вторник, 9 юли 2013 г.

Три салати от печени на скара зеленчуци

Началото на лятото е моето любимо време от
годината. Има всякакви зеленчуци и могат да се направят различни комбинации.
Искам да ви представя три различни салати от изпечени на скара зеленчуци.

I вид - Салата от печени чушки и патладжани

Продукти:
Зелени чушки
Червени чушки
Патладжани
Чесън магданоз
Сол, зехтин, оцет

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на дълги филийки. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.Измиват се и се подсушават.Намазват се със зехтин с четка и се изпичат на скара.

Чушките се изпичат, слагат се в съд с капак, за да се задушат.Обелват се и се почистват от люспите, дръжките и семките.

Чесънът се разделя на скилидки и се почиства от люспите.Нарязва се.Магданозът се нарязва ситно. 

В съд се подреждат ред чушки, ред патладжани. Между тях се поръсва сол, оцет, чесън и магданоз. След като продуктите свършат се залива със зехтин.Прибират се на хладно да преседят, за да поемат ароматите от подправките.

II вид – Салата от разни печени зеленчуци

Продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2-3 моркова
2-3 чушки сиврия
2-3 по-големи глави стар лук

За заливката:
1 връзка копър
1/2 връзка магданоз
3 супени лъжици зехтин с риган
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка балсамов оцет
1 чаена лъжичка сол

За намазване на зеленчуците:
3-4 супени лъжици зехтин с риган

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филийки по дължина.
Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.
Измиват се и се подсушават.
Тиквичките, чушките и морковите се нарязват също на дълги филийки.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина приблизително 3 мм.
Всички зеленчуци се намазват със зехтин, в който има риган.
Изпичат се на скара.
Изпечени и топли се поставят в затворен съд , в който е приготвена заливка от зехтин, оцет, балсамов оцет, сол и ситно нарязаните копър и магданоз.
Зеленчуците се разбъркват и се оставят да престоят, за да се поемат миризмите на подправките.
Количествата на зеленчуците са ориентировъчни и те определят количеството на заливката.
Приятна добавка са печени гъби, напълнени със синьо сирене.

III вид - Салата от печени гъби

Продукти:
Големи култивирани печурки
Копър
Чесън
Зехтин с мащерка
Лимонов сок
Сол и черен пипер

Приготвяне:
Гъбите се почистват и се отстраняват пънчетата.
Използват се само шапчиците.
Нарязват се на 3-4 парчета.
Намазват се със зехтин, в който е било накисната прясна мащерка.
Изпичат се на скара.
Поставят се в съд и се поръсват със сол и черен пипер.
Добавят се нарязаният чесън и копър.
Заливат се с лимонов сок и със зехтин с мащерка.
Оставят се на хладно да престоят.

Количествата на всички салати са по преценка.

Количествата  подправки са според вкуса на консуматора.

За тези салати съм използвала зехтин, в който съм накиснала стръкчета прясна мащерка. В друго шише имам зехтин с накиснати стръкове пресен риган.


Много харесвам белите патладжани. Те не са горчиви и имат деликатен вкус.

Пънчетата от гъбите се запазват за друго ястие.
Експертите-кулинари препоръчват гъбите да не се почистват и мият. Когато готвя вкъщи, никой не може да ме накара да ям неизмити гъби. Така че ги почиствам и ги измивам. И пак са хубави и ароматични. Доколкото може да е ароматна една култивирана гъба. За мен са достатъчно вкусни. Никак не се връзвам на приказките на запалените гъбари, че това е плява и т.н. 

Зеленчуците ги изпичам на скара с вулканични камъни, вградена в кухненския ми плот. Грил-тиган също би свършил работа. 
Ясно е, най-вкусни са зеленчуците, изпечени на скара с дървени въглища. Бих могла да спретна едно огънче със скаричка в средата на кухнята на пода. Притеснява ме само как ще погледнат на това  кулинарно изстъпление моите изстрадали домашни. 

9 коментара:

  1. Чудесни и вкусни летни предложения за салати!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Със сигурност ще погледнат по-благосклонно, отколкото, ако готвиш риба :)

    Чудни салати, само не разбрахме коя ракия пие, коя бяло вино :)

    До къде стигна със супа-топчетата?

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам зеленчуци на скара/барбекю/, а ти ме изкушаваш с толкова много предложения, кое от кое по-вкусно, неустоимо вкусно... Страхотни салати, чудесни рецепти! Поздрави, Ели!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей това и на мен ми е любимото време- а зеленчуците на скара-още повече. Много хубави идеи!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за хубавите думи!
    Отговарям на Пепи:
    1. Всички салатки стават за мезе за ракия, стига тя да е хубава.
    2. Салатката от гъби става и за бяло вино.
    3. Рецептата за супа топчета ще има доста да почака. Както и някои други.
    Така де, лято е, ще консумираме салати.
    Пожелавам ви хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  6. Ели,божествени салати си приготвила,до една са ми по вкуса,мила!Прегръдка сърдечна!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, благодаря ти.
    Стягай сака и пристигай.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни салати! Смятам да спретна някоя за празниците. Благодаря за споделянето :)

    ОтговорИзтриване