понеделник, 9 януари 2012 г.

Тиквички с ориз на фурна

Искам да ви представя моя вариант за „Тиквички с ориз”. Приготвям ги точно така, както ги готвеше моята майка и това е мое любимо ястие.
Кириле, специално за тебе качвам тази рецепта в блога ми. 



Продукти:
1 чаша от 250 мл. ориз
Около 1.250кг тиквички /5 броя средни тиквички/
Растителна мазнина
3-4 стръка зелен лук или 1 глава стар
2-3 настъргани средни домата
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 чаена лъжичка червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Лукът се задушава в мазнината с малко вода. Добавя се ориза и се позапържва да стане прозрачен. Прибавят се настърганите домати, червен и черен пипер, сол и 2/3 от зелените подправки. 
В намазана с мазнина тавичка се подреждат като керемиди един ред тиквички, нарязани на колелца. Върху тях се разстила част от ориза. Реди се втори ред тиквички, и се слага останалия ориз. Покрива се с трети ред кремидообразно подредени кръгчета. Налива се 11/2 чаша ( 250 мл.) топла вода - до горното ръбче. Поръсва се с малко червен пипер, 1 чаена лъжичка брашно и останалите 1/3 зелени подправки.

В началото, докато ястието заври, се пече под капак или фолио при 170*С. После фурната се намалява  на 150*С. На края се маха капака или фолиото, за да се запече.
Сервират се с кисело мляко, в което по желание може да се сложи чесън.

10 коментара:

  1. Не съм ги срещала в този вариант, много апетитно изглеждат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Това на Киро любимата манджа ли е?Ще проверя лично!В сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И какво, провери ли?
      Или нещо друго провери дали е сварено, а ?

      Изтриване
  3. Чудесна идея, много апетитно са се получили!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, звучи и изглежда неустоимо!
    Не зная за Кирил, но е точно по мой вкус:)
    Благодаря ти, ще опитам този вариант.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много вкусно и ще го пробвам веднага:)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря.
    И на нас това ни е любимо постно ястие.

    ОтговорИзтриване
  7. Киро, сготви ли си? Много апетитно, Ели!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда страшно вкусно! Ще опитам обезателно.Но само моля за едно уточнение-в рецептата пише вода 11/2 чаени чаши и аз не успявам да разбера колко вода е това? Моля за малко помощ и уточнение. Извинявам се за въпроса но съм новак в кухнята.... Успех на сайта! Прекрасен е !

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен, благодаря ти за хубавите думи за рецептата.
    Пише, че водата е ориентировъчно 250 мл. Всъщност сипвам вода, която е до ръба на най-горния ред тиквички. Да не плуват във вода. Тук не важи правилото 1:3 ориз и вода. Имаш течност и от доматите. Пече се на по-бавен огън под капак или фолио.
    Ако ти харесва това ястие, ще си хванеш количеството според тавичката, в която ги печеш.
    Съдът, който виждаш на снимката е с размери около 35/20 см и с дълбочина 10 см. С оказаните горе продукти получавам 3 реда с тиквички и 2 слоя с ориз.
    Дано да съм обяснила както трябва.
    Успех и хубав уикенд.

    ОтговорИзтриване