сряда, 5 декември 2012 г.

Пълнени червени камби с ориз и кедрови ядки

Това е много вкусно постно ястие. Все още по пазарите се намират камби. Те имат по-мек вкус от чушките. Понякога се случват лютички, но това не вреди. Само се разпалва апетитът и се налага да се консумира чаша вино.


Продукти:
Около 12 бр. камби със средна големина
1 чаена чаша от 250 мл ориз
1 голяма глава стар лук
2 домата
1 морков
Зехтин
1 кубче бульон от гъби
3 супени лъжици кедрови ядки
2-3 скилидки чесън
Сол, черен и червен пипер, риган на вкус

Приготвяне:
Нарязаният на дребно лук се задушава в зехтина.
Добавя се морковът,  нарязан наситно. Изчаква се и той да се задуши.
Поставя се оризът при лука и моркова се запържва, докато стане прозрачен.
Слагат се настъргани доматите и кедровите ядки, предварително запечени в микровълнова фурна или на сух тефлонов тиган.
Сместа се подправя със сол, черен и червен пипер и риган. Добавят се скилидките чесън, ситно накълцани.
Камбите се пълнят. Поръсват се отгоре с малко зехтин.
Налива се в тавичката около 200 мл топла вода.
Пекат се на 175 градуса Целзий в тавичка, покрита с фолио.
Когато камбите са почти готови, фолиото се отстранява и се оставят да се запекат.
Сервират се студени.

Вместо кубче бульон от гъби може да се сложи една шепа пресни гъби.

2 коментара:

  1. Много обичам такива постни пълнени чушки! Слагам орехи, предполагам че кедровите ядки ще придадат по-друг вкус!
    Изглеждат толкова апетитно!
    Ели, поздрави и приятно прекарване на Никулден!

    ОтговорИзтриване
  2. Тillia, много ми е приятно, че ти харесват камбичките.
    Приятно прекарване на Никулден и на теб.

    ОтговорИзтриване