Хресвам този кейк. Не мисля, че е нещо изненадващо като рецепта, но смея да твърдя, че е много вкусен. Сочен, леко киселичък от плодовете, точно какъвто го обичаме.
Преди слагах орехите накълцани в тестото, но Дианка, собственик на чудесния блог "И да похапнем..." в един коментар към друга моя рецепта даде идеята за смлени орехи в тестото. На мен това много ми хареса го прилагам в настоящата рецепта. Резултатът е чудесен.
Дианка, блгодаря за идеята.
Дианка, блгодаря за идеята.
Продукти:
4 яйца
1 чаша
захар
125 гр.
меко масло
1 чаша
прясно мляко
11/4
чаши брашно
1/2 чаша смлени орехи
1
бакпулвер
1 бр.
ванилена захар
галета
за поръсване на формата
кайсии
черен
шоколад
Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пяна.
Прибавят се жълтъците един по един, като
разбиването на сместа продължава.
Белтъците
се разбиват на сняг.
Към маслото и жълтъците постепенно
се
прибавят брашното, смесено с бакпулвер и
ванилия, смлените орехи и прясното мляко.
Добавя се малко от белтъците, за да не стане
сместа на бучки.
На края
се слагат останалите белтъци и се
разбъркват леко с шпатула, за да
не спадне
сместа.
Готовото сурово тесто трябва да пада на
панделки.
Намазва
се кръгла форма с централен отвор с
масло и се посипва с галета.
Подреждат
се половинки кайсии с отвора
нагоре.
Върху тях се изсипва половината от
тестото.
Подреждат
се парченца шоколад или шоколадов
чипс.
Изсипва се останалата смес.
Пече се в средата на предварително нагрята до
175 градуса фурна, с включен вентилатор.
След като кейкът се вдигне,
градусите се
намаляват на 150 градуса до пълното му
изпичане.
Готовността му се проверява с дървено шишче,
което трябва да излезе сухо.
Готовият
и охладен кейк се обръща в подходяща
чиния.
По желание за украса може да се намаже с
топъл мармалад от кайсии и да се посипе със
счукани карамелизирани ядки, както е показано
на снимката.
Друг вариант е кейкът да се украси с разбита
сметана.
Количествата
са за форма с централен отвор и
диаметър 28 см.
1 чаша
= 250мл .
Великолепен е,Ели!Особено и с шоколадче-прелест!Грабвам си парченце за сутрешното кафе с огромно удоволствие и ти пожелавам един усмихнат петък,мила!
ОтговорИзтриванеЕли, много ароматен и сочен сладкиш! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеРоси, Иглика, благодаря.
ОтговорИзтриванеАз също ви пожелавам хубав петъчен ден.
Ммммм,чудно е наистина!И си сложила дори и захар този път?Как пък така?Ами Васко?
ОтговорИзтриванеЙоли, много ми е приятно, че харесваш кекса.
ОтговорИзтриванеАз само го опитах, Васко го видя. Част от него замина при брат ми, а основната част отиде при младежа. А там са го оценили високо. Което пък много ме радва.
Ели, страхотен е! Аз също много харесвам орехи в тестото, точно такъв сладкиш не съм пробвала, но изглежда неустоимо! Прегръдки и прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, много ми е приятно, че надникваш в моя блог.
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи.
Пожелавам и на теб приятна седмица.