петък, 10 октомври 2014 г.

Мъжката торта за 25-я рожден ден на Кирчо

В края на септември моето момче навърши 25 години. Как се изниза това време! Като че беше вчера, когато го водех по градинките. А сега е на път да стане дипломиран архитект. 
Сине, жив и здрав да си ни. 
Колкото и да бях заета успях да направя торта. Че какво е празник без торта! 
Рецептите на Йоли винаги са вдъхновение за мен. Този път направих вариант на нейната Торта Ани. Без украса, като за голям мъж.
Продукти:
Блат:
6 яйца
5 супени лъжици захар
5 супени лъжици брашно
3 супени лъжици какао
2 супени лъжици малинов ликьор или друг алкохол 
2 ванилии

Крем:
250 гр. рикота
250 гр. безсолна извара
1 голяма кофичка (400гр.) заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
1 чаена чаша запечени и едро смлени орехи или други ядки
4 супени лъжици захар
2 бр. ванилия
2 пакетчета желатин на д-р Йоткер
50 мл. вода

Желиран пласт: 
750 мл. вода
4 супени лъжици захар
500 гр. горски  плодове - пресни или замразени
2 пакетчета желатин на д-р Йоткер

За сиропиране:
100 мл. вода
3 супени лъжици сладко от горски плодове - малини или боровинки
малинов ликьор или друг алкохол по желание 

Глазура:
200 гр. черен шоколад
80 гр. масло
120 гр. течна животинска сметана 

Приготвяне:

Блат:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Белтъците се  разбиват на пяна със захарта.
Добавят се жълтъците и отново се разбива.
Брашното и какаото се смесват.
Постепенно се добавят заедно с ликьора и ванилията към яйчената смес.
Разбърква се леко с шпатула.
Дъното на откопчаваща се форма за торта с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене.
Внимателно се изсипва сместа за блата във формата.
Пече се в предварително нагрята до 160 градуса Целзий фурна с включен вентилатор.

Желиран пласт:
Желатинът се залива с малко вода да набъбне.
Разтопява се на водна баня.
Водата със захарта кипва.
Добавят се горските плодове и се готвят 2-3 минути.
Не трябва да стават на пюре. 
Желатинът се добавя към плодовата смес.
Оставя се да се охлади.
Форма с диаметър 26 см. се тапицира с фолио за свежо съхранение на продукти.
Изсипва се охладената плодова смес. Съдът се поставя в хладилник или фризер, за да желира сместа.
Крем:
Белият шоколад се разтопява на водна баня.
Оставя се да се охлади.
Желатинът се залива с водата и се оставя да набъбне.
Разтопява се на водна баня, като се внимава да не заври.
Оставя се да се охлади, като се внимава да не желира. Ако това се случи, отново се разтопява на водна баня.
Изварата се пасира, за да няма бучици.
Разбива се заквасената сметана и рикотата със захарта.
Добавя се изварата.
Ароматизира се с ванилията. 
Към тази смес се добавят охладеният желатин и разтопеният бял шоколад.
Разбиват се добре с миксер.
Добавят се ядките и се разбърква всичко с шпатула.

За сиропиране:
Водата кипва, слага се сладкото и се разбърква.
Получава се течност за сиропиране.

Сглобяване на тортата:

Охладеният блат се разрязва на две хоризонтално.
Едната половина се поставя върху чиния за торта.
Монтира се ринг около блата и се стяга.
Блатът се сиропира с избрания алкохол и сиропа.
Намазва се с половината крем.
Тортата се оставя в хладилника, за да стегне кремът.
Желираният пласт се изважда внимателно от формата и се поставя върху желиралия крем.
Втората половина от крема се разбива отново с миксер.
Поставя се върху желирания пласт и се заглажда.
Върху крема се поставя другата половина от блата, който също е сиропиран.
Рингът се покрива с фолио за свежо съхранение и тортата се поставя в хладилник, за да стегне.

Приготвяне на глазурата:
Загрява се сметаната.
Отмества се от котлона и в нея се слага шоколада и маслото.
Разбърква се, докато се разтопи шоколадът и маслото.
Отстранява се внимателно ринга.
Охладената глазура си излива внимателно върху охладената торта.
Поставя се отново в хладилник, за да стегне глазурата.
Тортата се сервира охладена.

Блатът и желираният пласт приготвих от предния ден.

На другия ден приготвих крем, сглобих тортата и вечерта я залях с глазурата.
Получи се много лека и с плодов вкус торта. Нищо че по незнайни причини стана леко крива и търговският й вид никак го нямаше. 
Важното е, че рожденикът много я хареса, а и беше наистина с чудесен вкус.

14 коментара:

  1. Да ти е жив и здрав! И вие по край него!
    Пожелавам му да се сбъднат и най-съкровените мечти. Прекрасна торта, наистина като за мъж.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ели, да ви е живо и здраво порасналото момче!
    Чудесна професия си е избрал!
    А ти си направила прекрасна торта!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Скицо, скицо! Синът ти кум стана, а ти му правиш тортички. Бива ли така? Тортичките вече ще ги прави Ирена, не ти! Благодаря ти за доверието, радвам се, че направи торта Ани в нов прочит. Макар и без чесън. Обичам те скъпа!

    ОтговорИзтриване
  4. Пожелавам му в скоро време да се дипломира арх. Кирчо! Да бъде жив и здрав и успял и много, много да ви радва!
    Страхотна торта, Ели!

    ОтговорИзтриване
  5. Той горе-долу набор на моите дечица:)))
    Да е жив и здрав порастналият младеж!Нека решително и стремглаво да обуздава мечтите си!
    Тортата е превъзходна,Ели!

    ОтговорИзтриване
  6. Ели, Честит рожден ден на момчето ви! С най-сърдечни пожелания за здраве, щастие, любов и сбъднати мечти!
    Чудесна торта, приготвена с много любов!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Живо и здраво да ви е момчето, желая му много успехи! Тортата е страхотна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Да е жив и здрав Кирчо и успешно дипломиране!

    ОтговорИзтриване
  9. Да ви е жив и здрав, да върви ръка за ръка с успеха и да ви дарява с радост! Страхотна торта!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожденик,Ели!Пожелавам му да е здрав и да жъне успехи навред!Прекрасна торта си приготвила,усещам колко сочна и вкусна е била,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. От сърце ви благодаря за хубавите пожелания. Прочетох ги на момъка и той също ви благодари.
    Много съм щастлива, че харесвате тортата. Нямаше кой знае какъв вид, но ви уверявам че беше с чудесен вкус.
    Йоли, може да са големи, но винаги се оглеждат за десертче.
    А за чесъна просто забравих. Язък (шегичка де).

    ОтговорИзтриване
  12. Честит ви празник, Ели, на теб, Кирчо и Васко,
    сърдечни пожелания за здраве, късмет и успехи, много сбъднати мечти,радост и щастие!
    А тортата е прекрасна и скоро с очакване на още една - с титла за архитект Драгомиров!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, много ти благодаря за чудесните пожелания.
      Дай Боже да се сбъднат.

      Изтриване