неделя, 18 март 2012 г.

Солен кекс със спанак

Това е реплика на така обичания от нас Солен кекс със сирене и праз.
Този вид е също много вкусен и е идеално мезе за бира или вино.



Продукти:
4 яйца
1 чаена лъжичка сол
3/4 чаша олио
1 чаша кисело мляко + 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
2 чаши брашно
200гр. сирене
100гр. пушен кашкавал или пушено сирене
почистен спанак 200гр.
1 голяма връзка магданоз
3 стръка пресен лук

Приготовление:
Спанакът се задушава и се нарязва.
Стръковете пресен лук и магданозът също се нарязват.
Сиренето се натрошава, кашкавалът се нарязва на малки кубчета.
Яйцата се разбиват заедно със солта.
Прибавя се олиото и продължава разбиването.
Постепенно се добавят киселото мляко със  содата и брашното.
На финала се прибавят сиренето, кашкавала, спанака и магданозът.
Подбира се тава така, че изпеченият кекс да бъде с дебелина приблизително 4-5см.
Или се използва форма за кекс.
Съдовете, в които ще се пече се намазват с олио и поръсват с брашно.
Соленият кекс се пече първоначално при температура 175 градуса Целзий , а после се намалява температурата на 150 градуса Целзий. 

Чашата е с вместимост 250мл.

2 коментара:

  1. Бих го хапнала за закуска с чаша айран. Пък.
    Много ми харесва със спанак, признавам.

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам спанак и тази идея много ми допада, Ели -
    изкушаващо свежо, ароматно и много пролетно.
    Благодаря за идеята и честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и творческо вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване