събота, 13 юли 2013 г.

Лодки от печени патладжани с кайма

В нашата фамилия патладжаните са на почит. От много години готвя лодки, напълнени с кайма. 
Но най-много ми допадат, когато патладжанът предварително е изпечен на скара. Така се придава на ястието допълнителен мирис на дим. 

Продукти:
500 гр телешка (смес) кайма
2 големи глави стар лук
4-5 средно големи патладжана
2 големи домата за плънката + домати за покриване на лодките
1 червена чушка
1 връзка магданоз
3-4 супени лъжици зехтин или олио
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Патладжаните се измиват, отрязва се част от дръжката им и се изпичат на скара, котлон, във фурна или на тенекия (това е класика).
Оставят се да се отцедят.
През това време се приготвя плънката, като се омесва каймата със  ситно нарязаният лук, магданоз, червена чушка и обелен домат. Прибавят се сол и черен пипер на вкус. 
Всички продукти за плънката на този етап са сурови.
Патладжаните се обелват наполовина. 
Поставят се в намазана с мазнина тава, като частта с необелената люспа е отдолу, за да служи за основа. 
Прави се със супена лъжица легло в опечения патладжан и се слага плънка. 
Всеки патладжан се покрива с кръгчета домати. 
Отгоре се наръсват  с останалата мазнина. 
Налива се около 100 мл вода или доматен сок. 
Лодките се изпичат в предварително нагрята до 2000 С фурна.




7 коментара:

  1. Много вкусно патладжанче, страхотно предложение, Ели! Рецептата е разкошна! Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм го правила така - печен. Интересна идея и наистина вкусът ще е по-друг.
    Ели, благодаря за идеята!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допадат новите ти летни ти предложения, Ели -
    свежи, ароматни и вкусни идеи за любими продукти ...Благодаря!
    Сърдечни поздрави, усмихната и хубава лятна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ели,голяма вкусотия си приготвила,голяма!Много е сочно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ви благодаря за хубавите думи.
    Щастлива съм, че сте харесали рецептата.

    ОтговорИзтриване
  6. И аз я харесвам тази рецепта, Ели.
    Ако пък и лодката се превърне в кораб - още по-добре, защото е и с патладжан, и с кайма :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз нямам нищо против да е кораб, а не лодка.
    Нали сме фенове на патладжаните...„
    Хубави почивни дни, Пепи.

    ОтговорИзтриване