Тази рецепта изпълнявам отдавна. Ние много я харесваме. За първи път я чух от Виза Недялкова, представена в телевизионно предаване. Тя каза, че е от "Записките на Никола Обретенов". Това тъй вкусно ястие доказва още веднъж, че старите български рецепти са страхотни.
Оригиналната рецепта е с агнешко месо и лозови листа, но успешно се изпълнява и с ярешко месо и листа от лапад.
Количествата продукти се преценяват според конкретния случай.
Взима се по-тлъсто месо от агне или яре и се нарязва на хапки.
Пресен лук, с обем колкото е месото, се нарязва по-едро.
Поставят се в купа.
Добавят се нарязани по една връзка магданоз и джоджен.
Поръсва се със сол, черен пипер и по желание подправка „Maggi вълшебен вкус” или друга подобна.
Всичко се разбърква и се оставя на хладно да престои една нощ.
Големината на тавата за печене се преценява съобразно количеството месо. Намазва се дъното с олио и се поставят лозови листа с гланцовата част надолу така, че да излизат над борда на съда.
Слага се месото с подправките и зеления лук.
Ако месото е по-постно се нарязва малко масло.
Покрива се с лозови листа и се покрива по краищата със страничните листа.
Горните листа се намазват с олио.
Налива се 1 чаена чаша топла вода, а по-добре 1/2 чаша вода + 1/2 чаша бяло вино.
Ястието се пече под фолио в умерена фурна.
Еееееееее,не!Ти защо нищо не каза вчера!Пиша ти голяма черна точка!Ама това е една фантазия,просто е страхотно.Като си дойде диригента ето това ще му направя!Страхотия е наистина!
ОтговорИзтриванеМила Йоли, какво да кажа, като вече бяхме изяли манджичката.
ИзтриванеБлагодаря ти за оценката.
Надявам се, г-н диригента ще одобри това ястие.
Хубава вечер.
Ели, усещам аромата на лозов лист!
ОтговорИзтриванеПредставям си колко е вкусно !
Срещала съм рецептата на Виза, но не съм я опитвала!
Радвам се, че я сподели!
Поздрави!
Дани, надявам се, че ще ти хареса ястието.
ИзтриванеПоздрави.
Ели,поздравления и благодарности за повече от прекрасното предложение!Чудноооо:)))))
ОтговорИзтриванеБраво, страхотно! Сготви си агнешкото, изядохте си го, а милия младеж Кирил изпрати с кофа мляко ориз.
ОтговорИзтриванеГоркия той, завалията, сега ще го мисля цяла вечер какво си е готвил. Или пък това крехко агнешко ще сънувам?
Я да си лягам, че да видя какво ще е. Утре ще доложа.
ПП: Изглежда много, много апетитно! Заменям сирене с билки :) за чиния такова :)
Ели, това ястие изглежда невероятно вкусно! Обезателно ще потърся агнешко,или ярешко, за да си го приготвя. Много ти благодаря, че сподели рецептата! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЕ това ще е размазващо,обзалагам се!Ели,милост нямаш!Страхотийка си приготвила,мила!Прегръдка и хубава сряда!
ОтговорИзтриванеЕли, това е от онези ястия,
ОтговорИзтриванеза които описанието с една дума е достатъчно ... Вълшебно!
Правила съм по нейна рецепта и твоята идея е страхотна.
Сърдечни поздрави,
слънчеви и усмихнати юнски дни, Диана
Благодаря ви от сърце.
ОтговорИзтриванеРецептата наистина заслужава вашето внимание.
И тъй като се надявам, че ще я приготвите, да кажа "Да ви е сладко".
Невероятно предложение, доказващо още веднъж колко вкусни са старите български рецепти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели тази интересна рецепта!
Поздрави!
Благодаря ти, Тилия. Много се радвам, че си харесала рецептата.
ОтговорИзтриванеУх, че вкусно! Искам и аз :)
ОтговорИзтриванеВсе забравям да ти благодаря за тази невероятно вкусна гозба. Ще я видиш в мое изпълнение в някой от епизодите на "Домашни рецепти с Йоли". Няма да ти казвам, че с Тони направихме два гювеча. Няма да ти казвам какво направи целия екип стях ... но имаш благодарности и прегръдки от всички! Разбихме ги с тази вкуснотия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Йоли.
ОтговорИзтриванеЗа мен е чест и удоволствие. С нетърпение очаквам епизода, където ще готвите това ястие.