понеделник, 23 юли 2012 г.

Мусака с патладжани

При класическата мусака с патладжани няма добавени картофи, тиквички и т.н.
Уважаващата себе си пазарджиклийка я готви само с тези продукти.
Всякакви там гръцки мусаки и други подобни с добавки на зеленчуци за икономия са бледи подобия на истинската Мусака с патладжани.


Продукти:

За мусаката:
500 гр. телешка кайма или смес
1-2 супени лъжици зехтин или олио
около 4 големи патладжана
1 голяма глава стар лук
4-5 домата
1сурова червена чушка
1 китка магданоз
1 лъжичка сладък червен пипер
сол и черен пипер на вкус

Мазнина за пържене на патладжаните

За заливката:
3-4 яйца
2 супени лъжици брашно
Чаша от 250 мл смес кисело и прясно мляко
Щипка сода бикарбонат
Сол на вкус

Приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на кръгчета с дебелина половин сантиметър.
Посоляват се и се оставят да се отцедят от кафявата вода.
Изплакват се и се подсушават.
Пържат се в съд с незалепващо покритие с много малко мазнина, колкото да си сменят цвета.

Приблизително 3 домата се настъргват в тенджера.
Слагат се на котлона да кипнат.
В тях се добавя каймата и се намачква с пресата за пюре.
По този начин става много лесно на трохи.
Когато каймата е почти готова към нея се добавят нарязаните лук и червена чушка.
Дърпа се тенджерата от котлона и сместа се подправя със сол, черен и червен пипер и нарязаният магданоз.

Дъното на съд, с приблизителни размери 35/20 см, се намазва с 1 супена лъжица мазнина.
Подрежда се 1 ред кръгчета патладжани.
Върху тях се разпределя половината от каймата.
Върху каймата се подрежда втори ред патладжани.
Отново се разпределя останалата кайма.
Най-отгоре се подреждат плътно кръгчета домати.
Мусаката се наръсва с другата лъжица мазнина.
Налива се около 100 гр. топла вода.
Пече се в умерена фурна до получаване на лек загар, но да не е пресушена.

Яйцата се разбиват с малко сол.
Към тях се добавят брашното, млякото и щипката сода (слага се в киселото мляко).
Поливката се излива върху горещата мусака.
Тавичката се връща отново във фурната и се допича при температура приблизително 175 градуса.
Преди сервиране мусаката се оставя леко да се охлади.

Намалила съм мазнината колкото съм могла, защото в нашата фамилия никой не обича да яде мазни ястия.
Патладжаните се белят и не се потапят в брашно преди пържене. Би могло да се наръсят с малко мазнина и да се изпекат във фурна, но от това ще пострада вкуса на мусаката.
Всеки може да използва рецепта за своята си заливка. Даже може да се използват само разбити яйца. Въпрос на предпочитание.
Количеството на продуктите също е ориентировъчно. Зависи за колко броя гладни хора ще я приготвяте.
Ами това е и да ви е сладко.

сряда, 13 юни 2012 г.

Супа от зелен фасул и зелени джанки

Тази супа е без мазнина и е идеална за горещите дни. Мазнината разваля нейния вкус. 




Продукти:
11/2 л. вода
2 шепи зелен фасул
1 шепа зелени джанки
2 стръка пресен лук
1 малък морков

2-3 скилидки чесън
1 средно голям домат
копър и магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Зеленият фасул се почиства, измива и нарязва на малки парченца. Пуска се във
врящата вода. Добавят се нарязаните наситно зелен лук и морков. Когато фасулът
е омекнал се добавят зелените джанки, като може да са с костилките. Посолява се и се добавя скилидките чесън и доматът нарязан наситно или настърган. След като зеленчуците окончателно омекнат, супата се подправя със сол , черен пипер и се оставя да
ври още около 1 минута. Дърпа се от котлона и се добавят зелените подправки.
Супата се сервира задължително студена.



неделя, 10 юни 2012 г.

