вторник, 9 юли 2013 г.

Три салати от печени на скара зеленчуци

Началото на лятото е моето любимо време от
годината. Има всякакви зеленчуци и могат да се направят различни комбинации.
Искам да ви представя три различни салати от изпечени на скара зеленчуци.

I вид - Салата от печени чушки и патладжани

Продукти:
Зелени чушки
Червени чушки
Патладжани
Чесън магданоз
Сол, зехтин, оцет

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на дълги филийки. Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.Измиват се и се подсушават.Намазват се със зехтин с четка и се изпичат на скара.

Чушките се изпичат, слагат се в съд с капак, за да се задушат.Обелват се и се почистват от люспите, дръжките и семките.

Чесънът се разделя на скилидки и се почиства от люспите.Нарязва се.Магданозът се нарязва ситно. 

В съд се подреждат ред чушки, ред патладжани. Между тях се поръсва сол, оцет, чесън и магданоз. След като продуктите свършат се залива със зехтин.Прибират се на хладно да преседят, за да поемат ароматите от подправките.

II вид – Салата от разни печени зеленчуци

Продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2-3 моркова
2-3 чушки сиврия
2-3 по-големи глави стар лук

За заливката:
1 връзка копър
1/2 връзка магданоз
3 супени лъжици зехтин с риган
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка балсамов оцет
1 чаена лъжичка сол

За намазване на зеленчуците:
3-4 супени лъжици зехтин с риган

Приготвяне:
Патладжаните се нарязват на филийки по дължина.
Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.
Измиват се и се подсушават.
Тиквичките, чушките и морковите се нарязват също на дълги филийки.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина приблизително 3 мм.
Всички зеленчуци се намазват със зехтин, в който има риган.
Изпичат се на скара.
Изпечени и топли се поставят в затворен съд , в който е приготвена заливка от зехтин, оцет, балсамов оцет, сол и ситно нарязаните копър и магданоз.
Зеленчуците се разбъркват и се оставят да престоят, за да се поемат миризмите на подправките.
Количествата на зеленчуците са ориентировъчни и те определят количеството на заливката.
Приятна добавка са печени гъби, напълнени със синьо сирене.

III вид - Салата от печени гъби

Продукти:
Големи култивирани печурки
Копър
Чесън
Зехтин с мащерка
Лимонов сок
Сол и черен пипер

Приготвяне:
Гъбите се почистват и се отстраняват пънчетата.
Използват се само шапчиците.
Нарязват се на 3-4 парчета.
Намазват се със зехтин, в който е било накисната прясна мащерка.
Изпичат се на скара.
Поставят се в съд и се поръсват със сол и черен пипер.
Добавят се нарязаният чесън и копър.
Заливат се с лимонов сок и със зехтин с мащерка.
Оставят се на хладно да престоят.

Количествата на всички салати са по преценка.

Количествата  подправки са според вкуса на консуматора.

За тези салати съм използвала зехтин, в който съм накиснала стръкчета прясна мащерка. В друго шише имам зехтин с накиснати стръкове пресен риган.


Много харесвам белите патладжани. Те не са горчиви и имат деликатен вкус.

Пънчетата от гъбите се запазват за друго ястие.
Експертите-кулинари препоръчват гъбите да не се почистват и мият. Когато готвя вкъщи, никой не може да ме накара да ям неизмити гъби. Така че ги почиствам и ги измивам. И пак са хубави и ароматични. Доколкото може да е ароматна една култивирана гъба. За мен са достатъчно вкусни. Никак не се връзвам на приказките на запалените гъбари, че това е плява и т.н. 

Зеленчуците ги изпичам на скара с вулканични камъни, вградена в кухненския ми плот. Грил-тиган също би свършил работа. 
Ясно е, най-вкусни са зеленчуците, изпечени на скара с дървени въглища. Бих могла да спретна едно огънче със скаричка в средата на кухнята на пода. Притеснява ме само как ще погледнат на това  кулинарно изстъпление моите изстрадали домашни. 

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Кейк с кайсии, орехи и черен шоколад

Хресвам този кейк. Не мисля, че е нещо изненадващо като рецепта, но смея да твърдя, че е много вкусен. Сочен, леко киселичък от плодовете, точно какъвто го обичаме.
Преди слагах орехите накълцани в тестото, но Дианка, собственик на чудесния блог "И да похапнем..." в един коментар към друга моя рецепта даде идеята за смлени орехи в тестото. На мен това много ми хареса го прилагам в настоящата рецепта. Резултатът е чудесен. 
Дианка, блгодаря за идеята.


