Началото на лятото е моето любимо време от
годината. Има всякакви зеленчуци и могат да се направят различни комбинации.
Искам да ви представя три различни салати от изпечени на скара зеленчуци.
годината. Има всякакви зеленчуци и могат да се направят различни комбинации.
Искам да ви представя три различни салати от изпечени на скара зеленчуци.
I вид - Салата от печени чушки и патладжани
Продукти:
Зелени чушки
Червени чушки
Патладжани
Чесън магданоз
Сол, зехтин, оцет
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на дълги филийки. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.Измиват се и се подсушават.Намазват се със зехтин с четка и се изпичат на скара.
Зелени чушки
Червени чушки
Патладжани
Чесън магданоз
Сол, зехтин, оцет
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на дълги филийки. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.Измиват се и се подсушават.Намазват се със зехтин с четка и се изпичат на скара.
Чушките се изпичат, слагат се в съд с капак, за да се задушат.Обелват се и се почистват от люспите, дръжките и семките.
Чесънът се разделя на скилидки и се почиства от люспите.Нарязва се.Магданозът се нарязва ситно.
В съд се подреждат ред чушки, ред патладжани. Между тях се поръсва сол, оцет, чесън и магданоз. След като продуктите свършат се залива със зехтин.Прибират се на хладно да преседят, за да поемат ароматите от подправките.
II вид – Салата от разни печени зеленчуци
Продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2-3 моркова
2-3 чушки сиврия
2-3 по-големи глави стар лук
За заливката:
1 връзка копър
1/2 връзка магданоз
3 супени лъжици зехтин с риган
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка балсамов оцет
1 чаена лъжичка сол
За намазване на зеленчуците:
3-4 супени лъжици зехтин с риган
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филийки по дължина.
Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.
Измиват се и се подсушават.
Тиквичките, чушките и морковите се нарязват също на дълги филийки.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина приблизително 3 мм.
Всички зеленчуци се намазват със зехтин, в който има риган.
Изпичат се на скара.
Изпечени и топли се поставят в затворен съд , в който е приготвена заливка от зехтин, оцет, балсамов оцет, сол и ситно нарязаните копър и магданоз.
Зеленчуците се разбъркват и се оставят да престоят, за да се поемат миризмите на подправките.
Количествата на зеленчуците са ориентировъчни и те определят количеството на заливката.
Приятна добавка са печени гъби, напълнени със синьо сирене.
2 тиквички
2 патладжана
2-3 моркова
2-3 чушки сиврия
2-3 по-големи глави стар лук
За заливката:
1 връзка копър
1/2 връзка магданоз
3 супени лъжици зехтин с риган
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка балсамов оцет
1 чаена лъжичка сол
За намазване на зеленчуците:
3-4 супени лъжици зехтин с риган
Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филийки по дължина.
Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.
Измиват се и се подсушават.
Тиквичките, чушките и морковите се нарязват също на дълги филийки.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина приблизително 3 мм.
Всички зеленчуци се намазват със зехтин, в който има риган.
Изпичат се на скара.
Изпечени и топли се поставят в затворен съд , в който е приготвена заливка от зехтин, оцет, балсамов оцет, сол и ситно нарязаните копър и магданоз.
Зеленчуците се разбъркват и се оставят да престоят, за да се поемат миризмите на подправките.
Количествата на зеленчуците са ориентировъчни и те определят количеството на заливката.
Приятна добавка са печени гъби, напълнени със синьо сирене.
III вид - Салата от печени гъби
Продукти:
Големи култивирани печурки
Копър
Чесън
Зехтин с мащерка
Лимонов сок
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Гъбите се почистват и се отстраняват пънчетата.
Използват се само шапчиците.
Нарязват се на 3-4 парчета.
Намазват се със зехтин, в който е било накисната прясна мащерка.
Изпичат се на скара.
Поставят се в съд и се поръсват със сол и черен пипер.
Добавят се нарязаният чесън и копър.
Заливат се с лимонов сок и със зехтин с мащерка.
Оставят се на хладно да престоят.
Количествата на всички салати са по преценка.