Печена сьомгова пъстърва с билки


Продукти:

Сьомгова пъстърва около 1 кг (или друг вид пъстърва)
Соев сос
2-3 супени лъжици зехтин
1 голяма глава стар лук
1 чаша от 200 мл смлени кедрови или орехови ядки 
2 супени лъжици галета
2 скилидки чесън
1 китка магданоз
1 китка копър
5-6 стръка прясна мащерка или 1 чаена лъжичка суха
Сол и черен пипер на вкус
Около 150 мл вода + бяло вино

Приготвяне:
Рибата се почиства. Маринова се поне за 1 час със соев сос и черен пипер.
Нарязаният наситно лук се задушава в част от зехтина с много малко вода.
Към него се добавят смлените ядки, галетата и смачканите скилидки чесън.
Сместа се оставя да изстине и галетата да поемат излишната вода.
Прибавят се нарязаните наситно подправки.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
В тавичка, намазана със зехтин, се поставя като канапе 1/3 от сместа с подправките.
Върху него се поставя рибата. Посолява се. Коремната й кухина се напълва с 1/3 от сместа.
Така приготвената риба се намазва със зехтин и се покрива с останалата част от подправките, смесени с ядки, лук и галета.


Налива се водата и бялото вино.
Тавичката се завива с фолио.
Пече се в предварително загрята при температура около 180 градуса Целзий фурна.
Когато рибата е готова се маха фолиото и се пече още около 5 минути, за да се получи хрупкава коричка.


Сервира се с гарнитура и салата по избор.




понеделник, 28 май 2012 г.

Сладки с масло и орехи



Продукти:
120 гр.  масло
110 гр. захар
2 яйца
150 гр. брашно
2-3 супени лъжици  прясно мляко
1 чаена чаша (250 мл.) смлени орехи
1 чаена лъжичка бакпулвер
ром, коняк или ванилия за ароматизиране

украса – разтопен горчив шоколад, счукан крокан, дребни захарни фигурки

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта.
Едно по едно се прибавят яйцата.
Разбърква се добре.
Постепенно се добавя и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Слага се прясното мляко.
На финала се добавят смлените орехи и избраният аромат.
Тестото се получава много меко и лепкаво.
Оформят се топчета с влажни ръце и слагат на разстояние върху хартия за печене.
При печене сладките се разливат и получават кръгла форма.
Пекат се във фурна, нагрята предварително до 175 градуса Целзий, докато порозовеят.



Охладените сладки се украсяват с шоколад, разтопен на водна баня.
По желание може да се слепят с мармалад от кайсии или друг конфитюр.
Излизат приблизително 35 единични бройки

петък, 18 май 2012 г.

Баничките със зеленчуци на Ели

Това са любими банички. Комбинацията от зеленчуци съм си я съставила аз, така както на мен ми харесва. Когато някой продукт липсва или забравя да го сложа, никак не се отразява на вкуса им.
Е, старая се да не забравям подправките, защото са важни.


Продукти:
1 пакет тънки кори за баница – 400гр.
1 стрък праз
1  връзка пресен лук
1 малка консерва грах
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 моркова
1 тиквичка
150 гр. гъби  
1 кубче зеленчуков бульон
2-3 супени лъжици кедрови ядки
2-3 супени лъжици галета
сол, черен пипер, копър, риган.
растителна мазнина (олио или зехтин)

1 жълтък за намазване
едро счукани кедрови ядки или сусам за поръсване

Приготвяне:
Нарязаните на ситно зеленчуци се задушават в малко мазнина с 2-3 супени лъжици вода.
Натрошава се кубчето зеленчуков бульон в сместа.
При задушените зеленчуци си добавя свареният грах.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган и се добавят към зеленчуковата смес.


Плънката се подправя със сол на вкус, черен пипер, копър и риган.
Добавят се галетата и всичко се разбърква добре. Галетата спояват зеленчуците.
Плънката се оставя да изстине.

От една кора се получава една баничка.
Намазва се с мазнина половината кора и се прегъва на две.
Отново се намазва половината и пак се прегъва на две.
Получава се правоъгълник, който се намазва.
Слага се плънка в единия край.
Кората се подгъва (ширина 1.5см) от двата края по дългата страна и после се навива на малко руло в другата посока. По този начин не изтича плънката .

Готовите банички се намазват  с малко мазнина и разбит жълтък.
Поръсват се със счукани кедрови ядки или сусам.
Пекат се при температура 175 градуса Целзий, докато порозовеят.
Консумират се охладени.
Подходящо мезе за бира или вино.


