Лятото свърши и трябва да се заема отново с блога си. Някак трябва да превъзмогна летния мързел и желанието да се шляя, да пия коктейли, да се мотая по сокаците и да се занимавам с други приятни неща.
Поради ред причини от
известно време се опитвам да използвам брашно от лимец. Както и пълнозърнесто,
типово и брашно от ръж. Да не очаква човек колко вкусни неща могат да се
приготвят от тези продукти.
За приготвянето на тези меки и вкусни малки питки използвах за основа рецептата на Бети за Скони с лимец от фантастичния блог „Вкусно с Бети”.
Промених нещата както
ми хареса и се съобразих с наличните продуктите в моя хладилник. И отново
приложих любимата си мярка „на око”. Просто без нея не става. Количеството на продуктите
е приблизително. Идеята е да се получи по-рядко тесто от това, което е за
класическите скони. Не се разточва, а се правят купчинки със супена лъжица.
Бързо и лесно.
Продукти:
11/2 чаша брашно от
лимец
11/2 чаша брашно смес
от типово и ръжено
3 супени лъжици течен
мед
2 яйца
80 гр течно масло
1 чаша смес кисело +
прясно мляко или само кисело мляко
Щипка сол
½ пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка с връх
сода
Шепа малини
2 шепи черни боровинки
1 пакетче ванилия
За глазурата:
2 супени лъжици пудра
захар
2 супени лъжици
лимонов сок
Приготвяне:
Яйцата се разбиват
леко. Добавя се маслото, течния мед и млякото.
Смесват се видовете
брашна. Към тях се добавят щипката сол, бакпулверът, содата и ванилията.
Към течната смес
добавяме сухата.
Разбъркваме добре и добавяме
плодовете.
Върху хартия за печене
със супена лъжица се изсипват купчинки – приблизително по 2 лъжици за брой.
Сконите се пекат в
редварително загряга до 1750 С с включен вентилатор.
Готови са, когато
ръбчетата леко покафенеят или дървено шишче излезе сухо.
Сконите се охлаждат на
решетка.
Напълно изстинали, по желание се намазват със захарна глазура, приготвена от лимоновия сок и пудрата захар.
Оставят се да засъхне глазурата.
От това количество
излизат приблизително 18 броя.
Чашата ми е с вместимост 200 мл.
Този вид изделие бих могла да нарека Рошави
боровинкови питки. За да не използвам думата „скони”. Но нали така е
прието или по-точно модерно.
Малините не са
задължителни. Просто ги имах и трябваше да ги наместя някъде. Боядисват тестото
в розово, но придават неотразим привкус.
По желание може да се
добави повече брашно, за да се получи меко тесто, което се точи. Тогава ако
искате, ще придадете класическа триъгълна форма.
Сконите бяха мекички и
на другия ден. А точно такъв ефект търсех.
На третия ден просто
ги нямаше.
Много са готини тези рошльовци! Все още нищо не съм правила с лимец, но ще взема да пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩипка с 2 пръста, или щипка с 3 пръста сол :))
ОтговорИзтриванеЧудесни са рошавите скони!
Рошави или не - заминаха и моите и твоите. Дай да направим още по веднъж, че лятото свърши и боровинките с тях.
Добре си се завърнала, Ели, чудесно е предложението -
ОтговорИзтриванехаресвам този тип брашно, обичам и боровинки...
Благодаря за хубавата идея,
сърдечни поздрави, слънчев и усмихнат ден, Диана
Кате, Диди, Пепи, благодаря за проявения интерес към чорлавите скони. И аз сега навлизам в тайните на растението лимец.
ОтговорИзтриванеПепи, наистина да направим още нещо с пресни боровинки, че като гледам колко скъпи са станали, настръхва ми косата.
Супер скони,Ели!Като каза коктейли дали да не забъркаме по едно мохито довечера да изпратим топлите дни :) ?!
ОтговорИзтриванеХубава седмица и прегръдка от мен!
Роси, благодаря за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеЛятото си отиде, но нищо не ни пречи да изпием по един коктейл. За сгряване.