Количествата подправки са според вкуса на консуматора.
За тези салати съм използвала зехтин, в който съм накиснала стръкчета прясна мащерка. В друго шише имам зехтин с накиснати стръкове пресен риган.
Големи култивирани печурки
Копър
Чесън
Зехтин с мащерка
Лимонов сок
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Гъбите се почистват и се отстраняват пънчетата.
Използват се само шапчиците.
Нарязват се на 3-4 парчета.
Намазват се със зехтин, в който е било накисната прясна мащерка.
Изпичат се на скара.
Поставят се в съд и се поръсват със сол и черен пипер.
Добавят се нарязаният чесън и копър.
Заливат се с лимонов сок и със зехтин с мащерка.
Оставят се на хладно да престоят.
Количествата на всички салати са по преценка.
Количествата подправки са според вкуса на консуматора.
За тези салати съм използвала зехтин, в който съм накиснала стръкчета прясна мащерка. В друго шише имам зехтин с накиснати стръкове пресен риган.
Много харесвам белите патладжани. Те не са горчиви и имат деликатен вкус.
Пънчетата от гъбите се запазват за друго ястие.
Експертите-кулинари препоръчват гъбите да не се почистват и мият. Когато готвя вкъщи, никой не може да ме накара да ям неизмити гъби. Така че ги почиствам и ги измивам. И пак са хубави и ароматични. Доколкото може да е ароматна една култивирана гъба. За мен са достатъчно вкусни. Никак не се връзвам на приказките на запалените гъбари, че това е плява и т.н.
Зеленчуците ги изпичам на скара с вулканични камъни, вградена в кухненския ми плот. Грил-тиган също би свършил работа.
Ясно е, най-вкусни са зеленчуците, изпечени на скара с дървени въглища. Бих могла да спретна едно огънче със скаричка в средата на кухнята на пода. Притеснява ме само как ще погледнат на това кулинарно изстъпление моите изстрадали домашни.
Пънчетата от гъбите се запазват за друго ястие.
Експертите-кулинари препоръчват гъбите да не се почистват и мият. Когато готвя вкъщи, никой не може да ме накара да ям неизмити гъби. Така че ги почиствам и ги измивам. И пак са хубави и ароматични. Доколкото може да е ароматна една култивирана гъба. За мен са достатъчно вкусни. Никак не се връзвам на приказките на запалените гъбари, че това е плява и т.н.
Зеленчуците ги изпичам на скара с вулканични камъни, вградена в кухненския ми плот. Грил-тиган също би свършил работа.
Ясно е, най-вкусни са зеленчуците, изпечени на скара с дървени въглища. Бих могла да спретна едно огънче със скаричка в средата на кухнята на пода. Притеснява ме само как ще погледнат на това кулинарно изстъпление моите изстрадали домашни.
Чудесни и вкусни летни предложения за салати!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Със сигурност ще погледнат по-благосклонно, отколкото, ако готвиш риба :)
ОтговорИзтриванеЧудни салати, само не разбрахме коя ракия пие, коя бяло вино :)
До къде стигна със супа-топчетата?
Обожавам зеленчуци на скара/барбекю/, а ти ме изкушаваш с толкова много предложения, кое от кое по-вкусно, неустоимо вкусно... Страхотни салати, чудесни рецепти! Поздрави, Ели!
ОтговорИзтриванеЕй това и на мен ми е любимото време- а зеленчуците на скара-още повече. Много хубави идеи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеОтговарям на Пепи:
1. Всички салатки стават за мезе за ракия, стига тя да е хубава.
2. Салатката от гъби става и за бяло вино.
3. Рецептата за супа топчета ще има доста да почака. Както и някои други.
Така де, лято е, ще консумираме салати.
Пожелавам ви хубав ден.
Ели,божествени салати си приготвила,до една са ми по вкуса,мила!Прегръдка сърдечна!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти.
ОтговорИзтриванеСтягай сака и пристигай.
Страхотни салати! Смятам да спретна някоя за празниците. Благодаря за споделянето :)
ОтговорИзтриванеРосица, благодаря за хубавите думи.
Изтриване