сряда, 25 януари 2012 г.

Картофи с ориз


Вярвате или не, но това е друга любима постна манджа на Кирил.
По негова молба я включвам в проекта "10 рецепти, без които Кирил не може да оцелее".
Едно време, като млада булка, все питах какво да сготвя. И един чуден ден съпругът ми предложи да направя картофи с ориз. Аз не бях и чувала, че под слънцето има такова нещо. Че мама това не го готвеше! Питам как се приготвя, а той ме поглежда и казва с невинен глас: "Че как! Както се готвят картофи с ориз". Направо ме хвърли в дълбок размисъл. Тогава нямаше интернет, кулинарни сайтове и други подобни. Напрегнах си мозъка (голямо напрягане ще да е паднало) и докарах манджата. Ама това е, защото съм гениална де.
Надявам се, че съм ви развеселила с тази домашна историйка.
Както и да е, но това е наистина любимо постно ястие в нашата къща. Главно на мъжката част.

Давам количество продукти за 8 порции. При нас няма смисъл да се готви по-малко.

Продукти:



2 кг. картофи
5-6 супени лъжици олио
750мл топла вода
1 връзка пресен лук + 1 глава стар лук
3 – 4 настъргани домата или 1/2 буркан консервирани
1 морков
1 сурова чушка
2 шепи ориз
1 голяма китка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Лукът, моркова и чушката се нарязват и се задушават в мазнината с малко вода под капак. Добавя се останалото количество вода. Посолява се леко.
Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета (с приблизителни размери 2см).
Поставят се в тенджерата да врат. Намалява се степента на загряване на котлона. Оставя се ястието да къкри.
Когато картофите са почти омекнали, се прибавят доматите и оризът (почистен и измит).
Всичко се посолява се и се поръсва с черен пипер. В готовото ястие се слага нарязаният магданоз. Похлупва се плътно за около 10 минути, за да се усвои миризмата на подправката.
Консумира се охладено.

По желание във водата може да се сложи 1 кубче зеленчуков бульон, но тогава се намалява количеството сол.
Ястието може да се поръси освен с магданоз и с копър.
Водата е премерена точно, като идеята е да се получи по-гъстичка манджа. 
Какво представлява една "шепа ориз" съм обяснила тук



2 коментара:

  1. Тази част на диалога: "Че как! Както се готвят картофи с ориз" направо го виждам Драгомиров как те гледа с почуда и леко възмущение в гласа му как пък може да не знаеш точно това как се готви.

    На мен картофи с ориз си ми харесва. Макар аз други течности да слагам, но за това - слез 3-4 дни.

    Кирил добре си постила.
    Може ли и г-н Драгомиров да се включи по някое време с публикацията "Как се вари ракия в Казанлъшко от грозде, отглеждано в Пазарджишки регион? Или за краткост "Васковица"??
    хиххи-иххии

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна вкусотиика - благодаря!

    ОтговорИзтриване