Продукти:
4 яйца
1 чаша захар
125 гр. меко масло
1 чаша прясно мляко
11/4 чаши брашно
1/2 чаша смлени орехи
1 бакпулвер 
1 бр. ванилена захар 
галета за поръсване на формата
кайсии
черен шоколад

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пяна.
Прибавят се жълтъците един по един, като 
разбиването на сместа продължава.
Белтъците се разбиват на сняг.
Към маслото и жълтъците постепенно се 
прибавят брашното, смесено с бакпулвер и 
ванилия, смлените орехи и прясното мляко. 
Добавя се малко от белтъците, за да не стане 
сместа на бучки.
На края се слагат останалите белтъци и се 
разбъркват леко с шпатула, за да не спадне 
сместа. 
Готовото сурово тесто трябва да пада на 
панделки.
Намазва се кръгла форма с централен отвор с 
масло и се посипва с галета.
Подреждат се половинки кайсии с отвора 
нагоре. 
Върху тях се изсипва половината от тестото.
Подреждат се парченца шоколад или шоколадов 
чипс. 
Изсипва се останалата смес. 
Пече се в средата на предварително нагрята до 
175 градуса фурна, с включен вентилатор. 
След като кейкът се вдигне, градусите се   
намаляват на 150 градуса до пълното му 
изпичане.
Готовността му се проверява с дървено шишче, 
което трябва да излезе сухо. 
Готовият и охладен кейк се обръща в подходяща 
чиния.
По желание за украса може да се намаже с 
топъл мармалад от кайсии и да се посипе със 
счукани карамелизирани ядки, както е показано 
на снимката. 
Друг вариант е кейкът да се украси с разбита 
сметана.

Количествата са за форма с централен отвор и 
диаметър 28 см.

1 чаша = 250мл .  

вторник, 4 юни 2013 г.

Агнешко (ярешко) месо в лозови листа

Тази рецепта изпълнявам отдавна. Ние много я харесваме. За първи път я чух от Виза Недялкова, представена в телевизионно предаване. Тя каза, че е от  "Записките на Никола Обретенов". Това тъй вкусно ястие доказва още веднъж, че старите български рецепти са страхотни.
Оригиналната рецепта е с агнешко месо и лозови листа, но успешно се изпълнява и с ярешко месо и листа от лапад.
Количествата продукти се преценяват според конкретния случай. 
Взима се по-тлъсто месо от агне или яре и се нарязва на хапки.
Пресен лук, с обем колкото е месото, се нарязва по-едро.
Поставят се в купа.
Добавят се нарязани по една връзка магданоз и джоджен.
Поръсва се със сол, черен пипер и по желание подправка „Maggi вълшебен вкус” или друга подобна.
Всичко се разбърква и се оставя на хладно да престои една нощ.
Големината на тавата за печене се преценява съобразно количеството месо. Намазва се дъното с олио и се поставят лозови листа с гланцовата част надолу така, че да излизат над борда на съда.
Слага се месото с подправките и зеления лук.
Ако месото е по-постно се нарязва малко масло.
Покрива се с лозови листа и се покрива по краищата със страничните листа.
Горните листа се намазват с олио.
Налива се 1 чаена чаша топла вода, а по-добре 1/2 чаша вода + 1/2 чаша бяло вино. 
Ястието се пече под фолио в умерена фурна.








петък, 31 май 2013 г.

Награда от Kikkoman

Драматично се позвъни на вратата и се появи човек от куриерска служба.
Връчи ми пакет, в който имаше това.


Красиво опаковано кашонче. Пълно с разни неща.
Оказа се, че вътре се има разни соеви сосове и флашка. Флашката е много симпатична. Във форма на малка бутилчица.


Честно казано, стана ми много драго.
Това е награда от конкурс Kikkoman предизвикателство, в който участвах с рецепта Мусака с кайма, спанак, гъби и Kikkoman Soy Sauce.
Радвам се, че ястието ми беше харесано и благодаря на организаторите за хубавия подарък.

събота, 11 май 2013 г.