Баничките ги правя и по време на пости. Тогава не ги намазвам с жълтък, а само с мазнина и поръсвам с ядки или морска сол.

четвъртък, 17 май 2012 г.

Задушено агнешко бутче

Това ястие го зная от моята майка. А тя от нейната майка. Надявам се, някой след мен да поеме щафетата.
Майка ми го готвеше с агнешко или овче месо. В нашето семейство винаги са се харесвали. Но има хора, които не обичат тази миризма. Тогава спасението е по време на готвене в соса да се сипе една малка чашка ракия. Или просто не се задушава овче месо. Въпрос на предпочитания.
Важното е да се подходи с търпение към приготвяне на ястието. Става бавно, но е неизразимо вкусно.


Продукти:
1 задно агнешко бутче
1 голям морков
1 глава чесън
2-3 супени лъжици олио
50 гр. масло
готов гъст доматен сок (количество по преценка) или  3-4 супени лъжици доматено пюре
150 мл топла вода
100 мл бяло вино
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 чаена лъжичка брашно или натурално нишесте
1 чаена лъжичка захар
сол и смлян черен пипер на вкус
по желание магданоз за поръсване на готовото ястие

Приготвяне:
Агнешкото бутче се обезкостява.
Морковът се почиства и нарязва на малки пръчици с дължина около 15мм.
Главата чесън се почиства от люспите и се разделя на скилидки.
Месото се разстила. Шпикова се с парчетата морков и скилидки чесън.
Поръсва се със сол и смлян черен пипер.
Навива се на руло и се завързва с памучен конец или със специален готварски канап.

Запържва се от всички страни в олиото.

Месото се премества в тенджера с широко дъно. Сипват се топлата вода и бялото вино.
Добавят се маслото и зърната черен пипер. Тенджерата се покрива с капак.
След като ястието заври, силата на котлона се намалява и се оставя месото да омекне, като се готви продължително при ниска температура. Щом алкохолът от виното се изпари, може периодично месото да се обръща, за да омекне равномерно.
Готовото месо се изважда от тенджерата.
Към останалия сос от задушаването се прибавя доматения сок или размито в малко студена вода доматено пюре. Количеството им е по преценка. Зависи какво количество доматен сос бихте искали да получите. Оставя се да поври няколко минути. Ако е необходимо, сосът се уплътнява с брашно или нишесте, също размити в малко студена вода.
Добавя се дафиновият лист. Оставя се сосът отново да поври няколко минути.
Подправя се със захарта и по преценка със сол.
След като сосът е готов се премахва дафиновият лист.
Отстранява се конецът от рулото.
Месото се нарязва на филии.
Сервира се с доматения сос и гарнитура от картофено пюре.
По желание се наръсва с пресен магданоз, нарязан наситно.


сряда, 16 май 2012 г.

Сарми с агнешко месо и лапад

Щом дойде пролет и всички обичат да похапват ястия със спанак, коприва, лапад.
В нашето семейство са на почит сармички с лапад. Желателно е да са с агнешко или ярешко месо.



Продукти:
Около 500 гр. агнешко месо, много ситно накълцано или смляно на кайма
1/2 кафена чашка ориз
4-5 супени лъжици олио (масло, зехтин)

1 връзка пресен лук
2 средно големи домата
листа от лапад
1 връзка магданоз
джоджен
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

На листата от лапад се изрязва част от средната жилка. Внимава се да не се разкъсат листата. Почистените и измити листа се бланшират съвсем за кратко. Може да се сложат да омекнат и в МВ на средна мощност – 10 листа за около 1 минута.
Към агнешкото месо се прибавя пресният лук, нарязан наситно, измитият ориз и настърганите домати. Слагат се зелените подправки и се подправя всичко със сол и черен пипер. Каймата се омесва добре.
Свиват се сарми с омекналите листа от лапад.
На дъното на съд се слагат 2 супени лъжици олио.

Сармите се подреждат плътно. Наръсват се с останалата мазнина.
Заливат се с топла вода до горния им ръб.
Пекат се под капак или фолио, докато водата се поеме напълно и останат на мазнина.
По желание се консумират с кисело мляко.