В нашата фамилия патладжаните са на почит. От много години готвя лодки, напълнени с кайма.
Но най-много ми допадат, когато патладжанът предварително е изпечен на скара. Така се придава на ястието допълнителен мирис на дим.
Продукти:
500 гр телешка (смес) кайма
2 големи глави стар лук
4-5 средно големи патладжана
2 големи домата за плънката + домати за покриване на лодките
1 червена чушка
1 връзка магданоз
3-4 супени лъжици зехтин или олио
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Патладжаните се измиват, отрязва се част от дръжката им и се
изпичат на скара, котлон, във фурна или на тенекия (това е класика).
Оставят се да се отцедят.
През това време се приготвя плънката, като се омесва каймата
със ситно нарязаният лук, магданоз,
червена чушка и обелен домат. Прибавят се сол и черен пипер на вкус.
Всички продукти
за плънката на този етап са сурови.
Патладжаните се обелват наполовина.
Поставят се в намазана с
мазнина тава, като частта с необелената люспа е отдолу, за да служи за основа.
Прави се със супена лъжица легло в опечения
патладжан и се слага плънка.
Всеки патладжан се покрива с кръгчета
домати.
Отгоре се наръсват с останалата
мазнина.
Налива се около 100 мл вода или доматен сок.
Лодките се изпичат в предварително
нагрята до 2000 С фурна.
Много вкусно патладжанче, страхотно предложение, Ели! Рецептата е разкошна! Хубава съботна вечер!
ОтговорИзтриванеНе съм го правила така - печен. Интересна идея и наистина вкусът ще е по-друг.
ОтговорИзтриванеЕли, благодаря за идеята!
Поздрави и успешна нова седмица!
Много ми допадат новите ти летни ти предложения, Ели -
ОтговорИзтриванесвежи, ароматни и вкусни идеи за любими продукти ...Благодаря!
Сърдечни поздрави, усмихната и хубава лятна седмица, Диана
Ели,голяма вкусотия си приготвила,голяма!Много е сочно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеЩастлива съм, че сте харесали рецептата.
И аз я харесвам тази рецепта, Ели.
ОтговорИзтриванеАко пък и лодката се превърне в кораб - още по-добре, защото е и с патладжан, и с кайма :)
И аз нямам нищо против да е кораб, а не лодка.
ОтговорИзтриванеНали сме фенове на патладжаните...„
Хубави почивни дни, Пепи.