неделя, 23 март 2014 г.

Чийзкейк с печени чушки и рикота(извара)

Тази чудесна рецепта видях наскоро по телевизията в предаването на Йоли. 

Моето семейство и приятели останаха очаровани. 
Чийзкейкът е много вкусен, изпълнява се лесно и е чудесно предястие. А защо не и лека вечеря, сервирана с хубава салата.
Представям ви рецептата с разрешението на Йоли.
Продукти:
За основата:
Пакет гризини с приблизително тегло 150 гр.
100 гр. разтопено масло

За крема:
500 гр. рикота или качествена извара
1 малка кофичка заквасена сметана
1 сурова зелена чушка
10 бр. печени червени чушки
20 гр. желатин = 2 пакетчета желатин на д-р Йоткер
2-3 скилидки чесън
3-4 стръка магданоз или 3 стръка прясна мащерка, риган или друга зелена подправка по избор
Сол на вкус. 

Приготвяне:
Гризините се смилат и се смесват се с разтопеното масло.
Форма за торта с диаметър 26 см.формя се блат на дъното на формата, като  се постила с хартия за печене.  
Оформя се блат , като добре се притискат трохите от гризините и маслото във формата.
Желатинът се залива с около 100 мл вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на слаб огън и се оставя да се поохлади, като се внимава да не се желира. От него се отделят малко количество, за глазиране в края на приготвянето на чийзкейка.
В блендер се смилат половината изпечени и почистени червени чушки.
Разбива се рикотата и сметаната с миксер. 
Зелената чушка се нарязва на малки кубчета.
Сместа се посолява на вкус и към нея се добавят пасираните червени чушки, пресованите скилидки чесън, кубчетата зелена чушка и нарязаният магданоз или друга зелена подправка.
Всичко се разбърква с шпатула. 
Прибавя се желатинът и отново всичко се разбърква.
Сместа се изсипва върху основата и се заравнява.
Формата с чийзкейка се поставя в хладилник за няколко часа, докато стегне желатинът.
Когато чийзкейкът е готов се поставя върху подходяща чиния и внимателно се маха хартията за печене.
Сместа се намазва леко с четка с желатиновата смес.
Подреждат се отгоре останалите печени чушки, нарязани на тънки ивици. Посоляват се и се глазират се с останалия желатин.
Чийзкейкът отново се поставя в хладилник и се сервира охладен.

Може да се направи украса отгоре с печени чушки, твърдо сварени яйца, маслини, клончета магданоз или друг вид зеленина.
Ако се използва извара, то тя трябва първо да се пасира с малко сметана, за да бъде сместа, която се желира гладка.
Аз използвах италиански гризини от ЛИДЛ. В една кутия има 4 опаковки. 2 бр. бяха достатъчни.

12 коментара:

  1. Страхотен! Някой ден да ми направиш :)

    ОтговорИзтриване
  2. Еееееееее, страхотен е! Благодаря ти, Ели, прекрасно изглежда наистина! Ха наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря за рецептата. Наздраве и от мен.

      Изтриване
  3. Много интересна рецепта! Страхотно изглежда това ястие и с право сте възхитени:). Честита Пролет, мила и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате. Честита Пролет и на теб.

      Изтриване
  4. Този чийзкейк звучи страхотно, Ели! Благодаря, че сподели, защото аз в тази географска ширина не го ловя предаването на Йоли, колкото и да зеленея от яд и жал... Ще го направя съвсем скоро, защото много си падаме по подобни неща у дома! Но моят чийзкейк най-вероятно ще жълтее, тъй като тук най-достъпните чушки са жълти :)
    Честита пролет с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Тики, чийзкейкът наистина е много вкусен. Като сложиш вътре магданоз и жълти чушки ще стане много, много красив.
    Честита Пролет и на теб.

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно предложение, Ели,
    много празнично, пролетно красиво и безсъмнено много вкусно.
    Поздрави, прегръдка за теб и честито Благовещение днес!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно предложение, Ели!
    И красиво, и цветно и ароматно!
    И както имам още чупки във фризера....
    Поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Дани.
    Наистина е много вкусен.
    Поздрави и хубави празници.

    ОтговорИзтриване