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Христос Воскресе,Ели!
    Ястието ти е много по наш вкус!Дори и в комбинация с паста е страхотно!
    На жулиени някакси се преживява по-лесно от "на брюноаз",което научих какво е от Стоева :) .
    По този повод преди време четох едно меню на тукашен ресторант-е,нямаше друга такава врътня.Бас държа,че термините не са говорели нищо на 99,9% от клиентите .
    Прексарни,слънчеви и усмихнати майски дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежо, лесно, ефектно и вкусно! Тиквичките са /и/ много диетичен продукт, заради отводняващия ефект. Аз винаги съм склонна да ги преварявам, а така приготвени, могат да останат хрупкави. Даже може и лука и чесъна да се задушат отделно и после всичко да се обедини. Друго е например да кажеш, че доматите са нарязани "кон-карне" - това в допълнение на "жулиените". Желая да ви е светло на душата в тези хубави празнични дни! Ана

    ОтговорИзтриване
  4. Тиквички и зелении харесвам във всякакви варианти,
    твоят опредено ще се хареса и у дома.
    Ели, благодаря за чудесна идея -
    патентована или не, одобрена граматически или не:)
    Сърдечни поздрави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна идея и вкусно изпълнение! Бих закусила дори с това, толкова е апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Нима има такива хора, които не ядат магданоз?
    Аууу не знаят какво губят.
    Жив и здрав да ти е учителят Попов! Търпелив човек е той, щом ти обяснява какво кое и как .

    А с Роси не знам за какво говорите, но мога да ви подскажа и звучната думичка мирпоа :)
    Звучи впечатляващо, нали :)
    Ели, това пилешко със сигурност е вкусно. Няма как да не е, при количеството чесън и мечи лук :) нали?
    Лек, слънчев и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, ще пробвам ястието като притурка към паста. Това е добра идея.
    А какво значи ужасната дума "брюноаз" ми обясни Пепи. Звучи като нещо, което хапе и може алергия да получа от нея. Няма да я научавам.
    Пожелавам ти и на теб слънчеви майски дни.

    ОтговорИзтриване
  8. М,добре е г-жо Драгомирова.И аз ще го одобря като Васко.Без тиквички обаче, нали разрешаваш? Ще хвърля гъби вътре май.

    ОтговорИзтриване
  9. Ели, чудесна комбинация от пресни продукти!
    А за "жулиените" и "ивичките" си напълно права!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ви благодаря за одобрението. Пожелавам ви хубави пролетни дни.
    Мила Йоли, без тиквички не може. Някои граждани не трябва да ядат гъби.
    Мисля, че следващата рецепта ще бъде по твой вкус.

    ОтговорИзтриване
  11. Нито жулиени нито другите думи знам какво означават,ама барем съм ги чувала,ама пустата ЛЕВУРДА!!!Това го чувам за първи път,моля ви,кажете какво е!А иначе рецептата звучи много добре.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Анонимен читателю.
    Левурдата е известна и като див чесън.
    Има чеснов вкус, но листата са широки. По нещо напомнят на листата на момина сълза. Разбира се, не са отровни. Расте по горите. Има го на Витоша, в Стара планина, вероятно и на други места. Подозирам, че вече го отглеждат и в оранжерии, защото до късна пролет имаше по магазините.
    Чудесна добавка е към зелени салати или нарязано към изцедено кисело мляко. Става подобно на сух таратор.
    Много полезно растение. Цъфти с дребни, фини цветчета.
    Провери в интернет за "левурда", за да видиш подробности. Все пак аз не съм толкова сведуща.
    Приятни почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  13. В края на рецептата качих снимка на цветче на левурда.
    За съжаление не съм снимала листата, които всъщност се консумират.

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесна рецепта с куп възможности за алтернативни съставки.
    Колкото до думички като "жулиени" или "брюноаз", на пръв поглед може и да дразни, но това са термини от класическото професионално готвене, и са важни за разбирането на отделните рецепти. Ако прочета "нарязва се на дребно" доста ще се почудя как да нарежа продукта. Ако прочета "нарязва се на брюноаз", ще знам че трябва да го нарежа на кубчета с ръб 3 мм, защото това е стандарт. Когато опитвам рецепта за първи път, обикновено я спазвам точно и в такива случаи е много полезно да имам точен ориентир за нарязването на продуктите. Както се казва, размерът има значение, и може лесно да се уверите в това - опитайте една и съща салата, но нарязана по коренно различен начин. Вкусовете също ще бъдат различни.

    ОтговорИзтриване