Мусака с кайма, спанак, гъби и Kikkoman Soy Sauce



Продукти за 2-3 порции:
За мусаката:
200 гр. телешка или агнешка кайма
300 гр. почистен спанак
250 гр. сурови гъби (култивирана печурка)
3 супени лъжици зехтин за готвене и още малко за намазване на дъното и стените на съда, в който ще се пече
4 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
2 яйца
2-3 супени лъжици прясно мляко
40 гр. настърган пармезан или друг вид кашкавал

Приготвяне:
Каймата с 50 мл топла вода и 1 супена лъжица мазнина се задушава, като се намачква с преса за картофено пюре. Така става много лесно на трохи.
Добавя се половин връзка пресен лук, ситно нарязан.
Задушава се за около 5 минути под капак.
Добавят се 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce, нарязана половин връзка магданоз и черен пипер.
Ако има нужда се добавя още малко сол.
Сместа се разстила се в съд с диаметър 24 см, като дъното и стените му са намазани с малко мазнина.



Гъбите се почистват и нарязват на филийки.
Задушават се в 1 супена лъжица мазнина.
Подправят се с 2 супени лъжици Kikkoman Soy Sauce и черен пипер.
Разстилат се като втори пласт върху каймата.


Спанакът се измива, нарязва и се задушава под капак с 1 супена лъжица мазнина.
Добавят се останалите половин връзка пресен лук и магданоз, също нарязани.
Подправя се с малко сол и черен пипер.
Разстила се върху гъбите като трети пласт.


Всичко се залива с още 50 мл топла вода.
Пече се под фолио или капак във фурна, нагрята до 200 градуса Целзий при включен вентилатор до получаване на лек загар. Не трябва да е пресушена.

Яйцата и прясното мляко се разбиват.
Поливката се излива върху изпечената топла мусака.
Съдът се връща отново във фурната и се пече при температура приблизително 175 градуса Целзий, докато поливката стане златиста.
Поръсва се с настъргания пармезан или кашкавал. Отново се запича до златисто.



Преди сервиране мусаката се оставя леко да се охлади.
По желание може да се консумира с кисело мляко.






вторник, 7 май 2013 г.

Пиле с тиквички в китайски стил

Харесвам това ястие, защото е пролетно, леко и става много бързо.
Вероятно съществува такава рецепта, но това ястие съм си го "сглобила" сама. 
Ха пък да видите, като го патентовам. Шегувам се, разбира се. 
Интересното е, че съпругът ми, който не обича много пилешко месо, го одобри. Предполагам, че поради наличието на чесън.
В рецептата има месо, което е нарязано на "ивички", а не на "жулиени". Представа нямам защо трябва да се използват такива термини. Вероятно, за да се шашардисват горките консуматори на разни ястия със засукани имена. И доста често тези манджите се оказват най-обикновени български яхнии, в които е добавен някой екзотичен продукт.
Стига размишления на тема "Чистотата на българския език". Това упражнение го оставям на учителя Попов, който освен че е литератор е и мой брат и главен консултант по езиковите въпроси. Братко, благодаря ти за търпението. Надявам се, че и в бъдеще ще разсейваш граматическите ми съмнения. И че ще си готов да дегустираш храната, която съм приготвила. Тя не винаги е съмнителна и обикновено не е и отровна. Въпреки наличието на 4 чекмеджета с подправки. Между нас казано, не винаги знам какво има в тях.



Продукти за 2-3 порции:
300 гр. пилешко месо от гърдите
2 супени лъжици зехтин (мазнина по избор)
3 бр. средни тиквички – около 400гр.
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 голяма китка магданоз
5-6 стръка левурда
сол и черен пипер на вкус
соев сос


Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на ивички и се поръсва със соев сос.
Оставя се на хладно да се маринова поне 30 минути.
В тенджера с дебело дъно или с незалепващо покритие се сипва 1 супена лъжица зехтин.
Месото се позапържва леко и се задушава под капак за 5-6 минути. Изважда се в отделен съд и се държи на топло.


В същия съд се сипва втората супена лъжица зехтин. Слагат се тиквичките, нарязани на ивици. Запържват се леко.


Към тиквичките се добавят стръковете лук и чесън, нарязани на парчета с дължина около 2см.
Когато всичко е поомекнало, в зеленчуковата смес се добавя пилешкото месо.
Подправя се със сол, черен пипер и още соев сос на вкус.
Ястието се оставя да клокне.
Поръсва се с нарязани магданоз и левурда.
Тенджерата се покрива с капак, отстранява се от котлона.
Изчаква се около 10 минути, за да пуснат подправките своите аромати.

Количеството мазнина може да се увеличи според вкуса.
По преценка може да се увеличи количеството чесън. И тъй като вече познавам доста хора, които не ядат магданоз, същият може да се замени с копър.


А така изглежда цветът на левурдата. Много е фин и красив.


понеделник, 6 май 2013 г.