петък, 2 март 2012 г.

Ябълкова торта

Това е един изключително любим десерт в моята къща. И си има дългогодишна история.
Когато още бяхме моми и ергени, на един купон домакинята с танцова походка внесе тази торта в хола. Намерението й беше да я сервира на масата. Обаче...я изсипа на пода. Тогава видях за първи път що е то ябълкова торта. Е, видът й в никакъв случай не беше параден. Ама кой ти гледа. Грабнахме по една супена лъжица и както беше поразмазана там долу, я събрахме, по-точно изгребахме. Издухахме я от прашинките и й видяхме сметката. Ами чудна беше!
В по-късни годни, когато се загаджихме с мъжа, който отдавна ми е съпруг, я направих за един мой рожден ден. Ще да съм го впечатлила, защото и до ден днешен твърди, че съм го сваляла с ябълковата торта. Не че беше точна така, ама карай.
И сега след толкова години брачен живот, по случай годишнината от сватбата ни, отново я направих. Дай Боже, да сме живи  и здрави, че да я изпълнявам отново за разни хубави празници.
Мила приятелко Нинче, благодаря на теб и на майка ти, че ми подарихте рецептата за тази чудесна торта.
Сега да ви я представя.


Продукти:
Блат
135 гр масло
135 гр захар
4 жълтъка
160 гр брашно
1 ванилия

Крем
5-6 ябълки
4-5 супени лъжици захар
Масло колкото орех
½ пакетче канела (на вкус)
1 супена лъжица лимонов сок

Покритие
4 белтъка
6 супени лъжици захар
1/2 супена лъжица сок от лимон
орехи

Приготвяне:
Маслото, захарта и жълтъците се разбиват на пухкав крем. Добавя се брашното и ванилията.
Изсипва се във форма за торта с диаметър 26 см. Формата е намазана с масло и посипана със кристална захар.
Блатът се пече при температура 150 градуса Целзий, докато стане розов.
Ябълките сезадушават с 2-3 супени лъжици  вода. Намачкват се, за да се получи гъсто пюре.
Тенджерата се отстранява от котлона и се прибавят захарта, маслото и канелата.
Ябълковото пюре се изсипва върху охладения блат.
Белтъците се разбиват на гъста пяна с лимоновия сок. Постепенно, при непрекъснато разбиване, се прибавя захарта.
Сместа от белтъци и захар се разпределя върху тортата.  
Поръсва се с нарязаните надълго орехи.
Цялата торта се връща обратно във фурната и се запича, докато белтъците порозовеят (не трябва да стават сухи като целувка).

 
 

Тортата се консумира на другия ден.

9 коментара:

  1. Елииии, да сте живи издрави и много щастливи още дълги години!
    Виждала съм ти тази ябълкова торта, но не знаех тази уникална история за сервирането и.
    Какво пък, кой то гледа къде е сервирана тортата, важно е купон да има и да е сладко. А на студентите.... май и двете им са в наличност.

    Сега обаче едни въпрос: Ти даде ли парче на Васко от тази торта, или го лиши? Защо витае едно чувство тук между редовете, че милия човек дори не я е помирисил?

    ОтговорИзтриване
  2. Спокойно, Пепи. Васко получи огромно парче от тортата.
    Лошото е, че направих една доза и пак не ни стигна.
    Зарекла съм се, следващия път да направя двойна доза. Да, ама веднъж направих две дози и после взех, та се омъжих. Знае ли човек как да пъстъпи?!

    ОтговорИзтриване
  3. Тогава ще ти дойда на гости. Кажи кога ще я правиш?

    ОтговорИзтриване
  4. Заповядай. Веднага ще я направя.

    ОтговорИзтриване
  5. Ели, чудесна е тортата!
    И историята за нея :)
    Пожелавам ти да имаш много поводи да я правиш!
    А аз ще си хапна с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  6. С голяма прегръдка - Честита годишнина, Ели
    и сърдечни пожелания за още много години в обич, топлина и семеен уют.
    Прекрасна торта и аз не знаех историята й, а за вкуса имам предположения.:)
    Та, кога пак ще я правиш...

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам рецепти с история!Още повече , че времето и вкусът са ми добре познати.
    Поздрави , Ели и много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, Диди, Вили, благодаря за пожеланията.
    Веднага щом кажете, веднага ще извъртя ябълковата торта.
    Но задължително двойна доза.

    ОтговорИзтриване
  9. Ооооооо,вълшебна е!Просто е вълшебна!

    ОтговорИзтриване